Štítky: | Hřbitov | Dušičky |

Přípravy na Dušičky už začaly. Bude posílená doprava a u lesního hřbitova stojí mobilní toalety

Dušičky se blíží.
Dušičky se blíží. | autor: pixabay.com

Den, kdy o něco více vzpomínáme na ty blízké, kteří tady s námi již nejsou, se blíží. Druhý listopadový den je tradičně vyhrazen památce zesnulých, tedy Dušičkám. Lidé se chystají uctít památku hlavně o právě nadcházejícícm víkenud. Městské hřbitovy jsou již proto od začátku tohoto týdne otevřeny déle, častěji se pro zájemce otevře i kancelář na kuklenském hřbitově. Na lesním hřbitově v Malšovicích chybí zázemí pro návštěvníky, tak tam budou alespoň provizorní mobilní toalety.

Největší nápor na hřbitovech se očekává o víkendu před svátkem, tedy 27. a 28. října. Technické služby, které se o městské hřbitovy starají, však prodloužily jejich otvírací dobu už od pondělí 22. října. „Všechny naše hřbitovy budou mít prodlouženou otevírací dobu až do 4. listopadu, a to od 7 do 20 hodin,” uvedla vedoucí správy městských pohřebišť Technických služeb Hradec Králové Naďa Štěrbová.  Dodala, že více možností bude mít veřejnost i při zařizování věcí v kanceláři na hřbitově v Kuklenách, která bude na přelomu října a listopadu otevřená mnohem častěji než obvykle. V pondělí 29. října a ve středu 31. října sem může veřejnost přijít jako normálně od 8 do 12 a od 13 do 16.30 hodin, mimořádně bude kancelář přístupná ve čtvrtek 1. a v pátek 2. listopadu, a to ve stejných časech.

Na malšovickém lesním hřbitově, kde zatím chybí zázemí pro veřejnost, už od 20. října stojí mobilní záchody, které zde vydrží až do 4. listopadu. „Do doby, než bude u vstupu na hřbitov postaven objekt se zázemím pro veřejnost a řidiče MHD, zde není jiná možnost, než používat mobilní WC,“ vysvětlil náměstek ředitele technických služeb Daniel Jeřábek.

Dopravní podnik posílí v dušičkovém čase dopravu do oblastí s největšími hřbitovy. Výrazně posílena bude 27. a 28. října a poté 2., 3. a 4. listopadu doprava na malšovický lesní hřbitov. Všechny spoje linky číslo 9 s odjezdem z terminálu od 8 do 16 hodin budou jezdit až na konečnou zastávku Lesní hřbitov, přičemž dopravu obstarají velkokapacitní kloubové autobusy. Kloubové vozy dopravní podnik nasadí v nejfrekventovanějších dnech také na linku číslo 3 do Kuklen.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dušičky zpřístupní hřbitovy na delší dobu. Novinkou jsou jejich digitální mapy

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně hradecké technické služby od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, Flermarket, tvořivé dílny nebo hokej

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Na nádraží dorazí vlak Lemkin s výstavou, která připomene hrůzy genocidy. Vzpomínková akce se bude konat na královéhradeckém bojišti. Vyrazit můžete na Flermarket nebo farmářské trhy, děti můžete vzít na tvořivé dílničky nebo na párty s…
Čtěte více

Pouchovský vojenský hřbitov bude mít nové budky. A nejen pro ptáky

Historie vojenského hřbitova na Pouchově sahá do roku 1810, kdy byl založen, od té doby sloužil pevnosti a hradecké vojenské posádce. Spočinuly tady ostatky vojáků z prusko-rakouské války roku 1866, z první a druhé světové války i velitelů pevnosti, letců a dalších. Hřbitov má…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme