Potrubí pod Velkým náměstím už na rekonstrukci čekat nemůže. Kopat se tam bude tedy dvakrát

| autor: hradeckralove.cz

Pohyb po Velkém náměstí bude na jaře příštího roku komplikovaný. Čekají ho totiž stavební úpravy. Kdo by si však myslel, že už se konečně jedná o dlouho připravovanou rekonstrukci, mýlí se. O té stále ještě rozhodují úředníci na hořickém stavebním úřadě. Opravy vodovodního, kanalizačního a plynového potrubí už však nemohou čekat. Náměstí tedy bude rozkopané nadvakrát. Komplikace vznikají kvůli námitce aktivistů, kterým vadí, že by po rekonstrukci ubylo parkovacích míst.

„Velká rekonstrukce měla všechny plánované zásahy, které s sebou ponesou pro občany omezení, spojit. Bohužel kvůli námitce společnosti Hradecká realitní, s.r.o., se v důsledku a nikoliv naší vinou celý časový harmonogram rozboural. Náměstí tak bude rozkopané několikrát,“  zní jednotně z vedení města.
 
Verdikt ministerstva pro místní rozvoj letos v srpnu kvůli podané námitce podjatosti odsunul rekonstrukci Velkého náměstí, a tím městu letos zabránil zahájit práce. Krajský soud na konci prázdnin nepravomocně rozhodl, že by rekonstrukci měli „řídit“ úředníci z Hořic. Ti musejí tedy nastudovat spis, který má bezmála čtyři tisíce stran.

Potrubí je však už v havarijním stavu a čekat nemůže. Například správce vodovodních sítí však už kvůli jejich špatnému stavebně technickému stavu už nemůže déle čekat. Do stavebních úprav se tedy musí pustit už zjara příštího roku. "Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové má v plánu rekonstruovat v letech 2017 a 2018 vodovodní a kanalizační řady v prostoru Velkého náměstí. Jedná se o zhruba 890 metrů vodovodních a odhadem 690 metrů kanalizačních řadů o různých profilech a různých hloubkách. Potrubí jsou ve špatném stavebně technickém stavu a s jejich opravou v režimu stavební úpravy už nelze otálet. Harmonogram prací máme hotový, finišujeme s přípravou projektové dokumentace a do konce roku bychom rádi stavbu zadali. Nejdéle v březnu příštího roku by mohly stavební práce na vodovodním a kanalizačním řadu začít,“ přibližuje plány Pavel Loskot, technickoprovozní náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Práce budou probíhat v hloubce čtyř metrů.

„Zásahy do vodovodů a kanalizací se dělí na dvě kategorie. Jednak se jedná o přeložky, které jsou zahrnuty do velké rekonstrukce náměstí a pak to jsou stavební úpravy, které jsou naší samostatnou investicí, tu my bychom rádi udělali v předstihu před vaší investicí,“ vysvětluje Pavel Loskot.

„Cílem města bylo všechny tyto stavební akce spojit v jednu, která by svými omezeními a případnými komplikacemi zasáhla do života obyvatel co nejméně,“ komentuje pro město nelehkou situaci náměstek primátora Jindřich Vedlich.

"Pokud společnost podávající námitky a odvolání využije všech zákonných možností, aby záměr města co nejvíce oddálila, je podle odhadu vedení města nejbližším možným termínem pro zahájení velké rekonstrukce až rok 2019," uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.11.2016 09:54
Eva (neregistrovaný)
To jsem zvědavá, jak majitelé aut vyřeší otázku parkování, až se vzhledem k opravě potrubí rozkope náměstí. V Hradci je to však už zvykem, že se něco rozkope, upraví a znovu rozkope např. prostor před Jiráskovými sady. Velké náměstí a Benešova třída jsou bohužel ostudou Hradce.
8.11.2016 22:13
Diana (neregistrovaný)
Nevím co jsme to v Hradci zavedli,že z náměstí se udělalo prakovistě. Nikde jsem se s tím nesetkala aby auta parkovala v historických částech měst hlavně na náměstí. Fuj je to hnus. Před 30 lety měl auto málo kdo a taky se bez toho lidé obešly. Je to akorát pohodlnost dnešních lidí si dovést zadky skoro až do domu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme