Štítky: | tříděný odpad | odpady | recyklace |

Plechovky od nápojů bude možné od června vyhazovat do žlutých kontejnerů

Plechovky bude možné třídit s plasty.
Plechovky bude možné třídit s plasty. | autor: pixabay.com

Od června bude systém třídění odpadů v Hradci Králové znovu o něco přívětivější a jednodušší. Obyvatelé města budou moci kovové obaly od nápojů, které se dají velmi dobře recyklovat, vhazovat také do žlutých kontejnerů spolu s plastovým odpadem. Kovové konzervy od potravin nebo krmiv pro zvířata je nutné vhazovat dále do šedých kontejnerů na kovy.

„Veškeré změny v našem systému odpadového hospodářství připravujeme primárně s cílem snížit produkci směsného komunálního odpadu. Skládkování a spalování je v hierarchii nakládání s odpady na posledních místech, proto se ve spolupráci s Hradeckými službami snažíme občanům zlepšit komfort v třídění odpadu. Plechovky od nápojů patří mezi velmi využívané obaly, navíc jejich recyklace je poměrně efektivní a dostupná. Plasty dnes třídí velká většina veřejnosti a od června nabídneme možnost kovové nápojové obaly vhazovat právě do žlutých kontejnerů. Od toho si slibujeme, že plechovek od nápojů ve směsném komunálním odpadu z domácností či jiných provozů výrazně ubude,“ říká Lukáš Řádek, náměstek primátorky Hradce Králové, do jehož gesce odpadové hospodářství města spadá.

Takzvaný multikomoditní sběr odpadu v Hradci Králové funguje již řadu let, spolu s plastem je možné do žlutých kontejnerů již odkládat tetrapack, neboli nápojové kartony, které jsou následně vytříděny na třídicí lince. „Stejným způsobem bude fungovat i dotřiďování kovových obalů od nápojů. Společný sběr kovových a plastových obalů má ale svá pravidla. Tímto způsobem lze třídit skutečně pouze obaly od nápojů, jako jsou například plechovky od piva, energetických nápojů, různých limonád atp. Naopak obaly od konzervovaných potravin, krmiva pro psy a kočky, olejovek a jakýkoliv jiný kovový odpad než nápojové plechovky do žlutých kontejnerů v žádném případě nepatří. Ten je nutné i nadále ukládat do speciálních šedých kontejnerů pro sběr kovů. Důvodem je riziko znečištění plastových obalů zbytky potravin, poškození technologií třídicí linky ostrými okraji, a také zvýšené riziko poranění zaměstnanců, kteří odpad ručně třídí“, říká Martin Hušek, ředitel společnosti Hradecké služby.

Stávající systém šedých kontejnerů pro sběr kovů na veřejných stanovištích, který v Hradci funguje od podzimu 2019, zůstane bez změny. V současné době jsou šedé kontejnery pro sběr kovů rozmístěny na 55 stanovištích na území města a dalších deset stanovišť vznikne v nejbližší době. Z těchto speciálních zvonů Hradecké služby za rok svezou zhruba 40 tun kovového odpadu. Do šedých kontejnerů bude i nadále možné ukládat jakékoliv kovové obaly neznečištěné nebezpečnými látkami, například kovové obaly od nápojů a potravin, krmiv pro domácí zvířata, a další drobný kovový odpad. Kovový odpad je také možné předat na některém z městských sběrných dvorů.

„Množství kovů z šedých kontejnerů meziročně stagnuje a rozšiřování sítě těchto nádob je limitované zejména omezeným prostorem na veřejných stanovištích. Tímto krokem chceme dát možnost třídění kovových obalů i občanům, kteří ve svém bezprostředním okolí šedý kontejner na kovy nemají, nebo je od jejich bydliště příliš vzdálen, a proto tento využitelný odpad netřídí,“ doplňuje Martin Hušek z Hradeckých služeb. Rozmístění žlutých kontejnerů pro ukládání plastů je oproti tomu dostatečné. Plasty lze ukládat do žlutých kontejnerů na veřejných stanovištích, nebo do malých nádob 120 – 240 litrů, které využívají v rámci systému svozu „dům od domu“ obyvatelé rodinných domů, a stále častěji i obyvatelé bytových domů v širším centru města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.8.2023 10:05
Prokop.Karásek (neregistrovaný)
Doma odpad třídím.Přivítal jsem.Doma mohu sloučit dvě nádoby v jednu.
1.8.2023 10:05
Prokop.Karásek (neregistrovaný)
Doma odpad třídím.Přivítal jsem.Doma mohu sloučit dvě nádoby v jednu.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Poplatky za odpady půjdou od příštího roku v Hradci nahoru

Inflace i zvyšování kvality služeb v rámci nakládání s odpady stojí za navrhovaným zvýšením ceny poplatků za odpady v Hradci Králové. Od nového roku by občané města měli v základní sazbě platit 800 korun, i nadále zůstanou slevy pro děti i seniory, kteří budou platit polovinu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme