Park Malšovice se stavět bude, zastupitelé dali zelenou firmě HB Reavis

Vizualizace arény | Zdroj: ECE
Vizualizace arény | Zdroj: ECE

Zastupitelé Hradce Králové měli v úterý na svém pravidelném zasedání možnost vycouvat ze zavazujích smluv s developerskou společností ECE. S tou mělo město realizovat stavbu nové fotbalové arény – ovšem propojenou s obchodním centrem, proti němuž se mezi obyvateli i některými politiky zvedla vlna odporu. Po oznámení, že ECE od projektu odstupuje a své místo nabízí konkurenční HB Reavis, museli tento krok nejprve odsouhlasit královéhradečtí zastupitelé a potvrdit tím trvající zájem o stavbu jak stadionu, tak také dalšího nákupního centra.

A zastupitelé skutečně v úterý odpoledne řekli své „ano“, hlasování bylo těsné o pouze dva hlasy a předcházela mu téměř tříhodinová debata. Stavba nového stadionu se tak stává pomalu skutečností, stejně jako stavba nákupního centra se 130 obchody.  

Nové obchodní centrum a nová fotbalová aréna by měli přijít na 3,75 miliardy korun a už od roku 2008 ji plánuje stavět developerská společnost ECE. Podařilo se jí dokonce po odvoláních získat pravomocné územní rozhodnutí.

Ovšem koncem roku 2013 firma oznámila, že z projektu chce odejít a své místo nabídla konkurenční společnosti HB Reavis, která v Hradci Králové plánuje stavbu taktéž obchodního centra, ale v lokalitě U Koruny

Výměnu ECE za HB Reavis dnešním hlasováním zastupitelé potvrdili. „Pracuje se na přípravě podkladů na vydání stavebního povolení, některé žádosti již běží, některé se budou podávat. Vše směřuje k tomu, aby bylo co nejdříve vydáno stavební povolení a co nejdříve se mohlo stavět,“ uvedla Olga Humlová z vedení nové developerské společnosti, po získání stavebního povolení by stavby mohly stát do dvou let. 

Humlová také doplnila, že nyní ještě pokračuje jednání s ECE, kde se ladí podmínky převzetí projektu Park Malšovice. Původně totiž bylo mezi ECE a městem Hradec Králové domluveno, že Hradec odprodá ECE pozemky pro stavbu obchodního centra. Tyto finance pak půjdou na stavbu nové fotbalové arény, kterou bude mít pod dohledem samozřejmě město. Nové obchodní centrum, které bude se stadionem propojeno, poskytne prodejní plochu o rozloze 39 000 metrů čtverečních, lidé v něm najdou na 130 obchodních prostor. ECE mělo vybudovat také novou infrastrukturu a parkovací místa. Stejně tak mělo po dobu 10 let přispět fotbalovému klubu na 176 milionů korun.  

Vizualizace arény | Zdroj: ECE Vizualizace arény | Zdroj: ECE
Vizualizace arény | Zdroj: ECE Vizualizace arény | Zdroj: ECE
Vizualizace arény | Zdroj: ECE Vizualizace arény | Zdroj: ECE

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
28.5.2014 07:56
Štěpán (neregistrovaný)
Pravděpodobný průběh stavby stadionu
Po výsledcích eurovoleb, maj zastupitelé strach že by o tom po příštích komunálech mohl rozhodovat někdo jiný než oni a mít z toho profit - kdežto tihle by ostrouhali. Skutečnost bude asi takováto, schválí se to, přiklepne se to nejaké firmě(v podstatě jedno které), ta jen co kopne do země tak bude řvát že na jí na to nestačí peníze a že potřebuje víc. Pak budou tahanice který prvděpodobně budou trvat několik let (minimálně příští volební období).No a výsledek bude ten že někdy v roce 2020 bude v HK jeden z nejdražších stadionů v ČR. zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.5.2014 07:56
Štěpán (neregistrovaný)
Pravděpodobný průběh stavby stadionu
Po výsledcích eurovoleb, maj zastupitelé strach že by o tom po příštích komunálech mohl rozhodovat někdo jiný než oni a mít z toho profit - kdežto tihle by ostrouhali. Skutečnost bude asi takováto, schválí se to, přiklepne se to nejaké firmě(v podstatě jedno které), ta jen co kopne do země tak bude řvát že na jí na to nestačí peníze a že potřebuje víc. Pak budou tahanice který prvděpodobně budou trvat několik let (minimálně příští volební období).No a výsledek bude ten že někdy v roce 2020 bude v HK jeden z nejdražších stadionů v ČR.
28.5.2014 08:10
fanoušek FC HK (neregistrovaný)
Měli by jste zveřejnit jak kdo hlasoval.Tento megalomanský projekt je naprostý nesmysl a Ti co ho schválili by měli býti i zpětně hnáni k zodpovědnosti.Rozštourají stávající a bude se potom jednat o stavbu století!!!Stadion Hradec poptřebuje,ale pro fotbal a ne pro kšeft!!!Rekonstrfujte stávající jako Plzeň!Kapacita vzhledem sledovanosti fotbalu v ČR max 8.000 diváků.
28.5.2014 08:55
Štěpán (neregistrovaný)
RE:
Podle mě by bylo rozumnější kdyby město postavilo stadion samo, klidně někde kousek za HK. Vždyť němusí být stadion v centru, ať ho vyfláknou třeba někde u ČKD, nebo mezi Teskem a Hornbachem. No a jednou za 14dní at tam jezdí kyvadlovka. Nevidím jediný důvod proč by musel stát stadion na nejdražších pozemcích v HK. At je prodaj a za ty prchy to postaví jinde. Vždyť nikdo nechce aby to byl stadion pro 20tis. Stačí aby byl trochu důstojný a odpovídající krajskému městu.
28.5.2014 14:45
Alena (neregistrovaný)
28.5.2014 11:51
to je jedno (neregistrovaný)
stadion po dvacateseste klapka jedem...
„Pracuje se na přípravě podkladů na vydání stavebního povolení, některé žádosti již běží, některé se budou podávat. Vše směřuje k tomu, aby bylo co nejdříve vydáno stavební povolení a co nejdříve se mohlo stavět,“......tohle se v kazdem clanku o stadionu objevuje uz asi osm let :)))
28.5.2014 19:30
Bezdez (neregistrovaný)
RE: stadion po dvacateseste klapka jedem...
...jo jo ;)Havrankova a stadion dve hvezdy hradeckeho folkloru...
2.6.2014 16:33
obyvatel Malšovic (neregistrovaný)
Park Malšovice
Někde se nám ztratil pojem "dobrý hospodář". Ve jménu čeho a koho nám ničíte bydlení v Malšovicích? Čím jsme se jako řádní plátci daní provinili, že se budeme muset ve jménu "?" vyrovnávat s téměř neřešitelnou zátěžovou dopravní situací, která je již nyní vyšší. Jak citlivě bude řešena? Jsme majitelé nemovitostí, které nám žádný sponzor nedotoval! Malšovice jsou naším domovem, ke kterému máme vztah. A to by mělo být více, než parkoviště...Myslí naši radní, bez ohledu na znalecké posudky, na zdravotní dopad u svých obyvatel? Myslí naši radní na bezmoc obyvatel? Jaké dědictví tu ponecháme našim dětem a co budou muset po nás likvidovat? (Kdo z radních se jde ve svém volném čase projít po stávajících hradeckých obchodních domech a nadýchat se čerstvého vzduchu na okolních parkovištích...) Proč tak velký projekt není realizován na okraji města? Proč radní nenaslouchají odborné veřejnosti a především svým občanům, kteří je volili a pro které mají pracovat. A na závěr- slovo park v českém jazyce není obchodní dům ani fotbalový stadión..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme