Štítky: | Počasí Hradec Králové |

Ostrý vítr zaměstnal záchranáře, lesníci varují i před požáry

Vítr lámal stromy. Zdroj: HZS
Vítr lámal stromy. Zdroj: HZS

Hradec Králové a jeho okolí zasáhl v pondělí silný vítr, který v noci dosahoval rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů můžeme podobné počasí čekat až do středeční 18. hodiny. V souvislosti s počasím měli plné ruce práce záchranáři a hasiči, kteří vyjížděli k několika případům. Vichr také způsobil ošklivé zranění hradecké seniorce. Nevyzpytatelné počasí s sebou navíc přináší riziko požárů, před nimiž varují lesníci.

Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve

Podle Českého hydrometeorologického ústavu panuje na území Hradce Králové silný vítr až velmi silný vítr, stále také platí povodňová bdělost. Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů Královéhradeckého kraje řešily v souvislosti se zhoršenými povětrnostními podmínkami během noci z neděle na pondělí zhruba dvacet událostí. „Nejvíce v Hradci Králové a okolí. Zpravidla se jednalo o odstraňování stromů a větví spadlých na pozemní komunikace,“ uvedl mluvčí Královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima. Potvrdil také, že nikdo z hasičů, ani z řad veřejnosti nebyl zraněn.

Na ženu spadl kvůli větru reklamní poutač a uvěznil ji pod sebou

K nejhorší události vyjížděli záchranáři v pondělí před půl šestou odpoledne. Silný poryv větru v Hradci Králové shodil na sedmdesátiletou ženu reklamní poutač. „První informace předané svědky na tísňovou linku 155 uváděly, že billboard ženě zavalil dolní končetiny a uvěznil ji pod sebou. Přesto, že zraněná trpěla silnou bolestí, byla schopná s operátorkou tísňové linky komunikovat,“ informoval tiskový mluvčí Královéhradeckých záchranářů Ivo Novák. Na místo byla vyslána posádka Rychlé záchranné pomoci ze stanoviště v Hradci Králové společně s lékařem. „Ještě před příjezdem záchranářů se svědkům a kolemjdoucím podařilo zraněnou ženu vyprostit. Zdravotníci jí po příjezdu zajistili žilní vstup, podali léky proti bolesti a odvezli do fakultní nemocnice s podezřením na zlomeninu v oblasti dolní končetiny,“ doplnil Ivo Novák. 

Kromě větru si obyvatelé Hradce "užili" silný déšť, který zvedl hladiny toků řek. Podle Povodí Labe se na území východních Čech nevyskytují žádné stupně povodňové aktivity. Přesto stále platí stav povodňová bdělost. "V přeháňkách napadlo úhrnem do pěti milimetrů, na horách byly přeháňky sněhové. V současnosti jsou vodní stavy v horních úsecích toků na poklesu. Střední a dolní úseky větších toků převážně stoupají," uvedl pro server ceskenoviny.cz vedoucí vodohospodářského dispečinku podniku Povodí Labe Jiří Petr.

Lesníci varují před požáry, na jaře jich vzniká nejvíce

V souvislosti s ostrými poryvy větru varují také lesníci před možnými požáry. Uvádějí, že zvláště na jaře je v lesích spousta suché trávy a neodbornou manipulací s ohněm zvláště v takto větrném počasí může vzniknout velmi rychle velký požár. Od roku 1992 hradečtí lesníci ve svém revíru zaznamenali celkem 38 požárů, přičemž nejvíce, deset, jich bylo právě na jaře. Průměrně v hradeckých lesích vzniká 1,65 požáru ročně a ohněm zasažená plocha činí v průměru 0,8 hektaru.  „Podle zákona  je v lesích zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně, tábořit mimo vyhrazená místa a odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Dodržujte prosím tato pravidla. Pro opékání používejte vyhrazených ohnišť a altánů vybavených lapači jisker, vyvarujte se jakékoliv manipulace s otevřeným ohněm,“ radí lidem Aneta Ježková z Městských lesů Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradečtí silničáři bojují s následky námrazy, v terénu jsou už 16 hodin

Krátce po včerejší druhé hodině odpolední vyrazila první technika do ulic Hradce Králové, aby co nejvíce zmírnila následky nepřízně počasí, jejímž výsledkem byla nenápadná, ale o to více nebezpečná námraza. Správci městských silnic i chodníků, technické služby, od té doby…
Čtěte více

Hradec trápí rozpálené ulice, chladí je kropicí vozy i mlhoviště

Extrémní teploty zaměstnávají naplno pracovníky technických služeb, jejichž speciální vůz v těchto dnech chladí ulice Hradce Králové a zalévá stromy i vysazené letničky. Technické služby také zprovozňují automatické závlahové systémy po celém městě a pro děti oblíbená mlhoviště.…
Čtěte více

Tropy mají vystřídat normální letní teploty, konečně

Ve čtvrtek nás čeká poslední z téměř nekonečné řady tropických dnů, kdy teploty ani v podvečer neklesaly pod třicítku. Od pátku by se však mělo začít ochlazovat, ale to jenom v uvozovkách, na pouhých 25 stupňů Celsia. Podobné teploty se čekají i v sobotu.  Podle…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme