Hradec trápí rozpálené ulice, chladí je kropicí vozy i mlhoviště

Foto | Technické služby HK
Foto | Technické služby HK

Extrémní teploty zaměstnávají naplno pracovníky technických služeb, jejichž speciální vůz v těchto dnech chladí ulice Hradce Králové a zalévá stromy i vysazené letničky. Technické služby také zprovozňují automatické závlahové systémy po celém městě a pro děti oblíbená mlhoviště. Vysoké teploty, které už několik dnů přesahují tropickou hranici 30 stupňů Celsia, by však podle nejbližší předpovědi měly brzy skončit. Předpověď počasí pro Hradec Králové najdete zde.

Vysoké teploty, které zasáhly celou Českou republiku, zaměstnávají už několik dnů královéhradecké technické služby. Speciální kropicí vozy zalévají především čerstvou květinovou výsadbu v parcích a letničkové záhony. „Co se týká stromů, závlahu dostávají v první řadě stromky, které jsme vysadili letos na jaře a vloni na podzim, ale věnujeme se i rok starým stromům, které mohou v těchto dnech více trpět,“ popsal Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové a dodal, že pro technické služby je toto období pro závlahy standardní. Extrémní sucho prý není, protože z uplynulých týdnů je v půdě dostatek vláhy díky vydatným dešťům. Automatické závlahy jsou v provozu například na Masarykově náměstí, na jižních terasách, na terasách pod kanovnickými domy. 

Ve stejné míře už před časem začaly technické služby dávat do provozu všechna mlhoviště v Hradci Králové, která slouží zejména dětem. Nejvíce jich najdeme na největším sídlišti, tedy Moravském Předměstí, kde poskytují dětem osvěžení v ulicích Pod Zámečkem, Kejzlarova, v prostoru zvaném Lachtan a na dvou místech ve Štefánikově ulici. Další jsou umístěna v Čajkovského ulici v Malšovicích, v Truhlářské ulici ve Věkoších, v Jungmannově ulici v Labské Kotlině II a na Slezském Předměstí v Severní ulici. 

„Rozpohybovat automatické závlahové systémy, mlhoviště nebo fontány není jen otočení kohoutkem. Je třeba vše vyčistit, poškozené díly nahradit novými a průběžně stav kontrolovat. Je to o nastavení čerpadel a o celkové přípravě technologických částí,“ vysvětlil Vlastimil Ondráček z technických služeb.

U vozu, který kropí od počátku týdne rozpálené hradecké ulice, určuje rozvrh práce řidičům aktuální počasí. Vozy, které vyjíždějí za slunečného počasí a při teplotách kolem třiceti stupňům Celsia, jsou tedy nyní v provozu od 11. do 16. hodiny každý den. Potkáme ho na frekventovaných ulicích v centru Hradce, kde se pohybuje nejvíce pěších. „Vůz má puštěné trysky vepředu a z boku. Vzadu je funkční rozprašovač, který zanechává příjemnou mlhu,“ doplnil Daniel Jeřábek.

Foto | Technické služby HK Foto | Technické služby HK
Foto | Technické služby HK Foto | Technické služby HK
Foto | Technické služby HK Foto | Technické služby HK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.8.2014 07:48
Jana Stanislavova (neregistrovaný)
kdy se zapínají?
Ještě včera u Lachtana stříkalo mrholiště do všech stran. Je to sice ne efekt pěkné, ale v 16° naprosto neekonomické a nesmyslné. A když byly v červnu vedra, tak voda žádná. Zajímalo by mě, kdo stanovuje a podle čeho, kdy se mrholiště zapínají. Přijde mi to tak nějak naruby....
21.8.2014 09:46
redakce (neregistrovaný)
RE: kdy se zapínají?
Hmmm... zajímavé, jak se v Hradci někdy uvažuje. Jinak správu mlhovišť mají na starost Technické služby města Hradce Králové.
A - také nám to přijde hodně naruby.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme