Štítky: | Labe | Orlice | řeka |

Osm slepých ramen Labe a Orlice se bude odbahňovat a čistit

Mapka slepých ramen, která se budou revitalizovat.
Mapka slepých ramen, která se budou revitalizovat. | autor: Povodí Labe

Na území Hradce Králové se na Labi a Orlici nachází řada zanikajících slepých a mrtvých ramen. Pro zajištění větší zásoby vody v krajině a pro obnovu cenných přírodních vodních a mokřadních biotopů chce město některá tato říční ramena postupně vyčistit a revitalizovat. Oživení by se mohla dočkat ramena Třebešská Labice, Jesýpek, Bejkovna a další. Radnice se na tom dohodla společně s Vodovody a kanalizacemi Hradec Králové a Povodím Labe.

„Výsledkem této dohody je memorandum, ve kterém se město a VaK zavazují převést dotčené pozemky na společnost Povodí Labe. To pak zahájí přípravu revitalizačních akcí a mělo by vyvinout maximální úsilí k jejich samotné realizaci,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora Hradce Králové pro oblast životního prostředí. Většinou půjde o odbahnění a vyčištění osmi slepých ramen, protože není vždy reálné a žádoucí propojení těchto mrtvých koryt s řekou. V memorandu, které již schválilo hradecké městské zastupitelstvo, je zakotvena spolupráce na revitalizaci třech říčních ramen na Labi a pěti na Orlici. „Ty lokality byly vybrané jednak s ohledem na potřebnost a reálnost jejich revitalizace, ale současně i tak, aby to bylo pozemkově relativně jednoduché, tedy kde jsou potřebné pozemky ve vlastnictví města, VaKu nebo státu, respektive ve správě Povodí Labe. Předpokládáme, že většina revitalizačních prací bude právě v režii správce toku, proto se pozemky sjednocují a převádějí právě na Povodí Labe.

Ze strany města se jedná o pozemky o celkové ploše zhruba 21 tisíc metrů čtverečných,“ dodává náměstek Hanousek. Postupně by tak se vyčištění a oživení měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice, na Orlici pak říční ramena Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky.

„Tento záměr jedině vítáme a chceme s městem a Povodím Labe shodně spolupracovat. Naše společnost pro realizaci záměru poskytne pozemky ve svém vlastnictví. Jedná se například o lokality slepých ramen v povodí Orlice, které považujeme za nepotřebný majetek pro provoz vodovodu a kanalizace,“ doplňuje Jiří Šolc, ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Radnice plány, které jsou jedním z dalších opatření města proti změně klimatu, konzultovalo i s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové, která se podílela na revitalizaci slepého ramena Orlice u Stříbrného rybníka.

Plánovaná revitalizace těchto území obnoví ekologické a vodohospodářské funkce říčních ramen a tůní a posílí akumulační a retenční schopnost říční nivy. „Zásahy budou spočívat především v odstranění bahnitých sedimentů, prosvětlení břehových porostů, tvorbě nových tůní a obnově písčin. Cílem revitalizací je také obnova či tvorba vhodných biotopů pro vzácné druhy rostlin, hub a živočichů, zejména na území evropsky významné lokality Orlice a Labe a přírodní památky Orlice. Za Povodí Labe oceňuji podporu od obou subjektů, s nimiž jsme podepsali Memorandum. Jedná se o první krok v administrativní a projektové přípravě akcí, která může trvat přibližně tři roky,“ uvádí generální ředitel Povodí Labe Marián Šebesta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nová loděnice na břehu Orlice by se mohla začít stavět už v létě

Hradečtí vodáci se mohou pomalu těšit na novou loděnici na břehu řeky Orlice, která by měla nahradit tu stávající. Radní města včera projednali výsledek výběrového řízení na zhotovitele stavby s nabídkovou cenou necelých dvacet milionů korun bez DPH. Pokud zastupitelé vybraného…
Čtěte více

Most Bailey Brigde na Slezském Předměstí čeká generální oprava

Na příští rok plánují Technické služby Hradec Králové generální opravu železného mostu Bailey Bridge, který spojuje Slezské Předměstí s Malšovicemi. Most, kterému místní přezdívají Klapák, dostane novou antikorozní úpravu, sanovány budou opěry. Hradec Králové na opravy…
Čtěte více

Hradecké náplavky se zavřou, budou se opravovat barokní zdi podél Labe

Barokní opěrné zdi podél řeky Labe v Hradci Králové čeká generální oprava. Práce na obou březích řeky začnou pravděpodobně letos v létě a potrvají ve více otepách přes rok. Povodí Labe náklady odhaduje na tři miliony korun. Uzavřou se hradecké náplavky i části chodníků.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme