Opět se podepisuje petice proti stavbě fotbalového stadionu s obchodním centrem

Původní městský projekt bez nákupního centra | Zdroj: Pro městský stadion.cz
Původní městský projekt bez nákupního centra | Zdroj: Pro městský stadion.cz

Hradečtí obyvatelé se znovu bouří proti stavbě nového fotbalového stadionu spojeného s obchodním a nákupním centrem v Malšovicích. Od úterý 8. dubna mohou připojit svůj podpis na petici, která následně poputuje na zasedání Zastupitelstva města Hradec Králové. Volné sdružení občanů města, kteří za peticí stojí a říkají si „Pro městský stadion“, chce tímto krokem vyburcovat představitele Hradce Králové k tomu, aby ještě před podzimními komunálními volbami vypsali zcela novou architektonickou soutěž a město se tak zbavilo závazku stavět stadion s developerem.  

V Hradci Králové v těchto dnech začíná běžet další petiční akce, která má zastupitele odradit od zvednutí ruky pro spolupráci s velkým developerem HB Reavis. Firma má kromě stavby nového fotbalového stadionu, který hradečtí fotbalisté potřebují už řadu let, vybudovat také nemalé obchodní centrum hned vedle nové arény v Malšovicích. „Petice bude vystavena v některých královéhradeckých kavárnách nebo obchodech, na příklad v kavárně v muzeu. Seznam budeme průběžně doplňovat na našem webu. Plánujeme sbírat podpisy i v ulicích města,“ uvedl Aleš Dohnal, který za peticí stojí. Datum ukončení sbírání podpisů pod petici si zatím sdružení nestanovilo.

Přehled článků k tématu Fotbalový stadion najdete také zde.

Podle některých odborných názorů i názorů lidí, kteří stojí za novou peticí, by obří stavba stadionu spojená s shopping centrem přitížila hradeckým Malšovicím především zvýšeným dopravním provozem. Zároveň má petice upozornit na zhoršení životního prostředí pro zdejší obyvatele.

„Pozemky v okolí malšovického stadionu jsou určeny pro rekreaci a sport. Je to tak už sto let, drželo se to za první republiky i za socialismu. Městský rozvoj musí být nadřazený jednotlivostem. Půl kilometru dlouhé obchodní centrum nemůže být na tomhle místě,“ apeloval už v minulosti Tomáš Vymetálek, architekt a autor nového územního plánu Hradce Králové. 

Sedm důvodů, proč nemá město stavět stadion s developerem

Podle neformálního sdružení by měl Hradec Králové projekt zcela opustit a stadion si postavit bez obřího obchodního centra sám. Odhadované investiční náklady údajně činí 300 milionů korun. „Postupně oslovíme všechny zastupitele. Oficiální předání petice záleží na rozhodnutí, kdy bude zastupitelstvo jednat o vstupu HB Reavis do projektu,“ doplnil Aleš Dohnal.

Sdružení na svých stránkách také neváhá „tít do živého“ a otevřeně hovoří o sedmi důvodech proti stadionu spojenému s obchodním centrem. Kromě již uvedené dopravní zátěže a změně životního prostředí se zmiňuje také o ekonomickém dopadu na obchodníky v nedalekém starém centru Hradce Králové, stranou nezůstává ani často diskutovaná dominanta Hradce – lízátka.

Vysvětlení sedmi důvodů, proč by město mělo stadion stavět samo a bez obchodního centra uvádí sdružení na svých webových stránkách Pro městský stadion. Čtenáři tam také najdou vyvrácení či potvrzení některých dalších faktů i znění petice.

Kdo stojí za novou peticí?

Říkají si "Pro městský stadion", volné sdružení obyvatel Hradce Králové, za tvůrce petice ale zatím veřejně vystupuje pouze Aleš Dohnal. Portálu Hradec Králové.cz sdělil, že úzce spolupracuje se svými spolužáky z vysoké školy a dalšími hradeckými osobnostmi, ale více nyní uveřejnit nemůže.

„Postavit se aktivně proti Parku Malšovice znamená čelit útokům agresivní části "fanoušků" hradeckého fotbalu, někteří ze sdružení se bojí fyzického napadení,“ uzavřel Aleš Dohnal.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
9.4.2014 22:32
Six (neregistrovaný)
Petice se dá podepsat např. zde:café Na kole, Velké náměstí 130/24, Hradec Králové 500 03

Kavárna Muzeum Eliščino nábřeží, Hradec Králové, 500 01

ANTIKVARIÁT „NA RYNKU“ Malé náměstí 129 ,Hradec Králové, 500 02
zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
9.4.2014 19:48
Mirek (neregistrovaný)
Kde se to dá podepsat?
Rád bych tuto petici podepsal. Kde? zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.4.2014 19:48
Mirek (neregistrovaný)
Kde se to dá podepsat?
Rád bych tuto petici podepsal. Kde?
9.4.2014 22:03
votrok (neregistrovaný)
RE: Kde se to dá podepsat?
Nikde, srát na to. jsou to kecy! Dohnal je odpůrce a kamarádí se s lidmi typu Hanousek a spol, kteří Malšovičákům lžou. Viz lež, že bude mít výšku 25metrů, nebo, že Malšovicemi projede o 8000 aut více než teď, a že budou jezdit kamiony kolem stříbrnaku (malsovice-svinary) coz je pekna kokotina!
10.4.2014 07:05
faultfinfer  (Nováček)
RE: Kde se to dá podepsat?
Vy, soudím dle Vašeho vyjadřování, budete jeden z mnoha fotbalových chuligánů, kvůli kterým nechodím s dětma na fotbal. Ano, HK prostě nepotřebuje další mega obchodní centrum, ale jen a pouze důstojný sportovní areál, který bude určen pro slušné lidi, a ne pro bandu primitivních chuligánů.
10.4.2014 12:55
votrok (neregistrovaný)
RE: Kde se to dá podepsat?
A jak víte zrovna, že jsem chuligán? Já jezdívám na venkovní zápasy, podporuju svůj klub svými hlasivkami a ne rvaním a pálením a rozbíjením věcí na stadionu! Takže nesuďte člověka, dokud ho nepoznáte! Vznikne-li obchodní centrum, vzniknou i nová místa. Klub dostane 170MKč po dobu 10ti let. byl jste na besedě v Centrálu? jak to moderátor totálně nezvládl? a vy chcete stadion s lízátky... Lízátka jsou v katastrofálním stavu! Asi nevíte kolik dalších desítek milionu, možná stovka by se nacpala do oprav Lízátek? muselo by se koupit nové osvětlení! ale to vy nevidíte! Že vám nevadí, že se rozrůstá futurum, že se tu bude stavět dalších X obchodů!
9.4.2014 22:32
Six (neregistrovaný)
Petice se dá podepsat např. zde:café Na kole, Velké náměstí 130/24, Hradec Králové 500 03

Kavárna Muzeum Eliščino nábřeží, Hradec Králové, 500 01

ANTIKVARIÁT „NA RYNKU“ Malé náměstí 129 ,Hradec Králové, 500 02

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více

Weber končí na lavičce Hradce, na nový stadion se vrací Kotal

Fotbalisté Hradce Králové mají nového trenéra. Po nepřesvědčivých výkonech a čtyřech prohrách v posledních pěti zápasech skončil na lavičce Votroků Jozef Weber. Novým koučem se stává Václav Kotal, který u týmu už v minulosti působil jako hráč i jako trenér, navíc žije v Hradci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme