O opravách na Velkém náměstí by mohlo být jasno za tři měsíce, možná se bude rekonstruovat bez Rokitanského ulice

Pohled na hradecké Velké náměstí | Foto: archiv HK.cz
Pohled na hradecké Velké náměstí | Foto: archiv HK.cz

Velké náměstí v srdci starého Hradce Králové stále ještě trápí nezrekonstuovaný povrch. Hradec tak zůstává jako jedno z mála větších českých měst bez upraveného náměstí, o rekonstrukci se přitom hovoří už tolik let. Vedení královéhradecké radnice nyní uvádí, že za zhruba tři měsíce by mělo být jasné, kdy se s opravami na Velkém náměstí začne a zda k rekonstrukci dají souhlas všichni majitelé okolních nemovitostí. Pokud je město nezíská zavčas, je ve hře i varianta oprav bez Rokitanského ulice, právě tam totiž ještě stále chybí souhlasy majitelů nemovistostí.

Podle katastru nemovitostí sousedí Velké náměstí s celkem 77 dalšími pozemky, od jejichž majitelů muselo město získat souhlas s připravovanou rekonstrukcí. „Každý týden hovořím s jedním až dvěma občany a souhlasy se daří získávat,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města Hradec Králové.

Uvedl také, že získat souhlasy všech zúčastněných a dotčených majitelů nemovistostí na Velkém náměstí je komplikované i proto, že po úmrtí původních majitelů vzniklo vlastnické právo řadě nových lidí.

Opravy náměstí možná proběhnou bez Rokitanského ulice

Celá jižní strana Velkého náměstí, tedy oblast od sídla charity v ulici Na Kropáčce směrem ke katedrále patří církvi. Radní uvádí, že tam problém se získáním souhlasu s rekonstrukcí město nemělo. „Nejvíce problémů se získáním souhlasu je ale v Rokitanského ulici. Musíme nyní jednat s mnoha novými majiteli a tak se stalo, že místo pětadvaceti nesouhlasných vyjádření jich je nyní na padesát,“ vysvětlil náměstek Vedlich.

Co se stane v případě, že se radnici Hradce Králové nepodaří získat souhlas všech majitelů okolních pozemků?

„Lze uvažovat i o variantě, kdy město vynechá rekonstrukci Rokitanského ulice. To se ale rozhodně během následujících tří měsíců,“ uvedl Zdeněk Fink, primátor města a dodal, že nesouhlasy s rekonstrukcí náměstí zbrzdily celý proces v řádech několika let.

Novou podobu by hradeckému historickému jádru měl vtisknout architekt Jiří Krejčík z hradeckého ateliéru ARN, jehož návrh už v květnu 2009 vybralo tehdejší zastupitelstvo města. Projekt na revitalizaci Velkého náměstí má město nyní spočítán na 200 milionů korun. Finance chce čerpat mimojiné také formou dotace z EU, ta je však časově vázaná. Pokud se tedy získání souhlasů a veškeré další kroky nestihnou zavčas, bude město opravy náměstí hradit ze svého rozpočtu. „Dotace z EU na opravy Velkého náměstí není nezbytnou podmínkou,“ připustil primátor Fink. „V rozpočtu město na rekonstukci náměstí pamatovalo,“ uzavřel Zdeněk Fink.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Oprava Velkého náměstí opět ve hře. Radnice chce stáhnut složku z Hořic a znovu projekt připravit

Hradec Králové chce konečně rozhýbat opravy historického Velkého náměstí. Proto po téměř sedmi letech stáhne složku ze stavebního úřadu v Hořicích, kde ji už od srpna 2016 posuzují kvůli podezření z podjatosti tehdejšího vedení města. Vlastníci nemovitostí jsou však skeptičtí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme