Štítky: | město | mince |

O novou pamětní minci Hradce Králové je velký zájem

O novou minci je zájem.
O novou minci je zájem. | autor: ČNB

Česká národní banka vydala minulý týden speciální zlatou minci věnovanou Hradci Králové. Jsou na ní vyobrazené historické památky města, například schodiště Bono Publico, katedrála svatého Ducha a Bílá věž. Přímý prodej mince nezajišťuje Česká národní banka, ale její smluvní partneři. Podle některých z nich je o minci velký zájem.
Informaci přináší Český rozhlas Hradec Králové.

„S ohledem na to, že je to Hradec Králové, tak jsem hned usoudil, že tyto mince budou regionálně pro nás zajímavé. Proto jsem se trochu předzásobil,“ říká pro rozhlas prodejce Česlav Lipka z Hradce Králové. O minci s hradeckými motivy je podle něj nezvyklý zájem. Z 60 naskladněných kusů prodal za první dva dny téměř polovinu.

„Na novou zlatou minci se vešel jen malý výběr z významných staveb, které můžeme vidět v Hradci Králové. Svůj otisk zanechala v tomto východočeském městě řada našich skvělých architektů. Právem má své místo jak v učebnicích architektury, tak mezi zlatými mincemi ČNB,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Na lícní straně zlaté pětitisícikoruny je vyobrazen interiér empírového schodiště Bono Publico. Do něj autorka, medailérka Veronika Prokopová, zakomponovala heraldická zvířata z velkého státního znaku. Na rubové straně mince je koláž významných architektonických památek městské památkové rezervace Hradec Králové. V popředí jsou gotické středověké městské hradby se schodištěm Bono Publico, nad hradbami jsou zleva dům U Špuláků, kostel sv. Ducha a budova radnice, nad kterou je renesanční Bílá věž. Před radnicí se dále nachází barokní Mariánský sloup.

Zvýšený zájem o hradeckou minci mají podle Česlava Lipky nejen sběratelé, ale také prodejci. Poptávka převýšila emisní limit. Česká národní banka tedy musela objednávky prodejců krátit.

„Tam došlo ke krácení o 80 procent, to znamená, že z objednaného množství jsme dostali jen pětinu. Pro všechny naše partnery je to nepříjemné. Vypomohl jsem si tím, že od kolegů z měst, pro které jsem předpokládal, že Hradec nebude tak zajímavý, jsem jejich přebytky odkoupil,“ říká Česlav Lipka.

Nominální hodnota mince 5 tisíc korun se nerovná kupní ceně. Ta je zhruba pětinásobně vyšší.

Důvod vysvětluje metodik ochrany platidel České národní banky Jaroslav Moravec. „Prodejní cena reflektuje zejména cenu obsaženého drahého kovu, náklady na výrobu a nějaké malé zisky související s celým procesem její přípravy a emise. Samozřejmě k tomu nějaké přiměřené zisky a marže připočítávají prodejci.“

Ti zlaté mince nabízejí ve dvou provedeních - ve špičkové neboli proof kvalitě a v kvalitě běžné.

Rozdíl mezi nimi je podle Česlava Lipky jasně rozeznatelný. Cena se ale tolik neliší. „Úplně jednoduché rozlišení, Když někdo uvidí proof a běžnou kvalitu, tak ta proofovaná je více lesklá. Tedy má lesklé plochy. Běžná kvalita lesklé plochy nemá. Na první pohled je vidět rozdíl. V tuhle chvíli se proofovaná mince prodává za 25 900 korun a běžná je o stokorunu levnější, tedy 25 800 korun.“

Hradecká mince je šestá z cyklu věnovaného historickým památkám českých měst. Letos Česká národní banka vydala také minci s motivy Kroměříže. Příští rok se na zlatých mincích objeví památky Olomouce a Moravské Třebové.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec má nové logo. Kolik za nový vizuální styl zaplatí?

Nová značka, nový design, ale zároveň i tradiční symboly města. To jsou hlavní změny, které přináší nový vizuální styl Hradce Králové. Město se do něj postupně převlékne na přelomu letošního a příštího roku. Do soutěže na nový vizuální styl se přihlásila stovka grafických studií…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

Stromy ve městě budou zavlažovat speciální vaky s vodou

Sucho. Toto slovo se v poslední době skloňuje příliš často. I letos to vypadá, jakoby se déšť Hradci vyhýbal. Vedení města se proto rozhodlo zeleni v ulicích trochu pomoci. Suchá období během léta by měly stromy nyní lépe překonávat díky zavlažovacím vakům. Městské technické…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme