Štítky: | socha | pomník |

V centru města je nově vysazená pamětní lípa. V říjnu tam bude i druhá

| autor: FB Český rozhlas HK

Hradec Králové má od 2. ledna pamětní lípu. Byla vysazena na rohu ulic Československé armády a Divišovy, vedle sídla Boni pueri a areálu Vrbenského a Gayerových kasáren. Připomíná výročí vzniku samostatné České republiky. Lípu zasadili zástupci města, církve, ale i veřejnosti. V místě nebude jediná. V říjnu se na prostranství vysadí další pamětní lípa, a to na druhé straně od památníku, tentokrát ke stému výročí vzniku Československa. Uvádí to Český rozhlas Hradec Králové.

Na pozemku stál kdysi památník a pietní místo, letos by se měl památník na místo vrátit. V průběhu letošního roku prostor projde významnou proměnou. Vyroste zde památník padlým legionářům čtvrtého československého střeleckého pluku Prokopa Velikého a poručíka Jana Gayera. Na slavnostním aktu nechyběl válečný veterán a poručík ve výslužbě Václav Čeřovský. „Je to moc pěkné. Je to něco mimořádného, že si vzpomněli a že to dali sem. Je to lípa svobody a já jsem za války za ni bojoval. Byl jsem na frontě mimo republiku," uvedl pro rozhlas.

„My jsme dlouho uvažovali o tom, kde by ty dvě lípy, které letos budeme vysazovat, měly být. Těch míst bylo několik. Nakonec jsme po dohodě s architekty a historiky zvolili místo, kde už stromy byly. A kde byl i pomník legionáře Gayera, který by měl být v létě obnoven," řekl Zdeněk Fink.

První lípa byla vysazena jako připomínka 25. výročí samostatné České republiky. Druhá bude vysazena ke 100. výročí vzniku Československa. Co se týká financí, samotné lípy městský rozpočet příliš nezatížily, obnova pomníku už bude dražší. Rozpočet je přibližně dva miliony korun. Město na něj přispívá, obec legionářská, ministerstvo národní obrany, ty peníze skládají. Pomník by mohl být odhalen v červnu. Ale máme takovou myšlenku, že by ten pomník mohl být, pokud to tedy vše stihneme, tady odhalen 4. června. Ale je to dost šibeniční termín. Uvidíme," říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.1.2018 18:55
B. (neregistrovaný)
Volby do obcí ještě nejsou, ale již jsou cítit
Zase všelijaké sliby, nápady a zlepšení pro občany a nakonec opět nic. Jen sliby, chyby. Byl jsem voličem primátora Finka, ale za to se dnes stydím, jede ve stejné divíškovské koleji a jeho náměstkyně Lišková mu v tom skvěle sekunduje.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na budoucí podobě Galerie cti U Koruny se může podílet i veřejnost

Hradec Králové připravuje architektonickou soutěž na řešení území okolo Galerie cti U Koruny. Cílem soutěže bude najít nejlepší návrh na úpravu tohoto veřejného prostoru i návrh, jak pracovat s vlastním monumentem Galerie cti. Do přípravy soutěže bude zapojena i veřejnost.…
Čtěte více

Socha starosty Ulricha možná opustí technické služby, ale na náměstí se nedostane

Pomník, který měl zdobit náměstí Svobody v Hradci - socha Františka Ulricha, je už dvanáct let v dřevěné bedně v areálu hradeckých technických služeb. Tenkrát se na dílo sochaře Stanislava Hanzíka (1931 – 2021) snesla velká kritika a krátce po instalaci sochy, bylo dílo odvezeno…
Čtěte více

Budoucnost zchátralé Galerie cti u Koruny řeší vedení města

Galerie cti, kde kdysi na veřejnost shlížely fotografie hradeckých komunistů ani po více než třiceti letech od sametové revoluce nezmizela nebo nezměnila svůj vzhled. Nyní se o památníku naproti obchodnímu centru Aupark začíná mluvit. Památník možná zmizí úplně a nebo se z něj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme