Nový parkovací dům v Gayerových kasárnách brzy začne růst

Po vzniku parkovacího domu čeká rekonstrukce také Gayerova a Vrbenského kasárna (na snímku).
Po vzniku parkovacího domu čeká rekonstrukce také Gayerova a Vrbenského kasárna (na snímku). | autor: Google.com

Začaly přípravy na stavbu nového parkovacího domu pro více než tři stovky aut v Gayerových kasárnách v centru Hradce Králové. Samotná stavba se má rozjet na jaře 2018, už nyní však dělníci prostor připravují a v pondělí zahájili demolici některých objektů. Plánovaný parkovací dům za zhruba 100 milionů korun vybuduje firma ISP, která se ke stavbám parkovacích domů na území Hradce zavázala v koncesní smlouvě.

Stavbaři za pomoci speciálního demoličního bagru včera na nádvoří kasáren začali bourat historicky bezcenný objekt z 50. let minulého století. V poslední době budova sloužila jako zázemí technických služeb a byla v ní veterinární klinika, uvedla ČTK. Další postup bude záležet na výsledcích archeologického průzkumu. 

„Ten nám ukáže, jestli naše předpoklady, že začneme stavět na začátku roku 2018, byly správné. Gayerovy kasárny jsou totiž velmi komplikovaným územím, a to nejen proto, že se tam setkávají projekty města, kraje a firmy ISP,“ vysvětlil pro server iDNES.cz architekt Jaromír Chmelík, který je spolu s Miroslavem Horským autorem projektu řešícího celý areál a zároveň projektantem budoucího parkovacího domu.

Pro řidiče se zatím v Gayerkách nic nezmění. „Stavba nového parkovacího domu ani archeologický průzkum by současný režim parkování v kasárnách omezit neměly. V místě průzkumu a stavby budou umístěné cedule s informacemi,“ říká mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Parkovací dům, který snad začne příští rok v centru města růst, by měl pojmout zhruba 320 automobilů (více jsme psali zde). 

Rekonstrukcí projdou Gayerova i Vrbenského kasárna

Součástí revitalizace bývalého vojenského areálu bude podle serveru iDNES.cz také velká rekonstrukce obou kasárenských objektů. Gayerovy kasárny jsou ve vlastnictví Královéhradeckého kraje, Vrbenského pak v majetku města a vznikne v nich nová přírodovědná expozice Muzea východních Čech. 

„Je tam smlouva o smlouvě budoucí kupní pro kraj,“ upřesňuje náměstek primátora zodpovědný za rozvoj města Jindřich Vedlich (TOP 09). 

Hejtmanství odhaduje náklady na rekonstrukci dlouhá léta chátrajících Vrbenského kasáren na 130 až 150 milionů korun, většinu částky by rádo získalo z fondů IROP a ITI pro hradecko-pardubickou aglomeraci. Dotační žádost chce kraj poslat do konce letošního roku. V Gayerových kasárnách je nyní muzejní depozitář, i ten projde rekonstrukcí.

Hradecké radnici patří také takzvané kavalíry, což jsou nízké dvoupatrové budovy, v nichž momentálně sídlí magistrátní odbor dopravy, dvě restaurace a různí drobní podnikatelé. „Možnost jejich rekonstrukce prověří návrh v rámci parteru. Do jejich přestavby bychom se ale pustili až v další fázi,“ vysvětluje Vedlich.

Do parčíku se vrátí socha legionáře

Městští radní v říjnu také podpořili iniciativu Svazu bojovníků za svobodu, který chce v parčíku před kasárnami u křižovatky proti Adalbertinu znovu instalovat sochu legionáře Jana Gayera. „Přispějeme dva miliony korun na její pořízení. Socha tam stávala v minulosti, ale nacisté ji odstranili a už nikdy se na své místo nevrátila,“ popisuje náměstek.

Pomník padlým legionářům 4. československého střeleckého pluku vyrostl v parčíku v roce 1937, nacisté jej odstranili o tři roky později. „Úvaha o obnově tohoto pomníku byla po roce 1989 několikrát oživena, nicméně k samotné realizaci nikdy nedošlo,“ dodává Vedlich. 

Svaz bojovníků a město by věrnou kopii původního památníku chtěly odhalit v předvečer velkolepých oslav kulatého výročí 100 let od konce první světové války - tedy 11. listopadu 2018. Náklady na pořízení jsou zhruba tři miliony korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Obnova Vrbenského kasáren není levnou záležitostí. Kraj požádal o dotaci 230 milionů

O více jak 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy určené na revitalizaci brownfieldů požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme