Parkovací dům u nemocnice vázne. Kritickou situaci vyřeší provizorní parkoviště

Parkoviště bude na louce vedle Zborovské ulice.
Parkoviště bude na louce vedle Zborovské ulice. | autor: hradeckralove.cz

Nový parkovací dům u hradecké fakultní nemocnice je stále v nedohlednu, a tak chce město vyřešit kritickou situaci alespoň provizorním parkovištěm. Příští rok zde chce vybudovat dvě stovky parkovacích míst na dočasné panelové ploše za 11 milionů korun. Provizorní parkoviště by stálo na ploše u Zborovské ulice.

Zoufalý nedostatek parkovacích míst u fakultní nemocnice zatím plánovaný parkovací dům nevyřeší, protože jeho stavba je podmíněná rekonstrukcí křižovatky Mileta, kterou zase komplikují odvolání a podjatost v probíhajícím územním řízení.

"Vzhledem k nejasnému termínu nové podoby tohoto významného dopravního uzlu město připravuje stavbu provizorního parkoviště, které by částečně pomohlo vyřešit chybějící kapacitu parkovacích míst u nemocnice. Panelová plocha u nemocnice pro minimálně dvě stovky automobilů by se mohla začít stavět v druhé polovině příštího roku," potvrdil mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Město již delší dobu plánuje rekonstrukci křižovatky Mileta, proti již vydanému územnímu rozhodnutí se však odvolal spolek KOS a hradecký krajský úřad se v dané věci místo rozhodnutí o podaném odvolání sám označil za podjatého. „Nový parkovací dům má smysl postavit až po opravě Milety, kterou nyní nově posuzuje stavební úřad v Hořicích. Podobně dopadl i projekt revitalizace Velkého náměstí. Nedokážeme odhadnout, kdy a zda vůbec bude nové územní rozhodnutí na křižovatku vydané,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora odpovědný za investice ve městě.

Začátkem listopadu by měl soud rozhodnout o žalobě na prohlášení krajského úřadu o podjatosti v souvislosti s územním rozhodnutím na rekonstrukci křižovatky Mileta. „Pokud soud potvrdí systémovou podjatost krajského úřadu, společně s ŘSD zvažujeme možnost pokračovat v přípravě rekonstrukce podle původní varianty s kruhovou křižovatkou a mimoúrovňovým křížením, na kterou je dříve vydané územní rozhodnutí stále platné. Investiční náklady na tuto verzi jsou však poměrně vyšší,“ vysvětlil Vedlich.

Odhadované náklady na stavbu panelového parkoviště u fakultní nemocnice jsou zhruba jedenáct milionů korun včetně vedlejších rozpočtových nákladů a DPH. Více jak polovinu z toho jsou výdaje na silniční panely, které město pak může využívat jinde. Provizorní parkoviště se bude stavět na místě, které v budoucnu neomezí následnou rekonstrukci křižovatky Mileta. 

„V případě současné varianty nové podoby křižovatky, která se nyní projednává v Hořicích, by kapacita parkovací plochy měla dosáhnout až 240 míst. Pokud by se město vrátilo k předchozí verzi, na panely by se vešly zhruba dvě stovky automobilů,“ upřesnil náměstek Vedlich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.10.2017 09:13
Č. Brandejs (neregistrovaný)
parkování u nemocnice
situace je tam již mnoho let zoufalá jak pro pacienty, tak i zaměstnance, podobné to je s výjezdem od nemocnice (zvláště doleva ke středu města). Provizorní parkoviště situaci ulehčí, i když 11 milionů není málo. Tristní je situace i na silničkách a parkování za nemocnicí na labském břehu. Děláme si ostudu před celou republikou, protože nemocnice má velký věhlas a jezdí sem pacienti z celé republiky. Potřebovalo by to však RYCHLÉ řešení. Situaci výrazně komplikují POTÍŽISTÉ, protože ti bez ohledu na veřejný zájem mají zelenou - např. i v řešení Velkého historického náměstí

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme