Muzeum války 1866 se na Chlumu kvůli rekonstrukci expozice uzavře

Vizualizace budoucí podoby expozice.
Vizualizace budoucí podoby expozice. | autor: Jiří Mašek (st.dio s.r.o.) 2022

Muzeum války 1866 na Chlumu na Královéhradecku bude uzavřeno kvůli dlouho připravované rekonstrukci stálé expozice. Interiéry bude možné naposledy navštívit v neděli 29. října 2023. Po uzavření bude zahájeno vystěhování sbírkových předmětů, exponátů i mobiliáře. Práce na nové expozici začnou na začátku roku 2024.

Nové pojetí expozice se bude více než dřív věnovat nejen klíčové bitvě u Hradce Králové, ale celé prusko-rakouské válce. Muzeum války 1866 reflektovalo skutečnost, že je jediným specializovaným a tematicky zaměřeným muzeem v ČR, jeho úkolem je proto poskytnout návštěvníkům ucelený pohled na konflikt. Zcela nový proto bude i koncept expozice. Jeho autoři řadu let sbírali inspiraci v obdobných muzeích v Evropě.

Podle vedoucího Muzea války 1866 Jana Hrubeckého bude návštěvník provázen po expozici na platformě příběhů, které by měly vytvářet emotivní zážitek: „Nová podoba expozice nemá za úkol pouze „jít s dobou“ ve smyslu využití moderních technologií v muzejnictví, ale bude se věnovat dosud nepokrývaným tématům, jako je život civilistů nebo každodennost vojáků během konfliktu. Neopomeneme také dějinnou roli, která byla jedním z faktorů na cestě k moderní české státnosti. Návštěvníci se tak mohou těšit na neotřelé grafické pojetí, osobněji vyprávěný příběh prusko-rakouské války či digitální aplikaci, která jim poskytne další informace a bude je provázet okolní krajinou.“

Právě těsnější propojení expozice s okolním pietním územím je další novinkou. Na interiér naváže i exteriérový obsah, který bude s expozicí propojen digitální aplikací, mj. nabízející prvky rozšířené reality, interaktivní mapu a také mobilní příběhovou hru, která bude tematicky provázána s příběhy v expozici. Smyslem aplikace hry je mj. provést návštěvníka centrálním bojištěm a provázat informace z exteriéru s informacemi v expozici, resp. návštěvníka vyvést ven nebo naopak přivést dovnitř.

„Bitva u Hradce Králové znamenala nejen změnu v poměru sil ve střední Evropě, ale také tisíce zmařených životů, jejichž memento chceme uchovat. Záměr Muzea východních Čech v Hradci Králové, vytvořit novou expozici v Muzeu války 1866, Královéhradecký kraj plně podporuje a jako zřizovatel je i žadatelem a investorem projektu. Věřím, že nová expozice nabídne návštěvníkům jedinečný zážitek,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová.

Expozice bude financována z Integrovaného regionálního operačního programu 2021–2027 (IROP2) a z rozpočtu Královéhradeckého kraje. Předpokládaná hodnota investice do Muzea války 1866 je zhruba 20 milionů korun, přičemž dotace může činit 16 milionů korun. Projekt administruje Centrum rozvoje, investic a inovací Královéhradeckého kraje.

Na přípravě projektového záměru spolupracovali odborníci z Muzea východních Čech v Hradci Králové, jehož je Muzeum války 1866 pobočkou, také s historickými spolky věnujícími se problematice války 1866 a s dalšími subjekty.

Plánovaný termín otevření nové expozice v Muzeu války 1866 je u příležitosti 160. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 2026.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: S vysvědčením zdarma do muzea i do akvacentra

Začátek letních prázdnin mohou školáci oslavit v hradeckém muzeu či akvacentru, kam mohou s dobrým vysvědčením zdarma. Na bojišti na Chlumu vojáci v dobových kostýmech připomenou výročí bitvy z roku 1866. Hradečáky čeká taky dětský den s opékáním buřtů či Sousedské rockování.
Čtěte více

Zveme: Na výročí velké bitvy, na nábřeží gurmánů či do letního kina

Začíná víkend a my jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější akce v Hradci Králové a blízkém okolí. Určitě si nenechte ujít koncert na hradeckém letišti ani výročí bitvy u Hradce Králové - Königgrätz 1866, uvidíte bitevní ukázky vojáků v uniformách i pochodňový průvod. Na hradecké…
Čtěte více

Zveme: Na zredukovanou bitvu u Chlumu, dětský den na Správčáku nebo na noční prohlídku Bílé věže

Tolik oblíbená rekonstrukce bitvy z roku 1866, která ke Chlumu každoročně přiláká stovky návštěvníků, se letos po 28 letech neuskuteční. Organizátoři se však jen tak nevzdali a divákům nabídnou alespoň menší bitevní srážku v lese Svíbu u Čistěvsi. Pokud vám ještě ratolesti…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme