Může být pod Velkým náměstím parkoviště? Zjistí se to díky 25 metrů hlubokým vrtům

Na Velkém náměstí se bude vrtat.
Na Velkém náměstí se bude vrtat. | autor: hradeckralove.cz

Začátkem tohoto týdne byl na Velkém náměstí zahájen inženýrskogeologický průzkum, který určí strukturu a přesný rozsah podzemních vrstev v oblasti, kde projektanti prověřují možnost výstavby podzemního parkoviště. Celkově budou provedeny tři vrty, v blízkosti Mariánského morového sloupu, kde byly již práce zahájeny, druhý u trafostanice před kostelem Nanebevzetí Panny Marie a třetí v Komenského ulici. Jejich umístění vytipovali zpracovatelé studie podzemního parkoviště spolu s archeology Muzea východních Čech. Dokončení se předpokládá začátkem příštího týdne, k vyhodnocení pak dojde do konce letošního roku.

Při průzkumné vrty, z nichž dva budou hluboké 25 metrů, třetí v Komenského ulici pak osm metrů, provádí specializovaná firma. Předchozí průzkumy a rešerše přitom zkoumaly podloží pouze do hloubky zhruba osmi metrů. „Jako první jsou prováděny sondy u morového sloupu. Za první dny se zde geologové dostali do hloubky přes deset metrů. Už v této fázi máme možnost podívat se na složení geologického souvrství pod náměstím a mocnost jednotlivých vrstev. Velmi zajímavé je, že složení vrstev je pod Velkým náměstím jiné, než by se očekávalo. Například vrstva jílu se nachází nad štěrkem, což by podle odborníku mělo být spíš naopak,“ říká primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek. Vyhodnocení všech tří vrtů by mělo být hotové do konce letošního roku.

Výsledky sond budou sloužit jako podklad pro případné zpracování projektu podzemního parkoviště v části Velkého náměstí. „Opět chci zdůraznit, že jsme si velmi dobře vědomi toho, o jak cennou lokalitu se v případě památkové rezervace v Hradci Králové jedná. Po vyhodnocení vrtů se rozhodne o dalším postupu, který bude přijatelný pro památkáře, správce inženýrských sítí či majitele nemovitostí,“ dodává primátor Hrabálek.

Parkovací místa v oblastech, kde budou prováděny vrty, nebudou nijak omezena. Stejně tak nebudou mít v této lokalitě výrazný vliv na plynulost dopravy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme