Místo do sběrného dvora lidé vyhazují odpad k popelnicím. Město musí za odvoz Hradeckým službám více zaplatit

Využitelné věci se mohou sloužit dál.
Využitelné věci se mohou sloužit dál. | autor: FB Hradecké služby

Černých skládek je v Hradci čím dál víc. Město se rozhodlo zaměřit na jejich likvidaci. Nejčastěji se jedná o případy, kdy lidé místo toho, aby odpady které tam patří, odvezli do sběrného dvora, nechávají u popelnic. Hradecké služby je pak musí zlikvidovat, což samozřejmě stojí peníze. Radní proto schválili navýšení financí ve výši 700 tisíc korun pro služby, které právě úklid, sběr, předpravu a odstranění odpadů z černých skládek zajišťují. Definitivní schválení financí bude ještě začátkem října projednávat zastupitelstvo.

„Bohužel se nám tu skutečně rozmáhá nešvar v podobě čím dál častějšího zakládání černých skládek u popelnicových stání. Kolikrát se mi stalo, že jsem byl svědkem toho, kdy vedle popelnic byly odloženy velké domácí spotřebiče, ale také třeba nábytek. Pro takové typy odpadů slouží sběrné dvory. Ve městě jsou hned čtyři a jejich provoz je nastaven tak, aby vždy každý den byl otevřen alespoň jeden,“ říká náměstek primátora pro oblast životního prostředí Martin Hanousek.

Úklid, sběr, přepravu a odstranění odpadů zajišťují ve městě Hradecké služby. Vzhledem k přibývání černých skládek a jejich nutné likvidaci schválili radní navýšení prostředků na tyto služby o 700 tisíc korun. „Za první půlrok v tomto roce jsme se již dostali na více než 756 tisíc korun. Tento extrémní nárůst v letošním roce se dá částečně vysvětlit také tím, že v době nouzového stavu musely být sběrné dvory uzavřené. Výdaje na likvidaci černých skládek v Hradci Králové ale stoupají již několik let. Jen pro srovnání, v roce 2016 likvidace tohoto druhu odpadu vyšla na necelých 279 tisíc korun, v roce 2019 už to bylo více než milion korun,“ doplňuje náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha.

Lidé mohou pro likvidaci takového odpadu využít sběrné dvory. Tím, že dochází k odkládání nepotřebných věcí na veřejném prostranství, a to i v místě kontejnerového stání jinam, než do přistavených nádob, se jedná o zakládání černé skládky. Pokuta za takové jednání může dosáhnout až výše 50 tisíc korun.

Další možností, jak efektivně nakládat s již nevyužitými předměty, je využít služby re-use, která od července funguje ve sběrném dvoře v ulici Bratří Štefanů. Byl zde zřízen tzv. RE-USE point, kam mohou lidé darovat věci za účelem opětovného využití.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Prodej věcí z druhé ruky vydělal Hradeckým službám 400 tisíc

Více než 400 tisíc korun získaly vloni Hradecké služby díky re-use projektu. Peníze nyní pomáhají při obnově zeleně v Hradci Králové a v městských lesích. Princip re-use, tedy opětovné využití starších věcí, funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i…
Čtěte více

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme