Mírná zima uspořila peníze, zbydou na další opravy komunikací

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Příjemné překvapení přichystala z pohledu údržby komunikací letošní zima městu a Technickým službám Hradec Králové.

I když auta, která v zimě zpravidla vyjíždějí na silnice a chodníky zmírňovat následky sněžení a mrazu, nezahálela, posypový materiál ve skladech zbyl. Ten technické služby upotřebí během příští zimy. Za uspořené finanční prostředky ale mohou pracovníci technických služeb nad rámec plánu opravit další chodníky a cesty ve městě.

I když zima v těchto dnech podle kalendáře už skončila, pracovníci dispečinku technických služeb jsou stále v pohotovosti a sledují předpověď počasí, aby mohly posypové a údržbové vozy okamžitě podle potřeby vyjet do ulic města. „Vozy technických služeb vyjížděly do terénu zmírňovat následky zimy oproti minulé sezóně opravdu zřídka. Pracovníci byli nasazeni na jiné údržbové práce ve městě týkající se například zeleně nebo čištění města, které jsou v případě nepříznivých klimatických podmínek pozastaveny. To znamená, že došlo k určité úspoře pohonných hmot a hlavně posypového materiálu,“ vysvětlil Tomáš Pospíšil z hradeckých technických služeb. 

Technické služby nakupují posypový materiál už v létě, kdy jsou jeho ceny na trhu nejpříznivější. „Například za leden a únor loňského roku jsme spotřebovali přes 700 tun posypové soli, necelých 500 tun písku a 106 kubíků ekogritu. Letošní leden a únor bylo odčerpáno pouze 113 tun soli, 124 tun písku a 37 kubíků ekogritu,“ vypočítal Tomáš Pospíšil.

Za uspořené peníze se opravují hlavně chodníky

S ohledem na mírnější průběh klimatických podmínek činily náklady na zimní údržbu letos v lednu a únoru 2,1 mil. Kč, oproti tomu vloni to bylo 7,1 mil. Kč. „Úspory z této mírné zimy použijeme na opravu komunikací a chodníků ve městě nad rámec schváleného a připraveného plánu. Technické služby Hradec Králové provedly např. z větších oprav chodníků již opravu v ulici Třebechovická v rozsahu 260 m2, v blízkosti mateřských škol v ulici Brandlova v rozsahu 360 m2 a Albertova v rozsahu 437m2. V současné době probíhá oprava chodníku v ulici Za Lípou v rozsahu 65 m2,“ uvedl k využití úspor Martin Soukup, náměstek primátora. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme