Štítky: | Technické služby | tráva |

Letos sekačky vyjely do města dřív. Hradečáci se opět mohou těšit na obrazce v trávě

Mozaiková seč.
Mozaiková seč. | autor: TSHK

Na hradecké travnaté plochy o velikosti přibližně 400 hektarů vyrazily už minulý týden sekačky. Důvodem je nebývale rychlý příchod jara. Technické služby Hradec Králové (TSHK) mají i nadále v plánu využívat mulčování pro větší odolnost trávníku proti suchu a mozaikové sečení k podpoře biodiverzity. Unikátní bude letos praktický experiment, který na konci léta vyhodnotí nejvhodnější způsob sečení na podporu výskytu kvetoucích rostlin.

„Letošní rok zahajujeme pravidelné sekání travnatých ploch o několik týdnů dříve. Je to především z důvodu velmi rychlého příchodu jara, které způsobilo také včasnější růst trávy. V minulých dekádách jsme dokonce začínali běžně sekat až na začátku května. I když tedy bylo období na zimní přípravu sekaček výrazně kratší, přesto se nám podařilo připravit techniku včas. Díky pravidelnému sledování vývoje počasí jsme s tímto scénářem počítali,“ říká náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Podobně jako v minulých letech plánují TSHK využívat při sekání stále častěji mulčování a mozaikové sečení. „Způsob sekání trávy se stále vnímá jako významný nástroj v boji proti suchu a podpoře biodiverzity. V parcích a na jiných travnatých plochách se kromě záměrně nesesbírané trávy proto znovu objeví i travnaté obrazce, které technické služby cíleně vynechávají,“ vysvětluje náměstek primátorky pro Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

Do způsobu sekání trávy zasáhne také jedinečný experiment, který vyhodnotí vliv technologie sečení na biodiverzitu kvetoucích rostlin. „Plochu na městském pozemku v městské části Plácky máme rozdělenou do předem stanovených pruhů podle způsobu sekání. V jedné části probíhá ve spolupráci s místními obyvateli dvakrát ročně sekání kosou s následným usušením a shrabáním sena. V dalších dvou provádíme dvakrát ročně sekání s mulčováním bez nebo s následným sběrem trávy. Na poslední části pak mulčujeme bez sběru 4x až 5x ročně,“ přibližuje experiment Jeřábek.

Výzkum, který trval čtyři roky, letos končí

Celkem čtyři roky trvající výzkum letos končí. Výsledky přinese po vegetačním období letošního léta. „S vyhodnocením výzkumu nám pomůže student vyšší odborné školy Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích, a zároveň jeho výsledky využije na zpracování své absolventské práce. Z výsledků získáme do budoucna důležité informace, tak abychom případně podpořili výskyt přirozeně kvetoucích rostlin v našem městě,“ dodává náměstek Jeřábek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Ve městě se uklízí použitá pyrotechnika a Hradecké služby se chystají na svoz vánočních stromků

První dny nového roku jsou i v Hradci ve znamení úklidu. Technické služby Hradec Králové se věnují především důkladnému úklidu a odstranění zbytků po novoročních radovánkách. Ve druhém lednovém týdnu se zase začnou svážet vyhozené vánoční stromky. Z veřejných stanovišť je…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme