Štítky: | CIAF Hradec Králové |

Letecká šou CIAF pročísne hradecké nebe už za měsíc

Autor: CIAF
Autor: CIAF

CIAF neboli Czech International Air Fest je impozantní leteckou podívanou, která se 8. a 9. září představí v plné parádě na královéhradeckém nebi. Celkem už 19. ročník této letecké podívané představí proudové letouny i vrtulníky a jejich posádky z Francie, Anglie, Belgie, Slovenska, Polska, Itálie, Chorvatska či Spojených států. Hradec samozřejmě přivítá také letectvo Armády České republiky. Návštěvníci budou i svědky návratu letecké legendy na české nebe - letounu MIG-15.

Mezi nejlákavější taháky letošní mezinárodní vzdušné šou patří návrat letecké legendy, tedy letounu MIG-15. Od přítomnosti legeny si pořadatelé slibují hodně. „MIG-15 prošel generální opravou a jeho přistání v Hradci bude symbolické. Bude to totiž po 30 letech od doby, kdy tento typ letounu skončil svoje nasazení na hradeckém letišti,“ popsal symboliku Aleš Cabicar, jeden z hlavních organizátorů.

Další lahůdkou z leteckého světa bude sólová akrobacie Petera Besenyeie z Maďarska a další free style ukázky v oblacích. České armádní letectvo se předvede v letounu Alka anebo vrtulníku MI-24, vrtulníku MI-171 a vrtulníku Sokol. „Kromě letectva bude k vidění i řada jednotek pozemních sil, které se představí ve statických ukázkách na zemi. Bude mezi nimi na příklad ukázka záchrany osob anebo zásah s hašením ohně,“ popsal Stanislav Jirák, velitel vzdušných sil v Olomouci, hodinový program, který si připravilo Letectvo Armády České republiky. Účast už přislíbila 25. brigáda ze Strakonic, která předvede odpalování raket. Dále pak 4. brigáda rychlého nasazení. Na zemi budou k nahlédnutí a obdivování připraveny proudové letouny, dopravní letouny anebo v poslední době velice často zmiňované letouny CASA.

Bezpečnost celé akce ani tentokrát organizátoři nezanedávají. „Opět jsme navýšily počet zabezpečovací techniky. Požární technika a hasící žebříky budou k dispozici nejen pro případ nutného zásahu, ale vzhledem k tomu, že může být velice horko, tak můžeme i odlehčit divákům studenou sprchou,“ popsal Aleš Cabicar. Upozorňuje také na to, že budou bezpečně odděleny letové a organizační prostory. Letadla by měla startovat z Hradce Králové, ale v případě nečekaných událostí jsou letiště v Pardubicích a Náměšti připravena letouny ze zdejší šou přijmout.

Po celou dobu trvání letecké šou zajišťuje zdejší dopravní podnik kyvadlovou dopravu. „Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet na CIAF autem, bude připraveno parkoviště přímo v areálu letiště,“ ubezpečuje organizátor Jaroslav Suk, že parkovacích ploch bude dostatek.

Letošní vstupné fanoušky jistě potěší, zůstává totiž stejné jako v minulém roce. Dospělí zaplatí 300 korun, děti do 15 let a zdravotně hendikepovaní mají vstup zdarma. Vstupenky je možné koupit v předprodejích, doplňují ještě organizátoři. Letiště bude ve dnech letecké přehlídky přístupné do osmi ráno do pěti večer.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Škrtů v kultuře se vedení města nevzdá, některé festivaly zaniknou, jiní budou redukovat programy

Škrty v rozpočtu Calendarium Regina způsobily bouři na hradeckém kulturním rybníčku. Jak jsme již informovali, město se rozhodlo na kulturních akcích v roce 2020 ušetřit tři miliony korun. Některé projekty se tak dočkaly pokrácení dotací a jejich pořadatelé se rozhodli svou…
Čtěte více

Zveme: Užijte si Slavnosti královny Elišky, Svátek vína nebo CIAF na letišti

Letos již po sedmnácté navštíví město Hradec Králové jeho patronka královna Eliška Rejčka. Na její počest budou uspořádány tradiční slavnosti v pátek a v sobotu v historickém centru města. Svátek vína na soutoku se uskuteční v pátek odpoledne v Jiráskových sadech a v noci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme