Štítky: | Mileta |

Křižovatku Mileta a okolí čeká přestavba, obchodní dům nesmí chybět

Mileta je jeden z nejvytíženějších uzlů v Hradci
Mileta je jeden z nejvytíženějších uzlů v Hradci

Křižovatku Mileta, jeden z nejrušnějších dopravních uzlů města, čeká generální přestavba. A nejen ji. K nepoznání se změní i její bezprostřední okolí. Na doposud nevyužívaných parcelách vzniknou kancelářské budovy, parkovací dům a park s jezírky. Chybět nebude ani další ochodní dům. První etapa výstavby má začít v příštím roce, do křižovatky se dělníci pustí o rok později.

Auta stojící ve stovky metrů dlouhých kolonách, volné plochy zarostlé náletovými dřevinami i rozbité chodníky. Tak vypadá v současné době Mileta, jedna z nejrušnějších křižovatek města. Plány na řešení její dopravní situace vymýšlí architekti a vedení města už více než čtyřicet let. Teď se zdá, že by se „ledy“ mohly začít hýbat už přespříští rok.
„V současné době pracujeme na změně projektové dokumentace, upustili jsme od mimoúrovňového řešení, křižovatka bude řešena jednoúrovňově. Díky tomu dojde k značnému zlevnění,“ řekl k aktuální situaci náměstek primátora Jindřich Vedlich. Nové řešení samotné Milety by ale kolonám nezabránilo. „Bude se řešit také přestavba současné stykové křižovatky ulic Hradecká a Zborovská na průsečnou, napojení Benešovy třídy, areálu Fakultní nemocnice a nové budovy univerzitního kampusu,“ vysvětlil vedoucí tiskového oddělení Řediteství silnic a dálnic Jan Rýdl. Konečně by tak mohlo dojít k zprůjezdnění silničního náspu na konci Benešovy třídy, který dnes z části slouží jako parkoviště. Autoři návrhu počítají i s cyklostezkami a dvěma podchody. „Zahájení výstavby plánujeme na rok 2016,“ dodal Rýdl.

Administrativní centrum City Garden

Ještě před zahájením prací na křižovatce se dělníci pustí do stavby administrativního centra City Garden. Ta se uskuteční v několika etapách. „Studie obsahuje tři objekty – A, B a C. Jako první začne stavba objektu C, ve kterém budou administrativa, služby a obchod,“ popsal plánovaný průběh prací Vedlich. Celý komplex bude stát v prostoru za čerpací stanicí, který je v současnosti zarostlý křovím a náletovými dřevinami. Podle náměstka Vedlicha by nové administrativní centrum mohlo přinést až sto padesát pracovních míst.

V dalších etapách by měly v okolí křižovatky vyrůst ještě dvě další administrativní budovy, park a parkovací dům. „Projekt počítá se zbudováním parku před areálem nemocnice, ve kterém budou kromě zeleně i dvě jezírka,“ naznačil budoucí podobu prostoru architekt a spoluautor celého projektu František Křelina. „Parkovací dům bude sloužit potřebám návštěvníků fakultní nemocnice a obyvatelům přilehlých obcí,“ řekl Vedlich.

Další obchodní dům

Mnoho hradeckých občanů se domnívá, že velkých obchodů je ve městě příliš. Hradec Králové patří k městům s největší obchodní plochou na obyvatele. Před nedávnem navíc začala výstavba nákupního centra Aupark, diskutuje se i o novém obchodním domě na Slezském předměstí. Někteří lidé se proto diví, proč by měl ve městě vyrůst další. „Investor se bude finančně podílet i na rekonstrukci křižovatky,“ vysvětlil přínos Vedlich. Také se podle jeho slov nebude jednat o klasický „plechový“ obchodní dům. Půjde o součást administrativní budovy.

Pokusy vyřešit dopravní problémy křižovatky Mileta probíhají už od šedesátých let. Za tu dobu bylo vytvořeno několik studií. Pozůstatkem plánu na mimoúrovňovou křižovatku je například silniční násep, kterým u budovy záchranné služby končí Benešova třída. Ten měl pokračovat pilířovým mostem a napojit Benešovu třídu na druhý městský okruh. Zatím posledním návrhem bylo mimoúrovňově řešení o třech patrech za půl miliardy korun. Od něho ale radnice upustila kvůli nedostatku financí.

Další články na téma Křižovatka Mileta si přečtěte zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.12.2014 13:07
S (neregistrovaný)
No konečně tam to šílené a nebezpečné křoví plné bezdomovců a jiných případů nebude. Krom toho hradec má nezaměstnanost 8% a do roku 2016 to bude ještě horší takže 150 nových pracovních míst není nic špatného. Když vedle obchodního domu který nebude nějaké velké monstrum bude nová hezčí zeleň nevidím v tom vůbec žádný problém a s křižovatkou je také potřeba něco udělat. Takže tato přestavba má jednoznačně zelenou =)
13.12.2014 21:04
hp (neregistrovaný)
smíšené pocity
Tato varianta křižovatky je sice nejlevnější, ale zároveň nepřináší téměř vůbec žádné zlepšení oproti té současné - je to vlastně to samé, jen jsou tam podchody pro chodce. Takže kolony aut tam můžeme čekat dál a pokud se napojí Benešovka a okolní území se zastaví administrativou a obchody, spíš budou dopravní zácpy ještě větší. Takže dopravně nejde o žádné poznatelné zkapacitnění. Jinak rozhodně souhlasím s tím, že s tím křovím a pralesem je potřeba něco udělat, jen těch 150 míst nevidím tak optimisticky, je to jen teorie. Kanceláře bude třeba naplnit a už nyní je v HK mnoho volných kancelářských prostor.
24.2.2015 16:58
jerabek pavel (neregistrovaný)
RE: smíšené pocity
Tak jistě Kaufland ano, přece tady máme málo obchodů, lidé se tam mačkají a není kde šlápnout.Co třeba obehnad celé město plotem navěšet police se zbožím a udělat z města jedno velké nákupní centrum z kterého by bylo možné uniknout jen prí dokladu že na kontě již nemám další peníze tedy není nutné tady být.Jen tak dále, dále,dále

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Opravy křižovatky Mileta významně omezí chodce i cyklisty

Rekonstrukce jedné z největších křižovatek v Hradci - Mileta - už se blíží. V místě už probíhají přípravné práce a naplno opravy začnou 2. dubna. Omezení se nebude týkat pouze řidičů automobilů. Dotkne se citelně tranzitní dopravy, MHD i chodců a cyklistů. Dopravní situace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme