Štítky: | Kraj |

Královéhradecký kraj má vládní koalici – oranžovo-červenou

Kraj povede oranžovo-červená koalice
Kraj povede oranžovo-červená koalice

V úterý podepsali krajskou vládní koaliční smlouvu zástupci královéhradecké ČSSD a KSČM. Letošní vítězové voleb tak zpečetili svými podpisy spolupráci na čtyři roky. Sociální demokraté a komunisté však dají dohromady jen velice těsnou většinu. Pro další politiku kraje to může, mimo jiné, znamenat, že ne všechna rozhodnutí krajských radních budou mít v zastupitelstvu zelenou. Hejtmanem i nadále zůstane oranžový Lubomír Franc a v radě kraje zasedne šest zástupců z řad ČSSD a tři komunisté.

Oficiálně se kraje ujmou na nejbližším zasedání královéhradeckého krajského zastupitelstva, které je naplánováno na pondělí 19. listopadu od 10 hodin v prostorách úřadu. Jaké budou styčné body nové krajské vlády? Franc předpokládá, že programové prohlášení bude mít koalice hotové do měsíce, do konce roku ho chce představit veřejnosti.

Mezi body, které jsou zatím známy patří reforma krajského zdravotnictví. Vítězové voleb ale slibují, že zachovají krajskou nemocniční síť v podobě, kterou známe dnes. Dalším z bodů je i slib, že hospodaření kraje a jeho investice budou pod veřejným dohledem. Stejně tak chtějí koaliční partneři zefektivnit chod krajského úřadu. V neposlední řadě nechtějí připustit snížení kvality a dosahu sociálních služeb potřebným.

O výsledcích krajských voleb se dočtete také v článku Ve vedení krajského úřadu zasedne opět ČSSD.

Stížnosti na průběh voleb neprošly před soudem

Jak už jsme informovali výše, ustavující schůze Zastupitelstva Královéhradeckého kraje, která bude prvním jednáním v novém volebním období 2012 – 2016, se uskuteční v pondělí 19. listopadu od 10 hodin. "Hradecký krajský soud totiž dnes definitivně zamítl druhou námitku jednoho ze stěžovatelů na průběh krajských voleb," uvedl to Imrich Dioszegi, krajský tiskový mluvčí.

Dvě stížnosti na průběh voleb v Královéhradeckém kraji oddálili ustavující schůzi krajského zastupitelstva z prvního listopadového týden na druhou polovinu měsíce, informoval Dioszegi. "Mandáty v letošních krajských volbách získali vítězní sociální demokraté, Komunistická strana Čech a Moravy, Koalice pro Královéhradecký kraj, Občanská demokratická strana, TOP 09 a Východočeši," doplnil ještě mluvčí kraje. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
8.11.2012 15:38
Ondřej (neregistrovaný)
Jak jsme si to zvolili
Jak jsme si to zvolili, nebo spíše nezvolili, takové to máme. Je jasné, že při takovém zisku komunistů se nedalo čekat, že je bude ČSSD přehlížet.

Tak hurá k lepším nebo spíše horším zítřkům.
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.11.2012 15:38
Ondřej (neregistrovaný)
Jak jsme si to zvolili
Jak jsme si to zvolili, nebo spíše nezvolili, takové to máme. Je jasné, že při takovém zisku komunistů se nedalo čekat, že je bude ČSSD přehlížet.

Tak hurá k lepším nebo spíše horším zítřkům.
8.11.2012 23:22
Freddy (neregistrovaný)
přestaňte nadávat
teda já nestačím zírat na všechny co nadávaj, že komunisti jsou u moci. Co jste udělali vy proto, aby nebyli? Jo že jste nešli k volbám a teď se vám to nelíbí? Volební účast 38% hovoří za vše.
Šest lidí z deseti nejde k volbám a teď se všichni diví. Komančům nic nevyčítejte a socanům taky ne. A zrovna v krajských volbách bylo dost subjektů, které jste mohli zvolit. Na výběr nebyla jen pravice nebo levice. Na výběr byli lidi, které často znáte a nemusí být nutně špatní.

Takže jak píše Ondřej - hurá k lepším nebo spíše horším zítřkům. A pokud k horším, tak nadávejte jen sami sobě.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme