Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Hvězdárnu čeká modernizace.
Hvězdárnu čeká modernizace. | autor: Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního. Architektonická soutěž je dvoufázová, zasedání poroty k hodnocení návrhů vzešlých ze druhé fáze je plánováno na poslední květnové dny v roce 2024.

„Hvězdárna je jednou z dominant jižního okraje Hradce Králové a návrhy zaslané do architektonické soutěže by měly z této skutečnosti vycházet a respektovat ji. Také by měly reagovat na specifický provoz návštěvnického, edukačního i vědeckého provozu. Soutěž na projektovou dokumentaci modernizace budovy hvězdárny jsme vyhlásili jako dvoufázovou, což komisi umožní úzce komunikovat s vybranými týmy architektů. Budoucí investicí do hvězdárny chceme ještě více podpořit zájem veřejnosti o přírodní vědy, názorné expozice, vytvořit i místa pro nové dalekohledy, sluneční věž, ale také přilákat všechny věkové kategorie, pro které hvězdárna bude nabízet své poutavé edukační programy v daleko atraktivnějším prostředí,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová za gesci kultury a cestovního ruchu.

S ohledem na charakter budovy hradecké hvězdárny, specifika zadání a očekávaných výsledků soutěže kraj zvolil dvoufázový způsob soutěže, který umožní posoudit nejširší možné spektrum návrhů. „V první fázi bude soutěž otevřena nejširšímu okruhu zájemců, odevzdané návrhy budou porotou hodnoceny anonymně. Osm nejlépe hodnocených návrhů postoupí do druhé fáze soutěže, ve které vybraní soutěžící budou mít možnost reagovat na připomínky, podněty a hodnocení z první fáze soutěže a poté dopracují svůj návrh do větších podrobností. V této fázi již bude hodnocené neanonymní,“ vysvětlila náměstkyně Berdychová.

Královéhradecký kraj architektonickou soutěž vyhlásil 21. listopadu 2023 s termínem odevzdání návrhů do první fáze soutěže 12. února 2024 do 10:00. Výzva pro účastníky k podání návrhů do druhé fáze soutěže bude vyhlášena 4. března 2024 s termínem odevzdání návrhů do 20. května 2024. Zasedání poroty k hodnocení je plánováno na poslední květnové dny.

Finanční náklady spojené s uspořádáním architektonické soutěže a následnou předprojektovou a projektovou přípravou investičního záměru vycházejí z celkových předpokládaných nákladů stavby, které jsou předběžně propočítány na zhruba 160 milionů korun včetně DPH.

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové patří veřejností k vyhledávaným místům. Od roku 2014 se každoročně zvyšuje návštěvnost a mezi kulturně vzdělávacími organizacemi zřizovanými krajem již dlouhodobě patří mezi ty, o které je ze strany škol, zájmových skupin i široké veřejnosti největší zájem. Například v roce 2022 se vzdělávacích pořadů pro školy zúčastnilo v prostorech hvězdárny a planetária celkem 18 575 žáků, studentů a pedagogů, programů určených pro nejširší veřejnost 14 112 návštěvníků.

Základní kámen hradecké hvězdárny byl položen v dubnu 1947 a stavba postupně pokračovala až do roku 1961. V roce 1954 vznikla Oblastní lidová hvězdárna v Hradci Králové. Instituci nejprve zřizoval Okresní národní výbor a od roku 1991 Okresní úřad v Hradci Králové. Od 1. ledna 2003 je zřizovatelem Královéhradecký kraj. V objektu po celou dobu sídlí též Solární a ozonová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

ZVEME: Poslední víkend v roce nabídne kulturu a novoroční ohňostroj

Co v Hradci Králové podniknout o silvestrovském víkendu? Spolehnout se budeme muset na obvyklý program hradeckých divadel, kin, muzeí, filharmonie či hvězdárny. Na hradeckém zimním stadionu si může dnes i zítra zabruslit veřejnost. Na neděli je v plánu na Velkém náměstí tradiční…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme