Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

Hvězdárna projde rekonstrukcí.
Hvězdárna projde rekonstrukcí. | autor: wikipedie

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu hvězdárny. Jednou z novinek, kterou přinese její modernizace bude i sluneční věž. Ta ostatně měla být její součástí od počátku. Návštěvníci budou moci sledovat obraz Slunce přímo před sebou na plátně. Informaci přináší Hradecký deník.

Sluneční věž přivede sluneční záření do prostoru přednáškového sálu hradecké hvězdárny. „Diváci budou mít možnost sledovat sluneční obraz přímo před sebou na plátně. S tímto obrazem je možné dělat různé experimenty, které navazují na obsahovou náplň našich programů. Obraz Slunce dostaneme dovnitř a poskytne nám to možnost se o něm pobavit a podívat se na věci, na které se člověk běžně podívat nemůže,“ vysvětluje pro Deník ředitel ředitel Hvězdárny a planetária Miroslav Krejčí.

Zařízení zvané celostat pomocí optických prvků, tedy zrcadel, případně čoček sleduje Slunce. Jeho obraz pošle věží dolů a díky odklonění se postupně dostane do prostoru sálu s diváky. Původní myšlenka instalovat v Hradci Králové sluneční věž vznikla již při prvotních návrzích podoby observatoře.

„Umí lidem ukázat přímý obraz Slunce odražený od promítacího plátna, které je před nimi. Tento záměr měli už naši předchůdci, kteří hvězdárnu kdysi připravovali. My se nyní budeme snažit, abychom sluneční věž dovedli k původní myšlence a zrealizovali ji,“ upřesňuje Krejčí.

Slunce a zákonitosti s ním spojené hradečtí astronomové představují návštěvníkům prostřednictvím přístrojů odedávna a zabývá se jím například i program s názvem Astrofyzika určený pro studenty gymnázií a lyceí.

„Obraz Slunce se dá rozložit na spektrum a tím můžeme ukázat, co všechno ve slunečním záření je. Studentům přibližujeme, co je v něm zdraví prospěšné a co naopak škodí,“ podotýká Krejčí a připomíná, že sledování Slunce má na Novém Hradci své místo i z jiného důvodu.

„Sídlí tady solární a ozonová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu, která se slunečním zářením také zabývá, takže to má i tento kontext.“

Náklady na modernizaci hvězdárny Královéhradecký kraj jako zřizovatel hvězdárny vyčíslil na 160 milionů korun.

„Modernizace rozhodně neznamená, že by tu nastaly překotné změny. Tradiční budova hvězdárny, která tu je od počátku padesátých let, tvoří místní dominantu. Architektonické řešení by ji mělo citlivě přiblížit k moderní době, ale zachovat její ráz,“ zdůraznil ředitel Miroslav Krejčí. Změny se dotknou zejména vniřních prostor.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

ZVEME: Poslední víkend v roce nabídne kulturu a novoroční ohňostroj

Co v Hradci Králové podniknout o silvestrovském víkendu? Spolehnout se budeme muset na obvyklý program hradeckých divadel, kin, muzeí, filharmonie či hvězdárny. Na hradeckém zimním stadionu si může dnes i zítra zabruslit veřejnost. Na neděli je v plánu na Velkém náměstí tradiční…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme