Hradecká hvězdárna nyní patří celá Královéhradeckému kraji. Ten chystá její modernizaci

Hvězdárna se bude modernizovat.
Hvězdárna se bude modernizovat. | autor: Královéhradecký kraj

Hradecká hvězdárna už nyní celá patří Královéhradeckému kraji. Krajský radní Václav Řehoř ke konci minulého týdne převzal z rukou náměstkyně primátora Věry Pourové klíče od hradecké hvězdárny. Tímto symbolickým gestem obě strany zpečetily bezúplatný převod části pozemků a budov do vlastnictví kraje. Celý areál nyní kompletně vlastní Královéhradecký kraj. Ten nyní chystá její velkou rekonstrukci.

„Velice si vážíme velkého a dobrého daru ze strany vedení Hradce Králové. Uděláme vše pro to, abychom hvězdárnu ještě zlepšili. Po dlouhá léta se sice budova udržovala, ale nebyla modernizovaná. S vedením hvězdárny proto nyní dáme dohromady seznam priorit a začneme připravovat plán rekonstrukcí tak, aby návštěvníci dostali komfort moderní doby,“ uvedl Václav Řehoř, radní odpovědný za oblast investic majetku.

Statutární město Hradec Králové do 1. července 2019 vlastnilo tři parcely o výměře necelých 6,4 km2, na kterých se nachází budova hvězdárny i nádvoří. Pozemky a budovy v sousedství již vlastní Královéhradecký kraj. V budovách sídlí a působí společnost Hvězdárna a planetárium Hradec Králové, která je krajskou příspěvkovou organizací.

„Královéhradecká Hvězdárna sice byla doposud ve vlastnictví města, ale její význam je zcela jistě minimálně regionální. I její návštěvníci jsou nejen z Hradce Králové, ale i z širokého okolí. Proto nevnímám převod Hvězdárny do majetku Královéhradeckého kraje jako újmu pro město, ale naopak jako významný krok, který bude zárukou jejího dalšího rozvoje. Hvězdárna je krajem provozována na vysoké odborné úrovni, je cílem návštěv především dětí a významnou pomůckou pro jejich další vzdělávání i zábavu. Přeji si, aby nadále především takto sloužila nejen královéhradeckým dětem,“ doplnila náměstkyně primátora Věra Pourová odpovědná za oblast správy majetku města a městských organizací.

Základní kámen hradecké hvězdárny byl položen v dubnu 1947 a stavba postupně pokračovala až do roku 1961. V roce 1954 vznikla Oblastní lidová hvězdárna v Hradci Králové. Instituci nejprve zřizoval Okresní národní výbor a od roku 1991 Okresní úřad v Hradci Králové. Od 1. ledna 2013 je zřizovatelem Královéhradecký kraj. V objektu sídlí též pobočka Českého hydrometeorologického ústavu – solární a ozonová observatoř a část Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme