Krádež stromků před Vánocemi lapkům pěkně zasmrdí

Ochrana stromků v centru Hradce Králové | Foto: MmHK
Ochrana stromků v centru Hradce Králové | Foto: MmHK

I letos se lesníci s pracovníky pečujícími o městskou zeleň už nyní připravují na krádeže vánočních stromků. Pro ně si totiž lapkové chodí každoročně nejen přímo do městských lesů, ale kradou je už i v centru města.

Krádeže si nenechají líbit lesníci ani technické služby coby správce městské zeleně a tak stromky už teď opatřují speciálním nátěrem, který v teple domova odporně zapáchá.

Nejen lesníci se stále více potýkají s lapky, kteří před Vánoci přicházejí do lesů krást stromečky, ale už došlo i ke krádežím jehličnatých stromků přímo ve městě. „Tohle si nenecháme v žádném případě líbit,“ ohradil se Daniel Jeřábek z technických služeb, které jsou správcem městské zeleně.

Škoda, která vznikne uříznutím stromku například v alejích nebo i na jiných místech, je jen těžko vyčíslitelná. Estetická a časová ztráta se však vyčíslit nedá. „Pustili jsme se do boje se zloději i po své linii, jehličnaté stromečky, které dosahují svou velikostí vánočních stromků, opatřujeme v tomto čase speciálním nátěrem. Nátěr má šedavou barvu, která po zaschnutí nejde smýt a již venku mírně zapáchá. Po příchodu do tepla zlodějova domova pak nátěr odporně a výrazně zapáchá a navíc je i vidět. Návštěvám i dětem tak bude zřejmé, že se jedná o stromek kradený,“ vysvětluje fintu tohoto postřiku Daniel Jeřábek. Dodává, že i auto, ve kterém by lapka svůj lup odvezl, bude nepříjemně páchnout několik týdnů.

Své zkušenosti přidávají každoročně lesníci. „Setkáváme se s tím, ale vzhledem k pohybu lesníků i strážníků městské policie po lese se jedná jen o jednotlivé případy. Opatření proti zlodějům však přesto děláme,“ říká ředitel městských lesů Milan Zerzán. Lesníci na stromečky nanášejí repelenty, aby nebyly pro zloděje tak lákavé. Je to přípravek proti okusu zvěří, který nejenže páchne, ale navíc borovičku nebo smrček na nějaký čas vzhledově znehodnotí. Na větvičkách totiž repelent ulpívá v podobě světlého nátěru. „Pro zájemce i letos připravíme prodej ryb i stromečků, takže není potřeba si stromeček či ryby obstarávat krádežemi,“ dodává Milan Zerzán. 

Na ty, kteří chtějí kráděží ušetřit několik stovek korun za koupi vánošního stromku si i letos počíhají také strážníci městské policie. „Namátkové kontroly budou dvoučlenné hlídky strážníků provádět v čase předvánočním až do Štědrého dne,“ říká Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové. Ve vybraných lokalitách, kde byly v minulosti zaznamenány krádeže stromků, použije i letos městská policie také fotopasti. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme