Štítky: | jazz goes to town | jazz |

Jazz projde městem už za dva týdny

Festival jazzu se chystá.
Festival jazzu se chystá. | autor: Lukáš Veselý

Přibližně za dva týdny odtsratuje v Hradci tradiční hudební akce Jazz Goes to Town. Pět dní různorodé hudby na sedmi místech Hradce Králové včetně samotných ulic města. Koncert pro rodiče s dětmi v Divadle DRAK i komorní vystoupení ve Sboru kněze Ambrože nebo workshop v kavárně Artičok. A samozřejmě tradiční velkolepé koncerty v Bio Central. 26. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town proběhne 6.–10. 10. 2020. Vstupenky jsou v prodeji.

První ročník festivalu pod taktovkou nového dramaturga Michala Wróblewského odstartuje v úterý 6. října minifestivalem mladých českých hudebníků. V kavárně Artičok vystoupí kapely Talaqpo, Treetop a TokDat. Všechny tři spojuje vnímání jazzu jako svobodného jazyka. Nenechávají se jím limitovat nebo svazovat, ale používají ho jako nástroj k prezentaci své umělecké vize. A proto nese první festivalový večer podtitul se stejným názvem. Představí hudebníky nastupující generace, kteří zahájí pětidenní hudební maraton s účastí mezinárodních hvězd.

Druhý festivalový večer představí moderní jazz v podání zahraničního tria a kvartetu složeného ze dvou českých a dvou dánských jazzmanů. Samuel Blaser Trio zahájí koncert ve Studiu Divadla DRAK svou charakteristickou citlivou souhrou. Vychází nejen ze vkusu a zaměření jednotlivých členů, ale také z dané situace a atmosféry. Druhý den završí kvartet Soukup/Procházka/Brun/Osgood.

Třetí festivalový den nabídne malou bilanci ve velkých prostorách kina Bio Central. V rámci večerního dvojkoncertu budou mít návštěvníci možnost slyšet kapelu uznávaného česko-amerického varhaníka a držitele ceny Grammy Ondřeje Pivce. Představitelky mladé generace v rámci večera vystoupí pod názvem The Shape of Jazz to Come.

V pátek se ještě jednou vrátíme do Bio Central. Ještě předtím se však odehrají dva koncerty na různých místech Hradce Králové. Swingový oktet Heart of Dixie rozžije během odpoledne centrum města, konkrétně Náměstí 28. října. Bandu divokých muzikantů vystřídá podvečerní koncert Michaely Antalové a Martin Küchena – mezinárodní dvojice inspirované spektrální hudbou – ve Sboru kněze Ambrože.

Do prostor Bio Central večer vtrhnou dvě kapely, které misí jazz s dalšími žánry od rocku přes punk, pop až po taneční hudbu. Vítěz nové německé jazzové ceny (Neuer Deutscher Jazzpreis) z let 2008 a 2010 Oliver Steidle otevře hlavní koncert předposledního dne festivalu společně s The Killing Popes – technicky brilantní kapelou, která je stejně jazzová, jako punková. Energie vířící v prostorách kina neopadne ani během vystoupení francouzské kapely CHROMB!

Poslední festivalový den začne dopoledním workshopem saxofonisty Radka Zapadla, jednoho z nejvyhledávanějších českých saxofonistů. Odpoledne se navíc ve Studiu Divadla DRAK odehraje vůbec první koncert (nejen) pro děti a jejich rodiče v historii Jazz Goes to Town. V rámci něj vystoupí Vilém Spilka Quartet, jehož členem je i zmiňovaný Radek Zapadlo.

Zakončení festivalu ve Studiu Beseda bude velkolepé. Na Jazz Goes to Town zavítá mezinárodní trio Melez, které si svou premiéru odbylo na prestižním Jazz Festu Berlin. Součástí tria je americký bubeník Jim Black, jedna z nejzásadnějších postav newyorské jazzové scény. Norsko-švédské trio We Are se postará o druhou část večera, který nese podtitul “Svoboda a sny”.

Kompletní program najdete na stránkách festivalu: http://www.jgtt.cz/

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend ve znamení dýní, draků, jazzu, myslivců a Pilsneru

Až do soboty žije Hradec Králové hudebním festivalem Jazz Goes to Town. Co dalšího se bude o víkendu dít? Budou se dlabat dýně, pouštět draci, děti si zatancují s Tlapkovou patrolou, dospělí budou ochutnávat Pilsner Urquell a na Stříbrňáku si můžete užít Den s myslivci.
Čtěte více

Jazz opět pohltí Hradec. Festival začíná příští týden

Ve dnech 11.– 15. října přiveze festival Jazz Goes to Town do Hradce Králové více než sedmdesát hudebníků v jedenácti domácích i zahraničních kapelách, z nichž šest zažije svou českou premiéru. Zcela výjimečným projektem letošního ročníku bude sobotní koncertní premiéra nové…
Čtěte více

Hradec opět na pár dní rozezní jazz. Festival Jazz Goes to Town začíná

Dnes, v úterý 12. října, začíná v Hradci mezinárodní hudební festival Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Proběhne na devíti různých místech ve městě a potrvá do soboty 16. října. Tradičně posluchačům nabídne české i světové hudební premiéry, ale také interprety, kteří v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme