Štítky: | jazz goes to town | jazz |

Jazz opět pohltí Hradec. Festival začíná příští týden

Michael Mantler
Michael Mantler | autor: youtube.com

Ve dnech 11.– 15. října přiveze festival Jazz Goes to Town do Hradce Králové více než sedmdesát hudebníků v jedenácti domácích i zahraničních kapelách, z nichž šest zažije svou českou premiéru. Zcela výjimečným projektem letošního ročníku bude sobotní koncertní premiéra nové kompozice legendárního trumpetisty a skladatele Michaela Mantlera. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut. Zahájením festivalu v kavárně Artičok bude koncert mezinárodního, andělem oceněného kvartetu Invisible World Tomáše Lišky.

 

Od úterý do soboty budou jazzové tóny znít na nejrůznějších místech ve městě. Středeční dvojkoncert ve studiu Beseda v Klicperově divadle přinese spojení dvou uskupení, ve kterých je v hlavní roli vokální projev. U obou však se zcela odlišným přístupem. V prvním koncertu se představí septet Uthando. Dvě vokalistky, housle, saxofon, kontrabas, klavír a bicí, všichni mladí a kreativní umělci pražské progresivní scény. Druhou kapelou večera bude německo/finsko/srbský kvartet KUU! (zpěv, dvě kytary a bicí).

Čtvrtek bude ve znamení špičkového instrumentálního jazzu ze Skandinávie. O první koncert večera se postará kvartet Emmeluth's Amoeba. Druhá část skandinávské noci bude pod taktovkou septetu Ingebrigt Håker Flatena, basisty a skladatele známého ze spolupráce takřka se všemi slavnými free-jazzovými hudebníky na světě.
 
Propojování české a zahraniční umělecké scény je jeden z hlavních cílů festivalu Jazz Goes to Town. S radostí tedy oznamujeme, že již tradiční rezidenční projekt The Shape of Jazz to Come letos doplní německá saxofonistka Luise Volkmann. Spolu s vybranými mladými umělci provedou světovou premiéru programu, který vytvoří v průběhu festivalu. Koncert se koná za podpory Česko-německého fondu budoucnosti. V druhé půli večera vystoupí hvězdné trio českého kytaristy Davida Dorůžky, polského pianisty Piotra Wyleżoła a amerického bubeníka Jeffa Ballarda. Večer uzavře noční koncert energické, ‚‚domácí‘‘ free-jazzové kapely Frisk.

Sobotní večer začne v Muzeu východních Čech. Součástí vernisáže výstavy Četnické humoresky v salonu republiky bude koncert kultovní české kapely Originální pražský synkopický orchestr, interpretující autentickou hudbu zlatého jazzového věku.

Zlatým hřebem festivalu bude koncert Michaela Mantlera

Zlatým hřebem nejen večera, ale i celého festivalu pak bude koncert Michaela Mantlera, Garetha Davise a českého 14členného vokálně/žesťového ansámblu, který vznikl právě pro tuto příležitost. Mantler pro festival zkomponoval suitu SONGS, s texty obsahujícími úryvky z děl Samuela Becketta, Ernsta Meistera, Giuseppe Ungarettiho a samotného autora. Jedinečná událost navazuje na loňský koncert světových premiér s Hradeckou filharmonií.

Posledním koncertem 28. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Jazz Goes to Town bude energické, divoké, 13členné těleso Été Large německé saxofonistky Luise Volkmann. Jejich hudba je trochu jazz, trochu rock and roll, je rozpustilá, spontánní a virtuózní.

V průběhu festivalu bude v kině Bio Central probíhat výstava Polské jazzové plakáty (1973–2010).

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend ve znamení dýní, draků, jazzu, myslivců a Pilsneru

Až do soboty žije Hradec Králové hudebním festivalem Jazz Goes to Town. Co dalšího se bude o víkendu dít? Budou se dlabat dýně, pouštět draci, děti si zatancují s Tlapkovou patrolou, dospělí budou ochutnávat Pilsner Urquell a na Stříbrňáku si můžete užít Den s myslivci.
Čtěte více

Hradec opět na pár dní rozezní jazz. Festival Jazz Goes to Town začíná

Dnes, v úterý 12. října, začíná v Hradci mezinárodní hudební festival Jazz Goes to Town / Jazz jde městem. Proběhne na devíti různých místech ve městě a potrvá do soboty 16. října. Tradičně posluchačům nabídne české i světové hudební premiéry, ale také interprety, kteří v…
Čtěte více

Co nabídne 27. ročník festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové?

Tři světově proslulí improvizátoři, velký orchestr, dvě premiéry napsané přímo pro festival a jeden z nejslavnějších evropských skladatelů soudobé hudby. V termínu od 12. do 16. října se na různých místech Hradce Králové už po sedmadvacáté uskuteční mezinárodní hudební…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme