Štítky: | zeleň | Městská zeleň | stromy |

Hradecké parky i náměstí se zabarví letničkami. Vysadí se jich desetitisíce

Letničky ozdobí město.
Letničky ozdobí město. | autor: TSHK

Zanedlouho se v hradeckých parcích objeví pestrobarevná květinová výzdoba. Přes 50 tisíc letniček vysadí v následujících týdnech zahradnice Technických služeb Hradec Králové. Různě tvarované ornamenty vytvoří z celkem 31 odrůd laděných od bílé přes oranžovou a červenou až po modrou barvu. Na záhonech se objeví také tři novinky, které spolu s ostatními letničkami vykvetou zhruba od konce června. Pečovat o tisíce letniček se bude až do podzimu.

„Zahradnice letos v našem městě vysadí 54 tisíc letniček. Je to podobné množství jako v minulých letech. Kromě budování příjemnějšího a živého prostředí pro všechny Hradečany letničky podporují důležitou biodiverzitu, lákají turisty a inspirují k tomu, abychom se starali o naše veřejné prostory,“ říká náměstek primátorky odpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

Na hradeckých záhonech budou nejčastěji k vidění begónie, které tvoří přibližně jednu třetinu všech letniček. Mezi nimi budou v hojném počtu také afrikány a petúnie. „Letničky vybíráme s ohledem na městskou zátěž a jejich spolehlivost. Mezi 31 druhy květin vyzkoušíme také tři novinky, které vysadíme v Jiráskových a Žižkových sadech, na Masarykově náměstí a v sadech architekta Lisky. Budou to odlišné druhy afrikánů, petúnií a jiřin,“ vysvětluje Daniela Maternová ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové. Oproti minulému roku budou obměněné i barvy. Smíšený záhon se na Masarykově náměstí promění do odstínů oranžové, modré a bílé. Letní výsadba bude rovněž na hradeckých hřbitovech a u několika pomníků.

Výsadba letniček trvá desítce pracovnic zhruba tři týdny. „Každoročně je to pro nás velká výzva a zároveň radost, kterou pro všechny vytváříme. Časově nejnáročnější jsou vždy Jiráskovy sady, do kterých vysadíme až 23 tisíc květin,“ uvádí Maternová. Samotnou výsadbou ale péče o květinové ornamenty nekončí. O tisíce letniček se pracovníci z TSHK starají celou sezónu. Problémy mají mimo jiné s vandaly a majiteli psů, kteří letničky cíleně ničí nebo na záhony i přes platnou vyhlášku pouští své čtyřnohé miláčky. „Záhony musíme pravidelně zalévat, hnojit, odstraňovat plevel nebo jinak opatřovat. O to více nás pak mrzí, když nám je nezodpovědní lidé ničí,“ doplňuje Maternová.

Květinové koberce budou nejkrásnější až po správném zakořenění a rozkvětu rostlin, který lze očekávat od konce června. Návštěvníci hradeckých parků si tuto krásu budou moci užívat až do podzimních měsíců, kdy technické služby záhony opět zazimují.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stromy v Hradci pomáhají zalévat speciální vaky. Jejich počet se zvýší

K mladým stromům v ulicích Hradce Králové přibyly letos v létě další zavlažovací vaky. Díky financím z projektu re-use Hradeckých služeb se jejich počty rozšířily o více než polovinu. Doposud se v dobročinném obchodu na podporu městské zeleně vybralo více než 220 tisíc korun.…
Čtěte více

První ročník sčítání motýlů zamíří také do Hradce Králové

Už za týden vypukne velké sčítání denních motýlů v České republice. Úplně poprvé se letos do něj může zapojit široká veřejnost a tedy i Hradečané. Sčítání se bude konat na jaře a v létě, první termín bude od 3. do 9. června. Cílem je zlepšit ochranu motýlů, kteří z přírody…
Čtěte více

Dubnovými mrazíky poškozená stromořadí se nacházejí po celém Hradci

Poškození stromů od dubnových mrazíků nehlásí jen ovocnáři a lesníci, ale mrazy poničily také stromy v parcích a podél cest. Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nachází po celém městě. Některé stromy přišly o téměř…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme