Štítky: | Kraj | Hvězdárna Hradec Králové |

Hradecká hvězdárna chystá nové planetárium

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové se brzy bude moci chlubit nejen dlouholetou tradicí, ale také nejnovějším a nejmodernějším planetáriem. Už v létě by moly začít práce na vybudování plně digitálního hvězdného světa.

Planetárium je složité projekční zařízení, které umožňuje zobrazit podobu hvězdné oblohy v různých časech i z různých míst na zemi. Umožňuje znázornit jednotlivá souhvězdí, polohy planet i dalších vesmírných objektů. V současné době funguje na hradecké hvězdárně jeden z nejstarších přístrojů na světě. Podle některých odborníků se možná jedná o vůbec nejstarší přístroj v nepřetržitém ostrém provozu. Požadavkům astronomů ani veřejnosti už ale dlouho plně nevyhovuje.
Hradecká hvězdárna vybudování nového planetária plánuje už řadu let. Problémem ale byly finance. Nový moderní přístroj totiž potřebuje také novou budovu s větší kopulí, na kterou je hvězdná obloha promítána. Současná 6metrová kopule je pro moderní promítací zařízení příliš malá. Nové planetárium bude plně digitální a umožní návštěvníkům i studentům astronomie zcela ojedinělé pohledy do vesmíru.
„Současné planetárium ukazuje hvězdnou oblohu v jediném okamžiku a z jediného místa ve vesmíru, tedy ze Země. Digitální planetárium umožňuje cestovat vesmírem, třeba i mimo naši galaxii. Objekty, které okolo sebe diváci uvidí, budou vždy reálné. Když se virtuálně vydáme například k Marsu a přistaneme na něm, uvidíme skutečnou krajinu zobrazenou podle snímků ze sond, nikoli fikci,“ popsal výhody nového planetária týdeníku Sedmička pracovník hradecké hvězdárny Jan Veselý.
Projekt nyní čeká na schválení ministerstvem školství. „Je to na velmi dobré cestě. Jsme mezi osmi vybranými projekty ucházejícími se o evropské dotace. Stavební povolení a další náležitosti máme připravené,“ dodal Sedmičce ředitel hvězdárny František Hovorka.
Kromě cest po hvězdné obloze umožní moderní technologie i další výlety. Medikům například může nabídnout průlet cévami lidského těla.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Kraj chystá modernizaci hvězdárny. Náklady budou 160 milionů korun

Královéhradecký kraj vyhlásil architektonickou soutěž na projektovou dokumentaci modernizace objektu Hvězdárny a planetária v Hradci Králové. Zásadním kritériem v posuzování soutěžních návrhů je zachování funkčnosti pracoviště, a to zejména z hlediska vědeckého a edukačního.…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme