Štítky: | Kultura |

Hradec se stane kulisami pro nový film o Sarajevu

Kulisy pro se začaly stavět už v pondělí | Foto: M. Sedláček
Kulisy pro se začaly stavět už v pondělí | Foto: M. Sedláček

V Hradci se od tohoto týdne bude natáčet nový film s názvem Sarajevo. Natáčet se bude od čtvrtku  29. srpna do konce měsíce v prostorech kolem Velkého a Malého náměstí.

Rakouská produkce si Hradec Králové vybrala pro svůj film Sarajevo, který, jak sám název napovídá, pojednává o atentátu na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Hradec Králové se filmařům zalíbil především pro svou historickou tvář. 

Během tří plánovaných natáčecích dní musíme však počítat i s dopravními omezeními. „Ve čtvrtek 29. srpna budou filmaři na Malém náměstí, kde není plánována žádná uzavírka, pouze v průběhu natáčení ostrých snímků bude na tyto záběry pozastavena doprava. V pátek už ale bude uzavřena veškerá doprava na Eliščině nábřeží, průjezd bude na Pražském mostě umožněn pouze vozidlům MHD – a to v době mimo ostré záběry,“ popsala plánovaná omezení Magdalena Vlčková, mluvčí Magistrátu města Hradec Králové. Uzavřena však bude oblast od Pražského mostu k Rokycanově a Křížíkově ulici, tedy až po jez Hučák. 

Natáčet se bude i po oba víkendové dny. V sobotu se filmový štáb bude pohybovat hlavně na rohu Velkého náměstí a ulice Klicperova a doprava se odkloní z Malého náměstí do Úzké ulice.  Popis souvisejících dopravních uzavírek najdete zde.

Pobyt filmařů městu přinese i jinou výhodu, než-li jenom zvěčnění krás Hradce. „Filmaři zajistí opravu některých fasád v místech, kde se bude točit, přidanou hodnotu vidím také v instalaci demontovatelného svislého dopravního značení, při případném dalším natáčení se tedy značky jen vysunou,“ uvedl náměstek primátora Martin Soukup. Zda o další natáčení někdo jeví zájem však není známo.

Proč právě Hradec má ztvárnit Sarajevo?

Hradec je podle filmařů v architektuře hodně podobný Sarajevu a navíc si své historické kouzlo stále udržuje. „Je vidět, že se zde o všechno dbá. Při natáčení využijeme velký komparz ze zdejších obyvatel, ve filmu se tedy objeví stovky zdejších lidí. V neposlední řadě také využíváme služeb mnoha místních firem – od ubytovacích služeb po technickou pomoc. Navíc se město zviditelní jako lokace, což může inspirovat další filmaře. Ono se rozkřikne, že Hradec je fajn a že nám tu všichni vyšli vstříc,“ velebí spolupráci s místními Jakub Exner z produkční filmové společnosti Mia Film.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více

Hradec podpoří sport a kulturu více než devíti miliony korun

Hradec Králové vyplatí v rámci dotací přes devět milionů, které rozdělí mezi 38 sportovních a 34 kulturních organizací nebo spolků. Sportovní kluby, které pracují zejména s dětmi a mládeží, dostnou od radnice osm milionů korun. Na podporu uměleckých těles a spolků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme