Hradec má 200 km silnic a 400 km chodníků. Co se bude letos opravovat?

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Silničáře i v letošním roce čeká v královéhradeckých ulicích kromě oprav spár a trhlin na silnicích i několik větších lokálních poruch a také opravy a údržba chodníků. Obnovy se dočká i vodorovné dopravní značení a na mnohých místech bude potřeba zřídit zcela nové. Technické služby se letos mimojiné pustí do opravy mostu u Městských lázní na Eliščině nábřeží. 

Tento rok se podařilo do plánovaných oprav začlenit i ty, které požadovali sami obyvatelé Hradce Králové prostřednictvím svých komisí místních samospráv.

Technické služby se kromě údržby městské zeleně také v průběhu celého roku věnují opravám chodníků a povrchů silnic, což s sebou někdy nese i náročnější technologické postupy. "Oprava vozovek spočívá například v odfrézování živičných vrstev a podloží do maximální hloubky 10 cm. Následně jsou položeny nové živičné vrstvy, kdy dochází i k výškovým úpravám zařízení správců sítí do nivelety vozovky,“ vysvětluje technologický postup závislý rovněž na přízni počasí Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradec Králové. Kromě povrchu se ale opravují také silniční obruby anebo betonové vodící pásky.

Podobně náročné jsou i opravy chodníků. „Ve městě se nachází dle pasportu komunikací více než 200 km vozovek a 400 km chodníků, o které se technické služby po celý rok starají. Sotva se všechny podaří během několika let opravit, mohou technické služby začít na druhém konci znovu. Přesto se snažíme požadavkům vycházet průběžně vstříc,“ vysvětlil Martin Soukup, náměstek primátora zodpovědný za majetek města.

Prioritně technické služby opravují ty nejzávažnější nedostatky, které by mohly ohrozit zdraví lidí nebo jejich či městský majetek. Jedná se třeba o chybějící poklopy kanalizace, které si odnesli vandalové. „Ne všechny silnice ve městě patří městu, třeba druhý silniční okruh je ve vlastnictví kraje a některé silnice vlastní i stát. Možná to mělo logiku v minulosti, ale podle mého názoru se jedná o problém, který by zasloužil pozornost zákonodárců,“ podotkl náměstek Soukup.

Kromě centra Hradce se bude opravovat i v dalších částech města

Seznam plánovaných prací se dotkne kromě ulic centra města i těch na Moravském Předměstí, Slezském Předměstí, ale i ulic v Malšovicích, na Pouchově, Pláckách, v Ruseku, v Malšově Lhotě, v Třebši, na Pražském Předměstí i jinde. "V rámci plánovaných prací se dostane i na opravu secesního mostku u městských lázní, na opravu podhledu mostu v ulici Piletické a opravu propustku v Partyzánské. Kromě těchto činností budou pracovníci technických služeb zřizovat i obnovovat vodorovné značení," doplnila Magdalena Vlčková, tisková mluvčí královéhradecké radnice. 

Mluvčí města také upřesnila, že při blokovém čištění se budou obnovovat parkovací stání a přilehlé přechody pro chodce i značení v prostoru křižovatek.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme