Štítky: | Kultura | Nábřeží | Fotookénko |

Fotookénko: Letní dění na labském nábřeží odstartovali řemeslníci

Každé zboží má svého zákazníka.
Každé zboží má svého zákazníka.

Nábřeží řemesel odstartovalo letošní šňůru akcí na Tylově nábřeží v Hradci Králové.

V sobotu jste se tak mohli podívat pod „zlaté české ručičky“ našim řemeslníkům. Kováři, skláři, hrnčíři, dráteníci, paličkářky, ale i včelaři či sedláři, předvedli své výtvory a produkty malým i velkým návštěvníkům.

Kdo měl zájem, mohl si některá řemesla vyzkoušet na vlastní kůži.

 Ražbu mincí zvládly s drobnou pomocí i opravdu malé děti. Děvčata si netradičně vyzkoušela i práci s vrtačkou, která je nepostradatelným pomocníkem například při výrobě některých šperků nebo dekorací.Již tak příjemnou atmosféru ještě více pozvedlo představení vojenských verbířů či návštěva Spolku panstva z tvrzi Žíželeves v dobových kostýmech.

Další zajímavostí, a pro někoho možná i první zkušenost v tomto směru, mohla být „srážka s oslem.“ Hned několik jich totiž bylo  ustájených ve zvířecím koutku. Zájemci, hlavně z řad nejmenších, si je mohli pohladit a dokonce se i svézt. Kdo z dětí ještě neviděl živou kozu, slepici, králíka nebo včely, měl příležitost. 

Nábřeží řemeslníků nebylo jen přehlídkou dovedností, ale i jarmarkem. Krom šperků, košíků, dřevěných sošek, krajek, broušeného skla, keramiky a dalších, byly k prodeji i výrobky z živočišné produkce jako jsou kozí sýry, med, nebo klobásy.

O dalších akcích nejen z nábřeží, vás budeme informovat, sledujte naše pozvánky v sekci kultura.

Práce skláře vyžaduje jistou a klidnou ruku. Práce skláře vyžaduje jistou a klidnou ruku.
Na začátku špalík a vize, na konci figurka s duší. Na začátku špalík a vize, na konci figurka s duší.
Ve středověku vypadala jablka určitě jinak. Ve středověku vypadala jablka určitě jinak.
Golem dohlíží na klid spících panen. Golem dohlíží na klid spících panen.
Kdo vybarví plastiku lépe? Táta nebo sny? Kdo vybarví plastiku lépe? Táta nebo sny?
Máte rádi med? Mohli jste se dozvědět i nějaké zajímavosti ze života včelstev. Máte rádi med? Mohli jste se dozvědět i nějaké zajímavosti ze života včelstev.
Družinu ze Žiželevsi uchvátila "Královna Eliška" Družinu ze Žiželevsi uchvátila "Královna Eliška"
Nespočet hodin práce, ale výsledek stojí za to. Ukázka paličkování. Nespočet hodin práce, ale výsledek stojí za to. Ukázka paličkování.
Umění našich babiček a prababiček. Umění našich babiček a prababiček.
Kleště a drát? Ne, nejdeme zapojovat zásuvku, ale třeba odrátkovat  kamínek. Kleště a drát? Ne, nejdeme zapojovat zásuvku, ale třeba odrátkovat kamínek.
Holka s vrtačkou? Ve šperkařtví běžný pomocník. Holka s vrtačkou? Ve šperkařtví běžný pomocník.
Řemeslníci přilákali mnoho zvědavců. Řemeslníci přilákali mnoho zvědavců.
Kdo klobásku koupil, neprohloupil. Kdo klobásku koupil, neprohloupil.
Ručně vyráběné, s puncem originality. Takové se tu nabízelo zboží. Ručně vyráběné, s puncem originality. Takové se tu nabízelo zboží.
Tři pořádné rány a dukát je na světě. Těm nejmenším pomohl silnější brácha. Tři pořádné rány a dukát je na světě. Těm nejmenším pomohl silnější brácha.
Sklenice a kalichy různých barev a zdobení, které si jen vybrat? Sklenice a kalichy různých barev a zdobení, které si jen vybrat?
Přistižen při činu! Oloupil trhovce a byl lapen... za trest půjde do armády a tam už mu spadne hřebínek. Přistižen při činu! Oloupil trhovce a byl lapen... za trest půjde do armády a tam už mu spadne hřebínek.
Střelbu z kuše chtěl vyzkoušet snad každý malý kluk. Na nábřeží řemeslníků to nebyl problém. Střelbu z kuše chtěl vyzkoušet snad každý malý kluk. Na nábřeží řemeslníků to nebyl problém.
První setkání s oslem. Kdyby to bylo vždy tak milé, nevinné. První setkání s oslem. Kdyby to bylo vždy tak milé, nevinné.
Děti měly možnost pohladit si králíka, slepici, kozu, nebo oslíka. Děti měly možnost pohladit si králíka, slepici, kozu, nebo oslíka.
Umazat se od hlíny? Ano, ale jen pod dozorem maminky. Umazat se od hlíny? Ano, ale jen pod dozorem maminky.
Prodejní dílna mistra skláře byla oblíbeným zastavení, návštěvníků. Prodejní dílna mistra skláře byla oblíbeným zastavení, návštěvníků.
Šikovná kreslířka, půvabná slečna a úžasný výsledek. Šikovná kreslířka, půvabná slečna a úžasný výsledek.
Kdo nechtěl oslíka jen hladit, mohl se svézt. Kdo nechtěl oslíka jen hladit, mohl se svézt.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Básně, hry i písničky zní z Poesiomatu na Tylově nábřeží

Na Tylově nábřeží v Hradci byl během pondělního odpoledne za přítomnosti primátora města Alexandra Hrabálka slavnostně odhalen Poesiomat, jehož autorem je Ondřej Kobza. Jedná se o kovové zařízení ve tvaru trubky, které po zatočení klikou nabídne zájemcům výklad o významných…
Čtěte více

Proschlé a staré lípy na Tylově nábřeží nahradí nové stromy

V minulých dnech se na Tylově nábřeží mezi Tyršovým a Pražským mostem kácely stromy. Celkem 23 vzrostlých lip do konce března nahradí 16 kusů nových stromů, většinou javorů. Alej podle náměstka Technických služeb Hradce Králové Daniela Jeřábka je potřeba obnovit s citem a s…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme