Štítky: | Magistrát | Nábřeží |

Básně, hry i písničky zní z Poesiomatu na Tylově nábřeží

Poesiomat na Tylově nábřeží.
Poesiomat na Tylově nábřeží. | autor: MMHK

Na Tylově nábřeží v Hradci byl během pondělního odpoledne za přítomnosti primátora města Alexandra Hrabálka slavnostně odhalen Poesiomat, jehož autorem je Ondřej Kobza. Jedná se o kovové zařízení ve tvaru trubky, které po zatočení klikou nabídne zájemcům výklad o významných městských stavbách a událostech, poslechnout si mohou také básně či úryvky divadelních her vztahující se k Hradci Králové. Některé z textů namluvil herec Ondřej Malý, který se ujal slavnostního odhalení.

„Zařízení Poesiomat mě skutečně nadchlo, jelikož umí nejen zpříjemnit procházku poslechem básní, záznamů z her nebo písničkou, ale zároveň poskytne také hodnotný výklad o našem městě. Do repertoáru jsme navíc nechali zařadit také vzpomínky na důležité sportovní okamžiky, jako například první zápas tehdejšího Spartaku Hradec Králové v nejvyšší fotbalové lize nebo záznam oslav ze zisku Prezidentského poháru hokejisty hradeckého Mountfieldu,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Zájemci si mohou poslechnout například vzletný komentář architekta Davida Vávry o malé vodní elektrárně a jezu Hučák. Jako další lze slyšet třeba záznam ze hry R.U.R. Karla Čapka, která měla premiéru v Hradci Králové, píseň Pavla Dobeše Hradecká zima nebo básně v podání herce Ondřeje Malého. „Rád bych popřál všem, aby se jim Poesiomat líbil, přišli si jej vyzkoušet a třeba se prostřednictvím něj dozvěděli i něco nového o našem městě,“ doplňuje primátor.

Dramaturgie vznikla ve spolupráci s místními institucemi. „Snažíme se, aby každý Poesiomat co nejlépe vystihoval kulturní, historickou i symbolickou paměť místa. Práce na dramaturgii Hradce Králové byla radost. Hradec má bohatou historii, je to architektonický unikát, Salón republiky. Všechny skladby, které nabízí, mají silné vazby na Hradec - ať už jde o hradecké rodáky, obyvatele nebo významné osobnosti s nesmazatelnou stopou v Hradci,“ říká autor Poesiomatu a tvůrce městských projektů Ondřej Kobza.

Poesimat je umístěný na Tylově nábřeží naproti Gymnáziu J. K. Tyla. „Ve spolupráci s městem jsme vybrali krásné místo na břehu Labe, v centru města a přitom blízko k přírodě. Věříme, že si Poesiomat Hradečáci oblíbí, zvyknou si zastavit se při procházkách a zaposlouchají se,“ dodává Kobza.

Vedle Hradce Králové jsou tyto Poesiomaty umístěné v dalších dvou desítkách měst v České republice i zahraničí. Básně, literární útržky a další díla spojená s místem poslouchají lidé v Praze, Brně, Ostravě, ale i v Paříži, Dublinu či New Yorku.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme