Extrémní teploty rozpálily hradecké ulice

Pondělní extrémně horký den, který na teploměrech v Hradci Králové atakoval na mnoha místech hranici více jak 35 stupňů Celsia, je zatím nejteplejším dnem letošního srpna. V rámci republiky byl však nejteplejším dnem od dob, kdy se začala teplota vzduchu pravidelně měřit a zaznamenávat - ve středních Čechách bylo naměřeno 40,4 stupňů. Hasiči stále varují před možnými požáry, zdravotníci doporučují hodně pít a zbytečně se nenamáhat a technické služby chladí ulice města vodní sprchou a mlhou.

Podle sdělení hydrometeorologického ústavu platil pro pondělí extrémní stupeň nebezpečí z velmi vysokých teplot. Toto varování je platné do odvolání a vztahuje se na celé území České republiky. Podle údajů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nás v dalších dnech už takové teplotní extrémy snad nečekají. Teploty se však stále budou pohybovat kolem 30 stupňů a budou doprovázeny bouřkami s možnými přívalovými dešti.

Tropické teploty posledních srpnových dní jsou provázeny i mnohými varováními ze záchranného sboru jak zdravotnického, tak hasičského. Během srpna se na území Hradce objevily naštěstí jenom dva požáry, ale i tak hasiči upozorňují na možnost jejich vzniku, především v těchto tropických teplotách. „Z důvodu zvýšeného nebezpečí požárů kdekoliv v přírodě nerozdělávejte oheň, nekuřte, vyhněte se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně“, uvedl Miloš Dvořák z ČHMÚ.

Zdravotníci pak varují před přetížením organismu hlavně u dětí a starších nebo nemocných lidí. Před velkou zátěží z veder však meteorologové varují i ve městech, kde se nachází velké zastavěné plochy, které do sebe kulminují horko. „Situaci je zde možno zlepšit relativně jednoduše, a to výsadbou zeleně. Stromy ochlazují města dvojnásob – zastíněním a výparem. Tento proces ochlazuje vzduch v okolí,“ uvádí pracovníci Systému integrované výstražné služby. Jeden vzrostlý strom s korunou o průměru 10 metrů tak může za den vypařit až 160 litrů vody.

Aby horko v královéhradeckých ulicích bylo alespoň trochu snesitelnější, vyjeli i v pondělí do centra města kropící vozy technických služeb. Stejně jako už na začátku srpna bylo jejich úkolem alespoň trochu ochladily rozpálené chodníky, silnice a dodat vláhu stromům a městské zeleni. „Auta disponují kromě kropícího zařízení před autem i ozonérem, který za autem vytvoří příjemnou mlhu,“ popsal práci speciálního vozu Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové, které se v současné době starají o šedesát tisíc stromů. Dodal také, že tento speciální vůz je v provozu v době, kdy jsou přes den teploty nejvyšší - od deseti hodin dopoledne do odpolední půl třetí.

Po zbytek srpna bude také horko

Předpověď počasí na zbytek týdne se tedy bude i nadále točit kolem tropických teplot. ČHMÚ však také upozorňuje na bouřky, které mohou být ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a silnějšími nárazy větru. Tropy poleví až ke konci pracovního týdne, kdy se prozatím teploty odhadují na 26 stupňů, což je proti pondělku přece jen o téměř deset stupňů rozdíl.

Do konce prázdnin však ještě můžeme očekávat nejvyšší denní teploty kolem 24 až 30 stupňů. Výhled ČHMÚ hovoří dokonce i o 33 stupních.

Přehlednou a stále aktualizovanou předpověď na další dny najdete i na našem portálu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme