Do hradeckého Bio Central míří Francie a její filmy

Zdroj foto: Distributor filmu Sils Maria
Zdroj foto: Distributor filmu Sils Maria

Na téměř celý týden se jediné kamenné kino v Hradci Králové promění na baštu francouzského filmu.

Ve čtvrtek navečer totiž začíná Festival francouzských filmů. Jeho velký start proběhl už dnes (ve středu) v Praze a během čtvrtka se rozeběhne také do dalších českých regionů, i do Hradce Králové. Sem se festival vrací po delší pauze. Milovníci Francie a dobrých filmů by si tak měli udělat čas od 20. do 26. listopadu, v tu dobu se totiž mohou vydat na osm francouzských novinek, které mohou vidět v předpremiéře. Velká část festivalu je věnována také okouzlující herečce Juliette Binoche.

Festival francouzských filmů si jako hlavní svůj cíl předsevzal představit českým divákům francouzskou tvorbu či tvorbu filmařů z francouzsky mluvících zemí, na příklad z Kanady. 

Juliette Biinoche bude v hlavní roli festivalu

Výběr festivalu je letos mimořádně nabitý skvělými filmy a zajímavými tématy. „Festival je letos rozdělen na několik sekcí. Dvě velice důležité jsou věnovány herečce Juliette Binoche, která letos slaví životní jubileum a zároveň třicet let ve filmu. V Hradci Juliet Biinoche uvidíte hned při zahájení festivalu ve filmu Sils Maria,“ láká na čtvrtekční večerní projekci v rámci francouzského filmového festivalu Ilona Machová z Bio Central. 

Festival přinese i velké ženské příběhy anebo slavná jména jako je Saint Laurent

„Druhou zásadní sekcí je Fokus režiséra Beniota Jacquota, jež se proslavil především zpracováním příběhů ženských hrdinek. V rámci hradeckého festivalu si nenechte ujít jeho nový film Tři srdce, ve kterém naopak hlavní roli hraje muž - v milostném trojúhelníku je sevřen dvěma ženami - Charlotte Gainsbourg a Chiarou Mastroianni,“ doplňuje Ilona Machová. 

Za zmínku stojí také snímky podle skutečných příběhů, které diváci mohou vidět ve filmu Příběh Marie či Jimmy P. - Psychoterapie prérijního indiánaPříběh o proslulém módním návrháři Saint Laurent nebo životopis Violette o nadané francouzské spisovatelce se představí hradeckým divákům v předpremiérách.

K francouzskému filmu patří také Mikuláš a jeho patálie

Na své si přijdou také děti. „Pro děti jsme na sobotu a neděli připravili dva filmy - Mikulášovy patálie o prádninách a Mrňouskové: Údolí ztracených mravenců. Mikulášovy patálie uvádíme s českým dabingem, Mrňouskové jsou určeny nejmenším dětem a jsou beze slov,“ zve na speciální odpolední představení Ilona Machová, projekce proběhne po oba víkendové dny od odpoledních hodin. 

Kompletní program Festivalu francouzského filmu najdete na odkazu zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme