Další části Benešovky se snad dočkají oprav, zastupitelé na ně zatím vyčlenili 50 milionů

| autor: hradeckralove.cz

Opravy Benešovy třídy by měly pokračovat. Takový plán mají alespoň zastupitelé. Zatím na dokončení její rekonstrukce vyčlenili 50 milionů korun. Jde o část z celkového přebytku ve výši 180 milionů, což je přebytek hospodaření města Hradec Králové za rok 2016. Zastupitelé souhlasili s tím, aby z těchto peněz byla vyčleněna částka ve výši 50 milionů korun pro utvoření rezervy určené pro pokrytí budoucích nákladů spojených s opravami Benešovy třídy. Zbylých zhruba 130 milionů korun chce město letos vynaložit na drobnější investiční akce, tedy například na vybudování zastávek MHD či na průběžné opravy Benešovy třídy. Část peněz bude uložena do rezervy na mzdy v kulturních organizacích.

Celkové příjmy města za uplynulý rok činily 1,963 mld. korun, tedy o osm procent více než předpokládal upravený rozpočet města. Výdaje dosáhly 71 % upraveného rozpočtu, konkrétně 1,783 mld. korun. Nejvíce město v loňském roce například investovalo do dokončení výstavby okružní křižovatky Koruna, a to včetně nového trakčního vedení. Dále proběhla takzvaná nultá etapa oprav Všesportovního stadionu a také revitalizace hřiště Olympia. Rekonstruovány byly například ulice Štolbova, Slunečná a Dědkova. Město také vybavilo jednotku sboru dobrovolných hasičů v Malšově Lhotě novou hasičskou cisternou.

Výsledkem finančního vypořádání městského rozpočtu za loňský rok je přebytek volných zdrojů města ve výši 180 milionů korun. „Peníze z vyrovnání navrhujeme jednak v částce 50 milionů korun blokovat na postupnou rekonstrukci Benešovy třídy, která celkově v příštích letech bude vyžadovat částku kolem 700 milionů korun. Dále navrhujeme upřednostnit kompletně připravené akce tak, aby byly do konce roku realizovány. Jde o zálivy zastávek MHD v ulici Pilnáčkova, rezerva na mzdy v kulturních organizacích a průběžné opravy a rekonstrukce na Benešově třídě. V polovině letošního roku ještě zkontrolujeme průběh realizace a případně doporučíme změny,“ říká primátor města Zdeněk Fink, který je zároveň zodpovědný za oblast ekonomiky města.

„Jsem velmi ráda, že mé výzvy k okamžitému řešení financování oprav a revitalizace Benešovy třídy byly vyslyšeny a povedlo se nám založit fond s počátečním vkladem 50 milionů korun. Dovedla bych si představit i vyšší částku, avšak děkuji i za tento velmi důležitý základ. Věřím, že jsme tímto založili tradici, kdy každoročně bude z finančního vypořádání předchozího roku vyčleněna částka na revitalizaci Benešovy třídy a peníze tak budou smysluplně využity ku prospěchu obyvatel tolik významné lokality v Hradci Králové. V součinnosti se společníky vlastníků jednotlivých domů město aktuálně zpracovává administrativní přípravu revitalizace a všichni doufáme, že se další části Benešovy třídy dočkají obnovy,“ hodnotí rozhodnutí zastupitelstva Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za městský majetek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lávka na Benešovce už slouží lidem. Kolik stála její oprava?

Nejen obyvatelům Benešovy třídy už slouží nová lávka u Kozlovky. Dokončena je o téměř dva týdny dříve, než se původně plánovalo. Práce byly zahájeny loni v létě, po technologické přestávce pokračovaly dokončovací práce. Výsledkem je úplně nová lávka za více než 10,6 milionu…
Čtěte více

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme