ZVEME: Vyneste spolu s folklorními soubory Smrtholku a přivítejte jaro

Vynášení zimy a vítání jara v Hradci Králové.
Vynášení zimy a vítání jara v Hradci Králové.

Co nabídne víkend v Hradci Králové? Třeba vynášení zimy v podobě Smrtholky v Jiráskových sadech. Otevírá se muzeum na Chlumu, úvodní slovo představitelů Muzea východních Čech a tradiční čestná salva otevře další turistickou sezonu na někdejším královehradeckém bojišti. Můžete vyrazit na některý z koncertů, na Den vody na Hučáku, na Velikonoční trhy, Flermarket nebo fandit hradeckým hokejistům.

JIŘÍ KORN V ALDISU

Kongresové centrum Aldis dnes hostí od 19:30 hodin koncert Jiřího Korna: "Jedinečná koncertní tour roku 2023 velkolepého elegána, který se již na vždy zapsal do dějin České hudební scény, nejen díky své celoživotní originalitě, unikátní barvě hlasu, ale především i svou vášní pro muzikál, tanec a step." Po dlouhých více než 30 letech sólového ticha, přichází se svou velkolepou sólovou show s názvem “KORNCERT”, se kterou navštíví vybraná místa po celé republice. Můžete se těšit na unikátní program, na velkorysé scénografické zpracování a na profesionalitu skvělých tanečníků a tanečnic, kde jsou hlavním obsahem nestárnoucí hity Jiřího Korna. To vše v originálním propojení s velkoplošnou projekcí.

ANNET X & CHAMPION SOUND

V pátek od 20:00 se bude koncertovat i v hradeckém podniku NãPLAVKA café & music bar: "Annet X spolu s živou kapelou Champion Sound vyráží na TOUR po Česku!"

DEN VODY NA HUČÁKU

V sobotu od 9 do 16:00 pořádá Infocentrum Obnovitelné zdroje Hučák Den vody. "Přijďte k nám oslavit Světový den vody! Děti se dozví, kde se voda bere a co všechno dokáže – tedy i to, jak s její pomocí vyrábíme elektřinu. Připravená pro ně bude i oblíbená výtvarná dílnička. Dospělí se zase mohou těšit na historickou prohlídku spojenou s promítáním dobových fotografií. Otevřeno máme od 9:00 do16:00 hodin. Prohlídky se budou konat od 9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30 a 14:30." Vstup je zdarma.

VELIKONOČNÍ TRHY V AUPARKU

Obchodní centrum Aupark pořádá v sobotu od 9 do 18:00 Velikonoční trhy. Najdete na nich dekorace, ozdoby, pomlázky a mnoho dalšího. Těšit se můžete na Vrtané kraslice z Kopanin, skleněné ozdoby nebo jarní věnce a vazby. Drobný program bude připravený také pro děti, a to tvořivé dílničky v podobě zdobení perníčků.

FLERMARKET

Kulturní dům Střelnice v sobotu  od 9 do 15:30 hodin poskytne prostory pro Flermarket. Přes 50 rukodělných prodejců na jednom místě, mezi nimi regionální značky z pěti krajů, Podnikavé ženy z Pardubického kraje, reprezentantka v ČR v šití Soutache šperků, živnostník roku nebo 1.místo v ocenění zákazníků. "Milujete makronky, domací pralinky, zákusky nebo bylinné sirupy? Chcete nový, originální kousek do šatníku sobě nebo svým dětem? Pořídit si kabelku, batoh nebo raději zkrášlit svou zahradu a domov. Chcete podpořit české řemeslníky a rukodělce? Potom jste u nás správně." Navíc můžete tvořit v dílničkách nebo zkusit malování na obličej, čeká vás i ukázka řemesel. Třeba výroba skleněného zvířátka.

ZAHÁJENÍ SEZÓNY MUZEA VÁLKY 1866

Muzeum východních Čech v sobotu zahajuje turistickou sezónu v Muzeum války 1866. Kdy? V sobotu od 11 do 14:00, vše zahájí tradiční čestná salva. Následovat bude přednáška historika Josefa Šrámka, která odpoví na otázky spjaté s množstvím funerální architektury na bojišti bitvy u Hradce Králové. Válečnou paměť uctíme odhalením rekonstruovaného pomníku setníka Beckerse, které se uskuteční od 13 hodin v obci Chlum.

VYNÁŠENÍ SMRTHOLKY Z KRÁLOVÝHO HRADCE

"Jaro nám nastává, slunce jasně svítí, stromy se nám zelenají, ptáčkové zpívají, rozvíjej se kvítí." Vynášení smrti je zvykem, jenž pochází z pradávných dob pohanských. Děje se tak o Smrtné neděli, která je v pořadí pátá v předvelikonočním půstu. Má sice poněkud temný název, ale je plná veselí, radosti a naděje. Protože se vynáší smrt, která je symbolem zimy, nemocí, dlouhých nocí a všeho, co lidem škodí. Tím definitivně končí vláda zimy, začíná jaro a probouzí se nový život. Smrtná neděle a vítání jara se všemi místními zvyky a obyčeji můžete zažít v hradeckých Jiráskových sadech. Za zvuku lidových písní a říkadel "Smrtholku" nastrojí, vynesou a do vody na soutoku Labe s Orlicí vhodí v 15 hodin hradecké folklorní soubory ČERVÁNEK a  DUPÁK. Vstup zdarma.

HOKEJISTÉ ZMĚŘÍ SÍLY S LIBERCEM

5. čtvrtfinále hokejové extraligy se bude hrát na hradeckém zimním stadionu v neděli od 18 hodin. Hradečtí hokejisté se utkají s libereckými Bílými tygry.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

NHL Global Fan Tour vás nechá nahlédnout do zákulisí nejlepší ligy světa. Exkluzivně v hradeckém Futuru.

Zatímco hvězdám v NHL pomalu vrcholí sezóna, tak fanoušci nejprestižnější hokejové ligy světa mohou zažít pravou zámořskou atmosféru kousek od domova. Už 11. května míří do obchodního centra Futurum Hradec Králové exkluzivní NHL Global Fan Tour. Návštěvníci všech věkových…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme