ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradecký Majáles bude poprvé v Parku 360.
Hradecký Majáles bude poprvé v Parku 360.

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká nás muzejní neděle s husity.

HRADEC NA BRUSLÍCH

Hradecký Majáles zahájí dnes od 17:30 legendární jízda na bruslích Hradcem. Sraz je na Ulrichově náměstí, od 18:00 začíná tradiční projížďka městem na „inlajnech“. Bude to jedinečná možnost zabruslit si v ulicích centra Hradce Králové, které běžně patří hlavně autům a autobusům. Jízda městem je vhodná i pro méně zdatné bruslaře. Bruslaři budou mít na celé trase zajištěn doprovod městské policie a na všech křižovatkách zelenou. Letos pořadatelé připravili trať dlouhou 10 km. Očekávané ukončení jízdy je v 19:00. Mapku s trasou a další informace na https://hradec.majales.cz/hradec-na-bruslich.

HRADECKÝ MAJÁLES

Majáles se letos stěhuje do Parku 360 - Majálesový průvod tak symbolicky projede ze starého areálu Od Pileťáku až k branám toho nového. V sobotu v 10:30 naservírují hudbu top kapely československé scény na alegorických vozech. "Ty pro tebe připraví kandidáti na Krále a Královnu Majálesu spolu s jejich družinami a středoškoláky. Přidáš se k nám?" ptají se pořadatelé. Mikolas hraje za Univerzitu Hradec Králové,  Ewa Farna za Univerzitu Karlovu, Chinaski za Univerzitu obrany a Mirai za všechny střední školy. V 11:30 skončí průvod a otevře se zároveň areál Majáles Open-Air v Parku 360.

FARMÁŘSKÉ VÝCHODOČESKÉ TRHY

V sobotu od 8 do 12:00 můžete vyrazit na hradecké Tylovo nábřeží, kde se pravidelně každých 14 dní konají farmářské trhy. Výjimečné jsou nejen nabídkou lokálních produktů, ale i tím, že vždy bude připraven zajímavý doprovodný program pro děti. "Necháme dětem i jejich doprovodu nahlédnout do života farmářů, ukážeme, jak se staráme o půdu, pěstujeme zeleninu, květiny, chováme dobytek. Děti si budou moci vyzkoušet některé činnosti a třeba si i něco vyrobit nebo zasadit a odnést domů." 

CESTOU NECESTOU - ZAHÁJENÍ SEZONY V ARCHEOPARKU

Archeopark pravěku Všestary v sobotu zahájí letošní sezónu. Od 10 až do 17:00 se tam konají přednášky, dílny pro děti, ukázky loveckých zbraní i stěhování menhiru. Dozvíte se například poznatky z námořní plavby Expedice Monoxylon IV (10:30, 15:00), jaké výsledky přinesl římský vojenský pochod Expedice Caligae (11:30, 16:00) a informace k výročí nálezu kostry mamuta ve Svobodných Dvorech (14:00).  Těšit se můžete na dílnu pro děti - výroba s tolní hry na cesty, bojovku - migrujeme se zvířaty, Wittemoor - jak snadno vytesat sochu z doby železné, ukázky loveckých zbraní - oštěp, vrhač a na stěhování menhiru. 

JARNÍ POHÁR MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ VE SPRINTECH

Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města. Plavecký bazén na Eliščině nábřeží se v sobotu stane dějištěm již 33. ročníku plaveckého závodu Jarní pohár města Hradec Králové ve sprintech - memoriál Ing. Otto Kunta. Letos je zpestřen tím, že je i oslavou 100 let výročí založení Plaveckého klubu Hradec Králové. Pohár města Hradec Králové získá jedna plavkyně a jeden plavec, kteří dosáhnou nejvyššího počtu FINA bodů v libovolném individuálním startu. Jedná o závody plavců, jednotlivců, přihlašovaných pouze přes ČSPS a to nejen z ČR. Ve všech závodech se plave bez finále a přímo na čas. Závody nejsou určeny pro veřejnost, ale veřejnost může přijít fandit. Plavecký 50m bazén je závodům vyhrazen od 8.00 do 20.00 hodin.

HUSITSKÁ MUZEJNÍ NEDĚLE

Muzeum východních Čech zve v neděli od 15 do 17:00 hodin na Husitkou muzejní neděli: "Čeká nás návštěva města v době, kdy jej obývali husité. Povíme si o tom, jak se v husitské době žilo a jak vypadala středověká společnost. Vysvětlíme si, proč byli husitští bojovníci tak obávanými soupeři. Kdo bude chtít, vyzkouší si i různé části jejich zbroje." Program je vhodný pro děti od 6 let. Kapacita akce je omezena, nutná je rezervace míst. Vstupné děti do 6 let 20 Kč, od 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč.

Zobrazit všechny akce na tento víkend 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme