Štítky: | Fotbal | Pozvánka | čarodějnice | akce | víkendové akce |

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Stavění máje na Šrámkově statku v Pileticích.
Stavění máje na Šrámkově statku v Pileticích.

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na Šrámkově statku v Pileticích. Koná se Flermarket, Family Fest a Báječný modroběh. Votroci vyzvou Slavii.

ČARODĚJNICE VE FARÁŘSTVÍ

Skákací hrady, soutěže, opékání vlastních buřtů a mnoho dalšího slibují pořadatelé čarodějnické akce mezi ulicemi Václavkova a Farářství. "Budeme také prezentovat plánovanou revitalizaci plochy mezi ulicemi, a chceme s vámi diskutovat a slyšet vaše náměty," vzkazují organizátoři. Občerstvení zajistí Hradecký Klenot. "Přijďte s rodinou a přáteli a užijte si společně příjemné odpoledne plné zábavy! Navíc se můžete těšit na příjezd hasičů, kteří nám budou dělat společnost." V sobotu od 14:00 hodin.

ČARODĚJNICKÉ ODPOLEDNE

Další čarodějnická akce se bude konat v neděli od 15 do 17:00 na zahradě Biskupského gymnázia (vchod do dvora z Kozinovy ulice). "Zveme vás na již tradiční slet malých čarodějnic a čarodějů v doprovodu rodičů. Tematické kostýmy jsou vítány. Oblíbené putování po stanovištích s čarodějnickými úkoly také letos zpestří ukázka králičího hopu. Na závěr bude připraven oheň na opékání vuřtů, ty si však musíte přinést s sebou." Vstupné je 50 Kč za rodinu. 

SAVĚNÍ MÁJE VŠEM PANNÁM HRADECKÝM

Šrámkův statek Piletice zve na tradiční stavění máje. V sobotu od 14:30.  Návštěvníci se mohou těšit na folklorní soubory a lidové muziky, jarmark lidových řemeslníků a ukázky činnosti Spolku lidové tvorby Hradec Králové. Na hlavní program plynule naváže podmájová zábava, kde si budou moci všichni, kteří vydrželi, "šoupnout škrpálem". Májka je oslavována jako symbol lásky, plodnosti a mládí – ale také jako strážce obce. Tradičně se muži vydávají poslední dubnový den do lesa (v dnešní době kdykoli v týdnu před čarodějnicemi), aby uřízli co nejvyšší strom. Muži z budoucí májky oloupou kůru, oklestí ji a děvčata ozdobí její vršek stuhami a krepáky. Pod korunou stromu je uvázán ozdobený věnec, který symbolizuje panenství dívek ve vsi. Právě kvůli němu musí mladíci hlídat májku přes noc! Chlapci z okolních vesnic se totiž během noci mohou pokusit májku pokácet, a získat tak symbolické panenství děvčat pro sebe. Dodnes je nebetyčnou ostudou, pokud muži svou májku nedokáží přes noc uhlídat.

FAMILY FEST 2024

"Rádi bychom vás pozvali na letošní 20. ročník Family festu – 'Nejsme stejní, jak milovat navzdory rozdílnosti', kde se podíváme na to, že různost nás nemusí rozdělovat, ale může být opravdovým kořením pro naše vztahy," zvou pořadatelé na Family Fest, který v Hradci Králové začíná v sobotu. Family festem nás provede Tereza Toušková s dvěma nedělními přednáškami – "MANŽELSTVÍ = ROZDÍLNOST2 a RODINA = ROZDÍLNOST na entou“. Family fest nejsou ale jen přednášky v kině Biocentral, ale i další doprovodné aktivity. Letos také dva semináře, které povede známý lektor a specialista na MBTI typologii Karel Řežábek, výlet pro rodiny, Young Adults quiz a Večer pro manželské páry s vínem a čokoládou.

FLERMARKET

V sobotu od 9 do 15:00 hodin se v hradeckém kulturním domě Střelnice koná Flermarket. Na řemeslném jarmarku můžete potkat rukodělné tvůrce převážně z portálu Fler.cz

BÁJEČNÝ MODROBĚH

V sobotu v 10:00 startuje na hradecké Biřičce akce s názvem Báječný modroběh: "Jsou mámy a tátové, kterým jejich potomek nikdy nebude úplně rozumět, ale oni musí rozumět jemu. Musí svoje dítě provést světem, který naopak nebude rozumět jim. Pojďme ten zmatek na chvilku zastavit. Pozveme je a dáme jim najevo, že nejsou OUT. Rodiče potěší, že je naší akcí někdo podpoří a dětem uděláme nový zážitek, který navenek třeba neocení, ale uvnitř si ho určitě schovají." Akce na podporu osvěty o autismu a k potěšení rodin pečujících o "modré" dítě. Běh nebo chůze na trase cca 2 km, kde děti se svými rodiči budou nacházet stylizované kontroly z orientačního běhu. Mapa trasy bude přístupná na webu a na Facebooku, kontroly umístěné viditelně vedle cesty. "Přijďte všichni v modrém, pořiďte pěkné fotky a pošlete nám je na adresu nebo na Facebook! Nic nám z toho nekápne, ale na chvilku propojíme odlišné světy, které budou chvíli mít stejný směr, projdou stejným cílem a prožijí stejnou radost," vzkazuje organizátor SPORTeM.info.

VOTROCI VYZVOU SLAVII
Další utkání fotbalové Fortuna:ligy čeká hradecké fotbalisty v neděli. V 15:00 vyzve FC Hradec Králové pražskou Slavii v Malšovická aréně.

 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Otevírá se nový lanový park, votroci vyzvou Olomouc

Jaké akce nabídne tento víkend v Hradci Králové? Můžete si zasportovat a přijmout květnovou výzvu ježdění do práce na kole, v kempu Štříbrný rybník se otevírá nový lanový park a pojede se noční jízda na koloběžkách. V Aldisu se koná mezinárodní prodejní výstava minerálů, na…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se budou čarodějnice pálit na mnoha místech. Někde i s bohatým programem

Poslední dubnový den je ve znamení pálení čarodějnic. V Hraci je akcí hned několik, můžete si vybrat podle svého bydliště, věku dětí... Čarodějnice se pálí na Biřičce, na Správčáku, na Stříbrňáku a na mnoha dalších místech. Někde je připojen i bohatý program, který začíná už…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme