Zveme: Do autokina na film Narušitel či na výtvarný workshop do Draku

Muzeum východních Čech v Hradci Králové láká na několik výstav.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové láká na několik výstav. | autor: Muzeum východních Čech

Nouzový stav skončil a královéhradecká kina již od minulého týdne promítají. O víkendu můžete zajít do Cinestaru i do kina Bio Central, navíc dnes večer můžete navštívit na hradeckém letišti autokino, jehož výtěžek půjde na charitativní účely. Muzeum východních Čech zve hned na dvě výstavy, otevřený je i kostel svatého Mikuláše, Bílá věž, knihovna či přírodovědně centrum s exotickými živočichy. Výtvarný workshop v divadle Drak pod vedením scénografky Terezy Vašíčkové je určen pro děti i dospělé. Klicperovo divadlo odvysílá záznam úspěšné incenace Figarova svatba.

Charitativní autokino: Narušitel

V pátek od 20:30 hodin můžete se svým vozem zajet na letiště v Hradci Králové a pod širým nebem si vychutnat film Narušitel od režiséra Davida Baldy. Promítání bude probíhat v prostoru letiště, kde byly mimo jiné natáčeny záběry z filmu. Promítání uvede samotný režisér David Balda, který prozradí pár zajímavostí z natáčení a podepíše plakáty filmu, které jsou v ceně vstupenky. "Celý výtěžek poputuje do hradecké LDN, na pomoc v aktuální situaci," říkají organizátoři, kteří studují na hradeckých gymnáziích. Vjezd na parkoviště "Buzerák" bude označen na hlavním vjezdu z ulice Piletická, auta mohou přijíždět od 19:45 (začátek promítání 20:30). Cena je 349 korun za auto (1 vstupenka na všechny lidi v autě dohromady), vstupenky lze zakoupit v hradeckých infocentrech nebo formou eVstupenky. Z bezpečnostních důvodů není možné opoutět vůz a abyste si film užili, musíte mít autorádio (FM), přes které naladíte zvuk. 

Klicperovo divadlo odvysílá Figarovu svatbu

Klicperovo divadlo dosud nezačalo hrát, ale v pátek večer nabídne v rámci pravidelných streamů, které vysílá již devátým týdnem, televizní záznam inscenace Davida Drábka - Figarova svatba. Ta se stala divadelní komedií roku 2012 na Grand Festivalu smíchu, patřila k divácky nejúspěšnějším inscenacím Klicperova divadla posledních let a byla hereckým koncertem pro Jiřího Zapletala, Pavlu Tomicovou, Pavlínu Štorkovou, či Vojtěcha Dvořáka. Televizní záznam, který pořídila Česká televize, uvede Klicperovo divadlo s laskavým svolením tvůrců i interpretů v pátek ve 21:00 na svém Facebooku a webových stránkách. Záznam bude následně přístupný následujících 24 hodin až do sobotního večera. Figarovu svatbu bude možné sledovat zdarma. Samotnému vysílání bude předcházet od 20:30 rozhovor s režisérem a někdejším uměleckým šéfem divadla, Davidem Drábkem.

Bílá věž je přístupná v omezené míře

Bílá věž, renesanční dominanta Hradce Králové, se již také otevřela veřejnosti. Návštěva památky se však neobejde bez dodržování bezpečnostních opatření – zejména zakrytých horních cest dýchacích, použití dezinfekce a dodržování rozestupů. Zkrácená bude prozatím i otevírací doba – od středy do neděle od 10 do 18 hodin, přičemž poslední vstupy jsou možné 60 minut před koncem otevírací doby. Současné omezení otevíracích dní platí do odvolání, výhledově do konce května. S příchodem letních měsíců a pozitivním vývojem koronavirové situace dojde opět k rozšíření na obvyklý celotýdenní provoz.

Workshop - Textilním návrhářem snadno a skvěle

V sobotu od 14 hodin pořádá divadlo Drak workshop: "Vytvoř si jednoduše vlastní vzor na látku a staň se tak textilním designérem. Recyklací věcí, které máme běžně doma - my použijeme trubky od toaletního papíru a brambory, si vytvoříme originální razítka a úplně nové vzory." Tisknout můžete i na vámi donesené oblečení. K zakoupené vstupence dostane každý účastník workshopu vlastní povlak na polštář k potištění. Dílna pod vedením divadelní výtvarnice a scénografky Terezy Vašíčkové je určena pro děti od 5 let s doprovodem dospělého nebo staršího sourozence. Děti od 7 let se mohou zúčastnit bez doprovodu. Délka workshopu je 90 minut, stojí 60 korun za účastníka, doprovod zdarma bez nároku na výrobek. K workshopu lze na místě zakoupit zvýhodněné vstupné k prohlídce Labyrintu za 40 korun na osobu.

Přírodovědné centrum Hradec Králové 

Přírodovědné centrum je ojedinělou trvalou expozicí exotických živočichů v Hradci Králové. Nachází se nedaleko Obřího akvária v areálu ZŠ Bezručova (Bezručova 1468/2). Exotická zvířata si tam můžete prohlédnout 365 dní v roce od 9 do 21 hodin. Kromě různých druhů hlodavců, plazů a ryb si zde můžete prohlédnout i vakoveverku létavou nebo tamarína žlutorukého.

Kostel sv. Mikuláše opět otevřen 

Kostelík svatého Mikuláše v Jiráskových sadech je znovu otevřený. V rámci komentovaných prohlídek je možné prohlédnout si interiér a poslechnout příběh památky. V pátek od 16 hodin a v sobotu a neděli od 14 a 15 hodin. Pokud jste měli zakoupené vstupenky na některou ze zrušených prohlídek, můžete si je ponechat a navštívit kostelík v novém termínu. Vstupné stojí 80 korun.

Na Flošně jsou v provozu masáže, solárium, squash a plážový volejbal

Od pondělí 11. května jsou opět po dvou měsících v provozu masáže na Flošně, a to od 10 do 21 hodin. Majitelé dárkových poukazů s platností do 31. 5. a 30. 6. 2020 mají automaticky prodlouženou platnost o dva měsíce. Nové termíny masáží je nutné dohodnout telefonicky na čísle 495 000 709 – recepce Wellness studia Flošna. V areálu Koupaliště Flošna je od stejného termínu zprovozněno solárium a squash, každý den od 9 do 21 hodin. Kurty na plážový volejbal jsou v provozu od 10 do 20 hodin a jsou ze dvou stran ohraničeny novými ochrannými sítěmi. Všechny provozy jsou otevřeny za zpřísněných hygienických podmínek bez možnosti použití vnitřních sprch a šaten. Připraven je venkovní padesátimetrový plavecký bazén s novými plaveckými drahami a dětský bazén na letním koupališti Flošna, které se otevře v pondělí 25. května

Muzeum východních Čech zve na výstavy

První výstava Není obraz jako obraz po znovuotevření Muzea východních Čech v Hradci Králové představuje dnes již spíše zapomenutou učební pomůcku – školní obraz. Ta byla v minulosti využívána ve školách pro řadu vyučovacích předmětů. "Že nevíte, co je školní obraz? Přijďte do muzea a dozvíte se, že se jedná o učební pomůcku. Od konce 19. století byste ji našli v každé třídě českých škol. Rozmanitost témat, různé formáty nebo výtvarná stránka Vás jistě překvapí." Seznámíte se s českými nakladateli a uvidíte i další školní pomůcky, které při výuce používali učitelé v 19. a ve 20. století. Další výstavu Uprostřed Koruny české - gotické a raně renesanční umění východních Čech 1250 - 1550 můžete navštívit ve stejném čase - od 10 do 18 hodin v sobotu i v neděli. V pátek je muzeum otevřené až do 20 hodin. Základní vstupné je 90 korun, rodinná vstupenka stojí 220 korun.

Městská knihovna prodloužila výpůjčky i registrace

Také provoz Knihovny města Hradce Králové (ve Wonkově ulici) a jejích poboček je od minulého týdne, za zpřísněných hygienických podmínek, obnoven. Veškeré dřívější výpůjčky jsou automaticky prodlouženy, sankční poplatky za ně se neplatí. Prodlouženy jsou také čtenářské registrace. V době uzavření knihovna přešla na nový automatizovaný knihovní systém, nakupovaly a zpracovávaly se nové knížky, zaměstnanci se věnovali také on-line aktivitám pro čtenáře na webu a sociálních sítích, protože výstavy a soutěže pro dospělé i děti se přesunuly do virtuálního světa. 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Hradečtí hasiči zvou veřejnost, otevírá se koupaliště Flošna

O nadcházejícím víkendu se budou v Hradci Králové konat rozmanité akce. Své brány otevřou profesionální hasiči a ukážou zájmecům techniku i ukázky zásahů a hasičských disciplín. Do hradeckých lesů se můžete vydat na kole za Krtečkem nebo s ornitology poznávat ptáky podle…
Čtěte více

Flošna zahájí letošní sezonu už tuto sobotu

Letní koupaliště Flošna již brzy zahájí patnáctou sezonu, pro návštěvníky bude otevřeno už od soboty 18. května. Provoz bude zatím fungovat v režimu vedlejší sezony, otevřeno bude od 10 do 18 hodin. Vstupné bude nižší než v hlavní sezoně, návštěvníci s čipovými hodinkami…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude běhat a vítat ptačí zpěv, nábřeží zaplní gurmáni

Na co se můžeme v Hradci Králové těšit o tomto víkendu? V areálu Letecké záchranné služby na heliportu v Hradci Králové ukážou své dovednosti záchranáři, poběží se branný závod i tradiční Hradubický běh se společným cílem v Čeperce. Koná se jarní Nábřeží gurmánů a vydat se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme