Štítky: | Městské lesy |

V hradeckých lesích se obnovují hraniční a lečové kameny, návštěvníci se tak budou lépe orientovat

Zhruba šest set hraničních a tak zvaných lečových kamenů, které pomáhají s orientací v královéhradeckých městských lesích, bude návštěvníkům sloužit už od začátku letošních prázdnin. Kromě kamenů ohraničujících majetek města, umístí či obnoví v následujících dvou týdnech lesníci na 133 kamenů s číslem leče, kterou kámen označuje. Návštěvníkům se tak usnadní orientace a už se v lesích nebudou ztrácet.

S pořízením nových a s obnovou stávajících kamenů Městským lesům vypomohou evropské peníze.

Na lesníky v královéhradeckých lesích se stále častěji obracejí zatoulaní turisté a ptají se, kde se aktuálně nacházejí. Od prázdnin už bude orientace v lesích opět o něco snazší - lesníci totiž do července obnoví anebo umístí zcela nové orientační body - lečové kameny. 

Třiapadesát lečových kamenů, neboli označníků konkrétního místa, je původních. „Jsou zašedlé a číslo už mnohdy není ani k přečtení. Postupně tedy obnovujeme tyto historické kameny a dalších osmdesát nových umístíme k významnějším lesním křižovatkám,“ vysvětlil postup prací ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

 „Asi šest stovek kamenů bude tak zvaně hraničních a vyznačí hranice majetku města Hradec Králové. Společnost Městské lesy Hradec Králové byla úspěšná se žádostí o evropské peníze, které pokryjí z celkové částky necelých půl milionu korun asi 70 %,“ vítá pomoc Milan Zerzán a dodává, že v loňském roce městské lesy instalovaly zhruba 200 kusů kamenů ve vlastní režii.

S orientací v lesích pomáhají i chytré telefony a nové mapy

Kdo bude mít tištěnou verzi mapy lesů s čísly lečí nebo mobilní telefon s přístupem na internet, a tím pádem k virtuální mapě lesů na webu města, může si pohodlně najít cíl, který hledá a k němu bez zaváhání vyrazit. Mapa městských lesů je taktéž k dispozici na speciálním webu www.cyklohradec.cz, který obsahuje komplex informací o cykloturistice ve městě a okolí.

Čísla jednotlivých lečí kromě zmíněné tištěné mapy zaznamenali i tvůrci virtuální mapy lesa na webu města. „Na této mapě práce nikdy nekončí a údaje neustále aktualizujeme. Turisté tak mohou na mapě na webu města či na počítačích i chytrých telefonech nově vidět například fotky Rytířského hradiště nebo aktualizované trasy. Novinkou je i postupná aktualizace webových odkazů u fotoobjektů, které vedou k podrobnější informaci o dané lokalitě,“ popisuje aktualizaci údajů mapy Pavel Struha z magistrátu města, který je jedním z jejich tvůrců.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme