Štítky: | Lesy | Městské lesy | cyklostezka |

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Cyklostezka zatím v nedohlednu.
Cyklostezka zatím v nedohlednu. | autor: hradeckralove.cz

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se v oblasti objevila podzemní voda. Vzniklé tůně navíc v následujících týdnech obsadili zvláště chránění živočichové jako skokani, ropuchy a čolci. V červnu proto město podalo na odbor životního prostředí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje žádost o povolení výjimky pokračovat na stavbě v lokalitě s výskytem chráněných živočišných druhů. Časové prodlevy se radnice rozhodla využít k jednání se společnostmi ČEZ a Cetin, jejichž kabeláž měla v budoucnu vést na druhé straně Hradečnice a znamenalo by to další kácení stromů. Cílem města je sloučit obě akce do jedné, aby inženýrské sítě mohly vést pod připravovanou cyklostezkou k lesnímu hřbitovu.

 „Naše současná situace je značně nepříjemná, ale rozhodně to není neřešitelný problém. V první řadě musíme počkat na stanovisko orgánu ochrany přírody a krajiny, poté uvidíme, jak budeme dál postupovat. Jednou z možností bude plynulé pokračování stavebních prací. Může se ale také stát, že s ohledem na výskyt chráněných živočichů bude třeba provést terénní opatření, což by v krajním případě znamenalo přepracování projektu a soutěžení nového zhotovitele,“ popisuje vzniklou situace náměstek primátorky pro oblast rozvoje města a městských investic Lukáš Řádek. Radnice předpokládá, že stanovisko z odboru životního prostředí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje by mohla mít k dispozici během prázdnin.  

Časovou prodlevu tak město využilo pro jednání se společnostmi ČEZ a Cetin. „V budoucnu město plánuje přeměnu lesního hřbitova, vzniknout by zde měla nová obřadní síň, což se neobejde bez potřebného vybudování a napojení inženýrských sítí. Původně měly tyto sítě vést na druhé straně Hradečnice, což by ale znamenalo další kácení stromů. S ohledem na to se snažíme jednat s dotčenými společnostmi, abychom mohli obě akce sloučit do jedné. Když už se staví nová stezka, mohly by zde rovnou být položené potřebné sítě pro rozvoj lokality lesního hřbitova, jednoznačně to dává smysl,“ vysvětluje náměstek Řádek.

S ohledem na nastalé komplikace radnice počítá s mírným nárůstem nákladů. Jejich vyčíslení bude zřejmé až po získání stanoviska orgánu ochrany přírody a krajiny. Zhotovitele město vysoutěžilo v loňském roce za 7,9 milionu korun včetně DPH.

I nadále bude město usilovat o získání dotačního příspěvku ze Státního fondu dopravní infrastruktury v rámci dotačního programu Cyklostezky, cyklopruhy 2022. „Budeme dělat maximum, aby se nám podařilo tuto dotaci využít. V červnu loňského roku výbor státního fondu žádost o dotaci schválil. Uvidíme, jak se současný stav podaří s podmínkami dotace sladit, prozatím jsme úspěšně požádali o prodloužení termínu,“ doplňuje náměstek Řádek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme