Opravy „Hlucháku“ jsou v plném proudu, školy se do něj nastěhují na podzim

Budova "Hlucháku" se opravuje
Budova "Hlucháku" se opravuje | autor: Královéhradecký kraj

Opravy bývalého Ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě v Hradci Králové jsou v plném proudu. Studenti škol, které zde budou sídlit, by měli do budovy začít docházet už letos na podzim. V těchto dnech probíhá veřejná zakázka na vybavení interiéru nábytkem pro potřeby školy, stavební firma také pracuje na vnitřku i vnějšku historického objektu. Celková částka za nákladnou rekonstrukci je zhruba 70 milionů korun.

Podle vyjádření kraje probíhají práce na rekonstrukci bývalého Ústavu hluchoněmých dle plánovaného harmonogramu, hotovo by mělo být na konci října letošního roku. Vnitřní a vnější práce skončí zhruba v průběhu srpna, během září se vše zkompletuje a na měsíc říjen je naplánována kolaudace historické budovy. Rekonstrukce objektu vyjde na 70 milionů korun bez DPH, necelých 45 milionů korun zaplatí dotace z ROP Severovýchod, zbytek sumy uhradí kraj. „Rekonstrukce bývalého „Hlucháku“ je jednou z největších letošních krajských investic a obsahuje rozsáhlé vnitřní i venkovní práce. V současné době se v budově pokládá historická dlažba a parkety, dodělávají se omítky a nátěry, v kapli pak probíhají restaurátorské práce. Zvenčí se dodělává oprava fasády, oprava oken a v příštím týdnu by měla být hotová nová střecha,“ uvedla tisková mluvčí krajského úřadu Martina Götzová.

V současné době běží veřejná zakázka na vnitřní vybavení interiéru nábytkem pro potřeby školy. „Do nově zrekonstruovaného Hlucháku se přestěhuje hradecká Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola ze současných prostor z budov V Lipkách a ve Stěžerách, kde je škola v nájmu. Se stěhováním počítáme po dokončení oprav na podzim,“ uvedla krajská radní pro školství Táňa Šormová.

Kromě škol, které zůstanou ve staré budově, se do nové budovy „Hlucháku“ nastěhuje tzv. Evropský dům, což je instituce, která by měla zefektivnit hospodaření s financemi Evropské unie. Tento objekt by měl začít fungovat již v příštím roce. „Evropský dům bude vstupní branou pro žadatele a příjemce fondů Evropské unie, média a širokou veřejnost,“ řekl hejtman kraje Lubomír Franc.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více

Historická budova střední školy v Ruseku má novou střechu. Začala tak její celková rekonstrukce

Historická budova, kde sídlí Střední škola vizuální tvorby - dříve Floristická škola, má zbrusu novou střechu. Jde o první ze čtyř etap celkové rekonstrukce budovy. Správa nemovitostí Hradec Králové, která spravuje tento objekt, zahájila modernizaci budovy v červnu tohoto roku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme