Štítky: | zábradlí | kiosky |

Kiosky u Pražského mostu se slibované opravy nedočkají

Rekonstrukce kiosků proběhne zřejmě příští rok
Rekonstrukce kiosků proběhne zřejmě příští rok | autor: hradeckralove.cz

Kiosky u Pražského mostu, které jsou dlouhodobě v havarijním stavu, si na opravu ještě počkají. Město původně plánovalo jejich rekonstrukci letos v létě, nakonec z ní ale sejde. Do prvního tendru se nepřihlásila žádná firma, do druhého pouze jeden uchazeč, který ale nesplnil dané podmínky. Město se pokusí o rekonstrukci zchátralých historických objektů nejspíše znovu příští rok. Jejich oprava by měla vyjít na několik milionů korun, část pokryje dotace.

Ze slibované opravy historických kiosků u Pražského mostu nic nebude. Do výběrového řízení se městu nepřihlásila žádná vhodná firma. Radnice přiznává, že je to zřejmě proto, že zakázka byla velmi odborná a specifická a pro dodržení dotačních podmínek poměrně náročná.  „Město pro letošní rok tedy myšlenku opravy podpořené přislíbenou dotací opouští a zkusí zakázku vypsat v termínu u příležitosti další pro město výhodné dotace, nejspíše v příštím roce,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

S opravou kiosků už počítá městský rozpočet na příští rok. Byla z něj na rekonstrukci vyčleněna částka 2,4 miliony korun. Hradec Králové má také přislíbenou dotaci 1,13 milionů korun od Ministerstva kultury. „Skutečnost, že se do prvního kola výběrového řízení s nabídkou žádná ze stavebních firem nepřihlásila, byla nepříjemným zjištěním. Více nás ale překvapil fakt, že jediný uchazeč, který zaslal nabídku do druhého kola, bohužel nesplnil technické kvalifikační předpoklady. Tendr jsme proto byli nuceni zrušit a budeme čekat, zda se i v příštím roce neobjeví pro město výhodný dotační titul, z něhož bychom mohli významnou část nákladů pokrýt a vypsat soutěž znovu,“ hodnotí situaci Romana Lišková, náměstkyně primátora odpovědná za majetek.

Historické kiosky obou předmostí u nového mostu v Hradci Králové na nábřeží císaře Františka Josefa a Eliščině nábřeží by měly být podle města obnovovány na základě originální dokumentace z roku 1910 podepsané architektem Janem Kotěrou, která je uložená ve sbírce architektury Národního technického muzea a dále na podkladě závěrů restaurátorských průzkumů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy posledního ze čtyř kiosků na Pražském mostě byly dokončeny

V posledních šesti letech se postupně opravovaly čtyři historické kiosky na Pražském mostě. Nyní byl dokončen ten poslední, rozlohou větší, umístěný na Tylově nábřeží. Prošel celkovou obnovou, vyměnila se okna i elektroinstalace, nová je podlaha i omítky. Některá okna byla…
Čtěte více

Poslední kiosek na Pražském mostě čeká na rekonstrukci

Kotěrovy kiosky na Pražském mostu v posledních šesti letech procházely postupnou renovací. Na jaře zahájila stavební firma opravy toho posledního, který je umístěn na Tylově nábřeží na levé straně Pražského mostu ve směru k historickému centru města. V rámci rekonstrukce dojde k…
Čtěte více

V kiosku na Pražském mostě se bude točit zmrzlina, poslední kiosek čeká oprava

I poslední secesní kiosek u Pražského mostu na Tylově nábřeží v Hradci Králové čeká rekonstrukce. Stejně jako u tří předchozích kiosků ji zajistí Správa nemovitostí Hradec Králové. Radní města tento týden schválili na tuto generální opravu 5,5 milionu korun, finance ale…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme