Štítky: | Kultura | Pozvánka | Hrádek u Nechanic |

Na Hrádku u Nechanic vystavují kuriozity šlechtického sportování

Foto: zámek Hrádek u Nechanic
Foto: zámek Hrádek u Nechanic

Od úterý až do konce srpna se na zámku Hrádek u Nechanic otevírá zajímavá výstava o rodu Harrachů. Exponáty, které budou na výstavě k vidění souvisí především se založením zámku, který je jedním z těch mladších u nás, jeho stavba byla dokončena až v roce 1857. Na nově otevřené výstavě návštěvníci najdou odpovědi na otazníky kolem konfiskace majetku po skončení války či perličky z výstavby zámku anebo nejstarší dochovené fotografie zámku.

Specialitou výstavy je dobové sportovní náčiní. Víte, jak vypadal sběrač tenisových míčků v druhé polovině 19. století?

Dnes otevřená výstava o rodu Harrachů a výstavbě zámku Hrádek u Nechanic bude návštěvníkům sloužit jako dopňující informace k tomu, co se již dozvěděli od průvodců během prohlídky, ale do vyprávění o historii zámku se již nevešlo. "Právě tady na výstavě dostanou návštěvníci odpověď na spoustu otázek, které jsou průvodcům nejčastěji kladeny. Třeba ohledně konfiskace majetku, zajímavosti kolem stavby zámku či dalšího osudu Harrachů," uvádí o výstavě Ivan Šenk, kastelán zámku Hrádek u Nechanic.

Výstavu zdejší pracovníci zámku koncipovali do třech tematických okruhů. "První úvodní část se věnuje rodu Harrachů a genealogii rodu. Návštěvníci se dozví zajímavosti o zakladatelích zámku, posledních majitelích a dále také o konfiskaci majetku v roce 1945," popsal Ivan Šenk.

Na výstavě najdeme nejstarší fotografii zámku i kuriozity ze sportovního života šlechty

Mezi další zajímavosti, které zvědavci najdou v druhé a obsáhlejší části výstavy, patří stavebně historický vývoj zámku. "Jsou zde údaje o historii stavby, prezentujeme na příklad nejstarší fotografie zámku z roku 1866 či rozsáhlou sbírku pohledů," upozorňuje Ivan Šenk. Kastelán Šenk také poukazuje na to, že výstava je bohatě doplněná fotodokumentací o stavební obnově zámku a i o jeho dobovém využití. Mnozí z dřívejších návštěvníků si jistě vzpomenou, že zámek míval žlutou fasádu. 

Závěr výstavy je věnován, stejně jako tomu bylo u předchozích výstav a expozic na  zámku, významnému tématu, které se váže k letošnímu roku. "V letošním roce to je téma „Šlechtické sportování“ a jako doplnění bude na výstavě také zmínka o 125. výročí založení Klubu českých turistů. Ve vitrínách najdete zajímavé exponáty ze zámeckých depozitářů jako třeba kuriózní sběrač tenisových míčků," prozradil Ivan Šenk. 

Výstavu dokumentů a exponátů návštěvníci najdou ve výstavních prostorách zámku "Za kaplí" až do 25. srpna a přístupná je v době otevírací doby zámku Hrádek u Nechanic. Pro ty, kteří si zámek projdou po prvním či druhém prohlídkovém okruhu je výstava o rodu Harrachů přístupná zdarma. 

Další tipy na výlety v Hradci Králové a jeho okolí najdete u nás v Turistických cílech

Foto z probíhající výstavy | Foto: Hrádek u Nechanic Foto z probíhající výstavy | Foto: Hrádek u Nechanic
Foto: Hrádek u Nechanic Foto: Hrádek u Nechanic
Foto: Hrádek u Nechanic Foto: Hrádek u Nechanic

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme