Štítky: | Kraj | Škola |

Kraj chce nebývale rychle sloučit hradecké průmyslovky

Střední průmyslová škola se bojí o svou existenci
Střední průmyslová škola se bojí o svou existenci

Střední školy vychovávající mladé strojaře, které sídlí v Hradci Králové v těsném sousedství na březích Orlice, by se měly sloučit.

Podle vedení kraje tak může v krajském městě díky spojení střední průmyslové školy v Hradecké a střední odborné školy a učiliště v Hradební ulici vzniknout silná vzdělávací instituce s celokrajnou prestiží. 

Kraj však naráží na nespokojenost rodičů a vedení školy v Hradecké ulici. Rodiče, učitelé a rada školy svou peticí sice vyjádřili pochopení pro potřebnou optimalizaci, ale zároveň se strachují o kvalitu výuky, pracovní místa anebo dokonce o samu existenci školy.

Radní kraje shledali, že prestiž začíná ztrácet především bývalá strojnická průmyslovka, přestože má v krajském městě dlouholetou tradici. „Všichni studenti obou sloučených oborově blízkých škol budou moci plně využívat výhody obou institucí. Například nově vybudovaného strojírenského centra odborného vzdělávání, které vzniklo za 25 milionů korun při střední škole v Hradební a umožňuje studovat nejmodernějšími metodami výuky. Sloučení nabízí také efektivnější vzdělávání a snadnější prostupnost mezi maturitními a učebními obory," popsala výhody sloučení Táňa Šormová, krajská radní pro oblast školství za Královéhradecký kraj.

Sloučení by podle ní také mělo vést k lepšímu naplnění tříd a k zachování oborů. "Celkově se posílí trvale udržitelný rozvoj školy, která sloučením vznikne,“ doplnila ještě Šormová.

Kdo bude nástupnickou školou?

Střední odborná škola a střední odborné učiliště v Hradební ulici má dnes téměř dvojnásobný počet žáků. Škola navíc provozuje internát, školní jídelnu a tělocvičnu a tak by se podle vedení kraje mohla stát nástupnickou organizací.

S touto variantou však nesouhlasí ředitelka Střední průmyslové školy z Hradecké ulice. "Domnívám se, že by bylo daleko vhodnější, kdyby se stala nástupnickou organizací naše škola vzhledem k tomu, že je profilována čistě jako střední průmyslová škola," vyjádřila ředitelka Eva Stehlíková v otevřeném dopise hejtmanovi. Poukázala také na to, že na její školu se hlásí děti s lepšími studijnímu předpoklady.  

Sloučení průmyslovek má pozvednout úroveň obou škol

Strojnické průmyslovce dlouhodobě ubývají studenti.a má menší počet strojnických oborů. „Úroveň obou průmyslovek je možné zlepšit nejsnáze pod jednou střechou. O sloučení těchto lokálně i oborově velice blízkých škol se hovořilo již v devadesátých letech minulého století,“ sdělila krajská radní.

V čem je zádrhel a proč se střední průmyslová škola nechce slučovat se školou v Hradební ulici? Podle všeho jde především o nebývale rychlé rozhodnutí k tak zvané "optimalizaci středních škol". Problém tedy není ve sloučení samotném, ale v tom, že se vše má odehrát ještě tento rok na začátku srpna. Jednání o slučování škol přitom začalo teprve v únoru. Vedení střední průmyslovky v Hradecké ulici navrhuje termín sloučení posunout alespoň do roku 2014

Nebývale rychlé sloučení průmyslovek má možná i jiné důvody 

Jednání kolem slučování hradeckých středních průmyslovek však provází jistá nervozita a nebývalá rychlost jednání. "Celkový dojem z dosavadního jednání a rovněž kuloárové informace od některých jeho účastníků, včetně úsloví o bohatém ženichovi a padlé nevěstě, ve mě vzbuzují dojem, že celý návrh sloučení od začátku probíhá pod tlakem ředitele SOŠ a SOU, který se podle předloženého materiálu, i jak vyplynulo ze samoného jednání, má stát ředitelem sloučené organizace," napsala ředitelka Stehlíková v otevřeném dopise adresovaném hejtmanovi Lubomíru Francovi. V otevřením dopise také doporučila, aby nový ředitel či ředitelka vzešel z výběrového řízení. 

Vyjádření z kraje se však opírá o fakta, která nelze brát na lehkou váhu. Mluvčí kraje uvedl, že kvůli nepříznivému demografickému vývoji stále ubývá dětí, které vycházejí z devátých tříd základních škol. I v současné době tak na středních školách v Královéhradeckém kraji zůstanou v prvních ročnících neobsazené tisíce míst a kraj na to již v minulých letech reagoval snižováním počtu tříd či slučováním některých škol. V optimalizaci a slučování skoly bude kraj pokračovat i nadále.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
29.4.2013 20:36
faultfinfer (Nováček +0)
Úpadek
To že strojnická průmyslovka už léta ztrácí svoji úroveň, je všeobecně známá věc. Sloučení s učňákem, bude jen další degradace této školy. Ale o to asi jde, že? Jaká střední škola, kromě gymplu, bude schopna připravit studenty na VŠ technického typu? zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
30.4.2013 10:06
bob (neregistrovaný)
RE: Úpadek
Co to zase melete? Hradebka není žádnej učňák, učňák je spíš průmyslovka zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.4.2013 15:39
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
Královéhradecký kraj právě oznámil, že zastupitelstvo odsouhlasilo vznik jedné velké strojní průmyslovky. Termín vzniku je 1. srpna 2013.
29.4.2013 20:36
faultfinfer  (Nováček)
Úpadek
To že strojnická průmyslovka už léta ztrácí svoji úroveň, je všeobecně známá věc. Sloučení s učňákem, bude jen další degradace této školy. Ale o to asi jde, že? Jaká střední škola, kromě gymplu, bude schopna připravit studenty na VŠ technického typu?
30.4.2013 10:06
bob (neregistrovaný)
RE: Úpadek
Co to zase melete? Hradebka není žádnej učňák, učňák je spíš průmyslovka
30.4.2013 10:21
JiTr (neregistrovaný)
RE: Úpadek
Tak se podívejte na názvy škol. Už z názvu to vyplývá. Nemyslíte?
2.5.2013 07:54
faultfinfer  (Nováček)
RE: Úpadek
Hradebka, byl vždy učňák. Jak může někdo tuto školu prezentovat jako střední odbornou školu? Jako učňák měl vždy úrověň, ale jako střední škola s maturitou nikoliv, tato škola tu úroveň nemá. Stačí se podívat na netu na výsledky maturit (např.2011-2012). A souhlasím, že úroveň ztratila i SPŠS. za to vše může systém školství a jeho financování. Přijímačky se nekonají, přijme se kdejaký nýmand, který na to nemá a škola se ho snaží za každou cenu udržet, protože potřebuje peníze. Ještě štěstí, že už jsou státní maturity, které konečne opět nastavily nějakou jednotnou laťku napříč republikou.
2.5.2013 14:01
mr.mogul (neregistrovaný)
RE: Úpadek
Přesně tak, a argumentovat tím, že v Hradebce je víc studentů je chybné, protože nebýt nyní státních maturit, tak se samozřejmě každý raději přihlásí na SOŠ než SPŠ, kde doposud udělal marutitu jednodušeji....
4.5.2013 11:27
Tera  (Nováček)
RE: Úpadek
Střední odborná škola Hradební je (nebo alespoň kdysi byla) na slušné úrovni, mé dítko tuto školu absolvovalo a ještě navázalo úspěšným studiem na 2 VŠ.
6.5.2013 08:23
faultfinfer  (Nováček)
RE: Úpadek
Ano správně píšete kdysi byla. (možná ještě za komárů). Ale byla asi většina škol. Měl jsem spolužáka na ZŠ, který na to na ZŠ z vysoka kálel, na střední neudělal přijímačky, tak mohl jít pouze na učňák, ale pak se mu v hlavě rosvítilo, udělal maturitu, vystudoval VŠ, včetně titulu Dr. a dnes pracuje v zahraničí. Takové vyjimky samozřejmě jsou, ale je jich opravdu málo.
2.5.2013 23:44
Petr - HK  (Guru +4)
Degradace školství
V do poloviny minulého století, kdo měl maturitu, byl pan někdo, inženýr nebo doktor patřil k nejvyšším vrstvám společnosti. V 80. letech se běžným standardem stává minimálně maturita. Dnes, kdo nemá vysokou školu nebo není opravdu velmi šikovným řemeslníkem a nebo nemá vlivného tatínka na správném místě, nemá na trhu práce šanci. Na pozice, které bežně vykonávali středoškoláci, je dnes vyžadováno VŠ vzdělání. Z praxe znám mnoho asistentek, které vaří kafe, vyřizují manažerovi běžnou korespodenci, přičemž studovaly magisterské studium. Úřady práce evidují velké množství absolventů s vysokoškolským diplomem bez praxe. Tudíž středoškoláci nemají šanci. Taková je dnešní tvrdá realita. Co bude za dalších 20-30 let, nevím.

Z výše uvedeného vyplývá, že buď musí existovat střední školy, které svým úzkým zaměřením vyprodukují kvalitního řemeslníka, který se rovnou stane živnostníkem nebo mají budoucnost školy, z kterých je student dostatečně připraven na studium na VŠ. Ostatní středoškolská zařízení jsou pro praxi k ničemu, absolventi takových škol jsou odsouzeni k trvalému pobírání dávek z nezaměstnanosti. Podle mého jsou obě diskutované školy právě příkladem vzdělání, s kterým skončit nemůžete a pro studium na VŠ vás odborně nepřipraví.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme