Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Budoucí podoba areálu kasáren.
Budoucí podoba areálu kasáren. | autor: Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z evropských dotačních programů. Projekt revitalizace a kompletní rekonstrukce bývalého vojenského objektu kasáren v centru krajského města tak má zajištěnou finanční podporu v celkové výši přes 500 milionů korun. Žadatelem o dotace prostřednictvím Centra investic, rozvoje a inovací je kraj jako majitel objektu Vrbenského kasáren.

„Začátkem letošního roku získal tento projekt 55 milionů korun z Národního plánu obnovy ze zdroje určeného na rozvoj regionálních kulturně kreativních center. Dalších 24 milionů máme na archeologickou expozici zajištěnou z individuální výzvy IROP2. O 180 milionů korun se revitalizace Vrbenského kasáren úspěšně ucházela z IROP2 v rámci výzvy pro ITI Hradecko-pardubickou aglomeraci. Aktuálně schválená dotace 245 milionů korun na záchranu brownfieldů z Národního programu obnovy je poslední ze skládačky evropských dotačních programů, ze kterých jsme se o financování záměru ucházeli,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová za gesci kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Pro zahájení realizace celého záměru bude zásadní, jaká cena vzejde z veřejných zakázek na dodavatele projektu. Aktuálně je vyhlášena veřejná zakázka na zhotovitele stavebních prací s předpokládanou hodnotou cca 422 milionů korun bez DPH. V dalších fázích by se pak vybírali dodavatelé, kteří budou realizovat zejména přírodovědeckou a archeologickou expozici a dodávat interiéry a vybavení objektu. „Celkový předpokládaný rozpočet tohoto strategického záměru je ve výši 800 milionů korun. Vlastní stavební práce by se měly rozběhnout v první polovině roku 2024 a podle dotačních pravidel musí skončit v roce 2025. Expozice pak budeme realizovat v letech 2026-2027,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Bývalý vojenský objekt by se měl proměnit v moderní kulturně kreativní a výstavní centrum, které oživí celou městskou část středu města Hradec Králové. Z Vrbenského kasáren se stane moderní muzejní pracoviště, jehož tematické těžiště budou tvořit veřejnosti přístupné expozice přírody a člověka a navazující provoz kulturního a kreativního centra pod správou a odborným vedením krajské příspěvkové organizace Muzea východních Čech.

„Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného areálu, jaký má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru. Ten by měl poskytnout možnost kulturního vyžití nejširší veřejnosti. Obsahově by se měl mimo jiné dotýkat témat pevnostní historie či prezentovat rozmanitost přírodního a historického dědictví kraje. Ve Vrbenského kasárnách vznikne zážitkové centrum pro veřejnost postavené na moderních expozicích přírody a starších dějin člověka, průkopnické nadregionální kreativní centrum pro rozvoj a modernizaci muzeí a pro jejich spolupráci se školami a médii a konečně také krajské centrum pro digitalizaci kulturního dědictví kraje,“ popsal záměry ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme