Štítky: | Mileta | Stavba | supermarket | kaufland | křižovatka mileta |

Kaufland u křižovatky Mileta je v patové situaci. Povolení má, ale stavět nemůže

Rekonstrukci křižovatky Mileta plánuje Hradec Králové už desítky let.
Rekonstrukci křižovatky Mileta plánuje Hradec Králové už desítky let. | autor: hradeckralove.cz

Další supermarket Kaufland má vyrůst u křižovatky Mileta v Hradci Králové, dokud se ale nevyřeší stavba samotné křižovatky, zůstává na mrtvém bodě i stavba obchodního domu. I přes to, že projekt má stavební povolení, chybí mu dostačující dopravní napojení a oplocené staveniště tak leží ladem, uvádí Hradecký deník. 

Od loňského léta se situace kolem stavby supermarketu Kaufland u Milety nijak nezměnila. „Z mého pohledu je situace už druhým rokem na mrtvém bodě. Vykáceli jsme prales poblíž křižovatky, investor si převzal Kaufland a rád by stavěl,“ uvedl pro Hradecký deník Robert Prix, jednatel projekční kanceláře ArchaPlan. V minulosti také proběhl spor ohledně velikosti prodejní plochy Kauflandu.

„Obchodní středisko má v územním rozhodnutí některé podmínky, za kterých se může stavět. Jednou z nich je, že se napojí na novou křižovatku Mileta,“ vysvětlil aktivista z Kruhu pro občanskou společnost (KOS) a současně nový zastupitel za Piráty Aleš Dohnal.

Plány na křižovatku Mileta nyní řeší v Hořicích

„Dokud se nevyřeší celá Mileta, zůstane ta ostuda tak, jak je teď,“ uvedl Prix. Dohnal dodal, že chybu udělal stavební úřad už tím, že vydal územní rozhodnutí s nejasnou příjezdovou cestou: „Kaufland se stal rukojmím neschopnosti hradeckého stavebního úřadu. Sice si nemyslím, že by tam supermarket měl stát, ale na druhou stranu se mi nelíbí, že žadatel získal veškerá povolení a stavět stejně nemůže.“ 

Nejnovější návrh křižovatky leží už více než rok na stole hořického stavebního úřadu. A člen sdružení KOS Dohnal tvrdí, že podle jeho informací musí být stanovisko úřadu negativní. Návrh města podle něj není v souladu se zákonem. Celý projekt rekonstrukce Milety pak považuje za zbytečně megalomanský.

„V roce 2023 má být otevřena část dálnice D35 z Opatovic na Vysoké Mýto, která Miletě uleví a dostane kamiony pryč z města. Myslíme si tedy, že utratit desítky milionů korun za obří projekt, který bude plně využitý jen zhruba rok nebo dva, nemá smysl,“ uzavřel Dohnal s tím, že po odklonění nákladní dopravy z města by stačila skromnější a jednodušší rekonstrukce Milety. 

Podobu křižovatky Mileta řeší město už od šedesátých let. Jedním z pozůstatků megalomanského plánu je silniční násep, kterým je u stanice záchranné služby ukončena Benešova Třída. Z něho mělo původně ústit mimoúrovňové napojení na Gočárův okruh. Mezi zašlapané projekty patří i třípatrová varianta křižovatky s kruhovým objezdem, které stál v cestě nedostatek financí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.11.2018 10:11
Jiří Komárek (neregistrovaný)
Křižovatka u Milety
Doporučil bych jakési organizaci KOS aby denně její členové stáli na této křižovatce v dlouhých kolonách. Že se stejně neprojevili proti nevzhledné stavbě Medium, která zabrala velkou část zeleně a vypadá jako kasárna.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

U Milety se už pracuje na stavbě podchodů

Na hradecké křižovatce Miletě se pracuje na podchodech. Průjezd křižovatkou je omezený od začátku dubna a dopravní komplikace zažívají řidiči hlavně ve špičkách v okolí samotné křižovatky. Větší problémy nemá ani hradecká záchranka, která sídlí přímo u Milety. Stavební firma teď…
Čtěte více

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme