Jaké novinky v lesích a vodách v okolí Hradce nás letos čekají?

Městské lesy vyhledávají obyvatelé Hradce ke sportu i relaxaci.
Městské lesy vyhledávají obyvatelé Hradce ke sportu i relaxaci. | autor: hradeckralove.cz

Rozšíření obory s jeleny, nová obůrka s divočáky, dokončení lesního okruhu s napojením mimo hlavní silnici u Zděné boudy směrem k Lesnímu hřbitovu, obnova tůně v přírodní památce Běleč – střelnice. To vše má v plánu společnost Městské lesy Hradec Králové, kromě chystaných novinek v areálu kempu Stříbrný rybník. 

Návštěvníci kempu Stříbrný rybník se mohou těšit na rozšiřující se nabídku služeb i akcí, dojít by zde mělo také na vybudování nové cesty vedoucí z kempu s napojením na lesní okruh (více o novinkách v kempu čtěte zde).

„Máme zde  naplánované investice za čtyři miliony korun. Zatímco v minulých letech jsme se snažili obnovit zázemí a ubytovací prostory pro návštěvníky kempu Stříbrný rybník, v letošním roce se chceme zaměřit na zlepšení možností vyžití v této oblasti. Plánujeme vybudovat novou naučnou stezku pro děti z kempu k lesní tělocvičně, také chceme cestu z kempu napojit na lesní okruh. V letošním roce se chystáme ještě zaměřit na kvalitu vody v přírodním koupališti v areálu kempu,“ uvedl ředitel společnosti Městské lesy Milan Zerzán.

Mufloni, jeleni i divočáci

„Městské lesy mají i letos velké ambice, které navazují na úspěchy a pokroky z loňského roku. Během něj se i přes pandemii koronaviru podařilo zvednout návštěvnost v kempu Stříbrný rybník nebo nabídnout lidem nové možnosti vyžití. Takovými byla například návštěva rozšířené obory s daňky a muflony s přístupem k vodnímu toku v době sucha nebo vybudování tůně v přírodní památce Roudnička a Datlík z bývalých plůdkových rybníčků. Velmi si jejich práce vážím a děkuji za ni,“ uvedl náměstek primátora pro oblast správy městských organizací Pavel Marek.

Městské lesy dále pokračují s výsadbou nových stromů a údržbou lesů, jsou členy organizace Pro SILVa, kde jsou v praxi aplikovány přírodě šetrné postupy a v maximální míře využita přirozená obnova ze semen zdejších stromů.

Na další roky se také chystá například rozšíření obory s jeleny, z bývalé odchovny bažantů u Svinar plánují Městské lesy udělat obůrku s divočáky nebo v bývalé těžebně písku Marokánka vystavět tůně pro živočichy. Zahájena by také mohla být příprava budování mokřadu nad Biřičkou nebo příprava obnovy nádrže v lokalitě Na Mlýnku v Roudničce. Jde o součást adaptačních opatření na zmírnění výkyvu teplot a zadržení vody v krajině.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové sportovní hřiště se otevřelo u Stříbrňáku

Nedaleko kepmu Stříbrný rybník bylo oteřeno nově zrekonstruované hřiště. Využívat jej bude možné pro celou řadu sportů jako například basketbal, florbal, volejbal. Během následujících měsíců by navíc mělo být propojeno lávkou se samotným areálem. Ani o další novinky nebude v…
Čtěte více

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme