Divadelní festival se blíží, propukne už v pátek

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hradeckralove.cz

Ve dnech 22. až 29. června ožije Hradec Králové opět divadlem, letos proběhne již čtyřiadvacátý ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. ​Každoročně přivábí do východočeské metropole desítky divadelních představení, tisíce diváků, hvězdy českého filmu i začínající divadelníky, divadlo činoherní, alternativní, loutkové, pohybové, experimentální i pouliční a nejrůznější doprovodné a hudební projekty. Více se dozvíte v článku.

V prostorách Klicperova divadla, tedy na hlavní scéně, ve Studiu Beseda, v komorní scéně V Podkroví, na Letní scéně a ve speciálním šapitó, se letos odehrají čtyři zahraniční inscenace, čtyři představení mezinárodního pohybového projektu, čtrnáct představení z českého divadla, pět inscenací Klicperova divadla, scénické čtení V Podkroví, na téže scéně také jedno tradiční Povídání a nebudou chybět ani každodenní oblíbené venkovní pohádky a koncerty na Letní scéně. 

Hlavním zahraničním hostem bude letos německé divadlo z Lipska s inscenací PRINZESSIN HAMLET, mimořádnou hrou finské autorky E. L. Karhu, otevírající Shakespearova témata pravdy, lásky, zrady a moci. Na festival přijala pozvání také kosovská divadelní skupina Quendra Multimedia Prishtina s inscenací uznávaného kosovského dramatika Jetona Neziraje 55 SHADES OF GAY. Jedná se o jednu z prvních divadelních reflexí gay tématiky na Balkáně, kde se pochopitelně dostalo této inscenaci mimořádné pozornosti. 

Také letos se diváci mohou těšit na své oblíbené slovenské hosty, přijede Slovenské národné divadlo i hradeckým publikem milované bratislavské Radošínské naivné divadlo. Příznivci pohybového divadla se mohou opět těšit na přítomnost mezinárodního novocirkusového uskupení Cirk La Putyka. Letos do Hradce zavítají s projektem HIT, TELL THE DIFERENCE v režii Rostislava Nováka ml. Jedná se o unikátní mezinárodní projekt propojující akrobaty, tanečníky, herce a muzikanty ze Rwandy, České republiky a Kanady. 

Přijede také Národní divadlo Brno, a to hned se dvěma inscenacemi – silným dramatem se skvělými hereckými výkony U kočičí bažiny a ironickou i dojemnou inscenací Strach jíst duši. Těšit se můžeme také na adaptaci románu Macocha Petry Hůlové, která vznikla jako společný projekt brněnského HaDivadla a pražského Studia Hrdinů v režii Kamily Polívkové. Pozvádní přijalo opět i pražské Divadlo v Dlouhé, Divadlo Pod Palmovkou, ostravské Divadlo Aréna, pražské Divadlo Na Zábradlí a mnoho dalších.

Stejně jako každý rok se každý den na Letní scéně Klicperově divadla odehraje odpolední pohádka. Tradičně po skončení hlavního programu na hlavní scéně Klicperova divadla budou navazovat noční venkovní koncerty. Můžeme se těšit na skupiny BAND-A-SKA, SAFARI AKORDEON ORCHESTR, PETR SOVIČ & GRAMOFON, FACTORIAL! ORCHESTRA, TERNE ČHAVE, JAZZ POLICE a CIRCUS BROTHERS. Chybět nebude ani divadelní kapela Klicperova divadla MASTIX.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme